UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2019-12-11 15:28

Fiatalos iramban: tokiói hajsza

Vannak olyan sportolók, akiknek csak pályafutásuk végén adatik meg az a lehetőség, hogy részt vegyenek egy olimpián. Ugyanakkor vannak olyan, kiemelkedő kvalitású versenyzők is, akik már utánpótláskorúként eljutnak arra a szintre, hogy a világ legnagyobb presztízsű versenyén, az ötkarikás játékokon bizonyítsanak. Sportvezetőkkel beszélgettünk arról, kik azok az ifjak, akik jó eséllyel pályázhatnak a jövő évi, tokiói olimpiai kvótára.

Sok év kemény, szenvedéllyel teli munka van abban, amikor egy sportolónak esélye nyílik olimpiai kvótát szereznie. Nincs ez másképp most sem, amikor a tokiói olimpia kvalifikációs időszakának kellős közepén járunk. A hajrát jelentő 2020-as év előtt készítettünk összeállítást arról, egyes sportágakban kik azok a fiatalok, akiknek reális sanszuk van ott lenni Japánban.

Özbas Szofi (fehérben) a marokkói junior-világbajnokság döntőjében Forrás: IJF
Özbas Szofi (fehérben) a marokkói junior-világbajnokság döntőjében Forrás: IJF
CSELGÁNCS – TEHER NÉLKÜL Junior dzsúdósaink parádés évet zárnak. A vantaai kontinensviadalról egy-egy arany- és ezüstéremmel, valamint két bronzzal tértek haza, majd megismételték ugyanezt a szereplést a marrákesi világbajnokságon. Az izsevszki U23-as Eb három aranyérme hab volt a tortán. Az Eb-n és a vb-n ugyanazok a cselgáncsozók szereztek ugyanolyan színű érmet: Özbas Szofi (63 kg) a dobogó legfelső fokára állt, Gőz Roland (90 kg) második lett, míg Sipőcz Richárd (+100 kg) és Vég Zsombor (100 kg) nyakába bronz került. Zsombort leszámítva a többiek mind diadalmaskodtak az U23-as Eb-n is. A sikereknek köszönhetően a juniorversenyzők szépen gyűjtögették felnőttvilágranglista-pontjaikat, így belátható távolságba került számukra a tokiói olimpia. „Habár igazán nagy reményeink a 2022-es budapesti világbajnokságon és a 2024-es párizsi ötkarikás játékokon lesznek velük szemben, már most bízunk abban, hogy meglepetést okozhatnak. Ha végig szeretnék csinálni a kvalifikációs időszakot, akkor mi megteremtünk ehhez minden lehetőséget” – mondta a hazai szövetség elnöke, Tóth László. A fiatal cselgáncsozók a már befutott sztárokra is veszélyesek lehetnek. Ki tudhatná ezt jobban, mint a magyar dzsúdósport eddigi egyetlen olimpiai aranyérmese, a szövetség szakmai alelnöke, Kovács Antal, aki juniorként állhatott Barcelonában a dobogó legfelső fokára? „Richárd nagyon szeretné megcsinálni, beszélgettem vele. A többiekkel is leülök megtárgyalni a dolgot. A legfontosabb az, hogy csak akkor van értelme, ha igazán hisznek benne, akarják. Ha valaki juniorként ott van az olimpián, akkor jókora meglepetést is okozhat, hiszen teher nélkül küzdhet meg a legjobbakkal!”
Leány kajakosaink közül többen is pályáznak a tokiói részvételre Forrás: kajakkenusport.hu
Leány kajakosaink közül többen is pályáznak a tokiói részvételre Forrás: kajakkenusport.hu
KAJAK-KENU – REÁLIS ESÉLYEK Kajak-kenuban nem egyszerű a fiatalok dolga, ha be akarnak kerülni az elitbe. Ez abból is látszik, hogy Rióban a húszéves dán Emma Jörgensen volt a legfiatalabb olimpiai érmes. Hüttner Csaba szövetségi kapitány mégis amondó, néhányan a magyar utánpótláskorú versenyzők közül jogosan dédelgethetnek merész álmokat. „A szegedi világbajnokságon 12 olimpiai kvótát szereztünk, ezen kívül a 2020-as világkupa-versenyeken, illetve az európai pótkvalifikáción lehet még kivívni a tokiói szereplés jogát. Akár mind a négy szakágban odaérhetnek a fiatalok, bár megjegyzem, kenuban még nincs kvótánk. Mindenesetre Nagy Bianka vagy Adolf Balázs esete is azt mutatja, hogy nagy szerep hárul a fiatalokra. Női kajakban a friss világbajnok Gazsó Dorkát emelném ki, aki a négyesben hibátlanul pótolta Kozák Danutát. Rajta kívül kétszázon Lucz Annának is minden esélye megvan a részvétel kiharcolására. Plusz ott van még a Biben Karina, Bakó Olga páros is, akik kettesben remek eredményeket értek el, de a négyes összeállításánál az egyesben elért teljesítmény az igazán mérvadó, így ők inkább Párizsra érhetnek be” – adott rövid helyzetjelentést Hüttner, majd áttért a fiúkra. „Kopasz Bálint nyilván versenyezni fog Tokióban, nála inkább az a kérdés, milyen színű érmet szerezhet. Mellette Kós Benedek párosban és négyesben szintén odaérhet a fiatalok közül.”
Bajos Gitta kiváló formában várja a válogatókat Fotó: Bodrogi Tamás/ Jövünk! magazin
Bajos Gitta kiváló formában várja a válogatókat Fotó: Bodrogi Tamás/ Jövünk! magazin
SPORTLÖVÉSZET – MÉG KÉT ESÉLY A puskás Mészáros Eszter májusban kvótát lőtt az olimpiára, az ő indulása biztosnak tűnik. Mellette még a puskás és pisztolyos számokban is két lehetőségük maradt a fiataloknak, hogy kvalifikációt szerezzenek, de reális esélyekkel inkább a puskások indulnak a februári lengyelországi 10 m-es Európa-bajnokságon és az azt követő csehországi európai kvalifikációs tornán.  Előbbin kettő, utóbbin egy kvótát osztanak.  Joó Éva utánpótlás-igazgató szerint akik közel vannak a tűzhöz és szóba jöhetnek Tokióval kapcsolatban, nemrégiben bekerültek az olimpiai keretbe: a férfiak között Pekler Zalán, a női mezőnyben Horváth Lea. Az év során mindketten bizonyították, hogy képesek kiemelkedő eredményre. „Igazából öt-hat olyan leányversenyzőnk is akad még, aki tudása alapján kvótát lőhet – vélekedik Joó Éva, aki maga is 18 évesen szerepelt első olimpiáján. – Ehhez először is az kell, hogy a válogatókon bekerüljenek a felnőtt Eb-n induló három versenyző közé, hiszen a kontinenstornán lehet kvótát szerezni. Ez valószínű sikerül is három fiatalnak, mert a juniorok az idősebbek között is dominálnak. Csehországban olyan versenyzőt lenne célszerű indítani a kvalifikációs versenyen, aki valóban jó eséllyel pályázik az olimpiára. Ha említenem kell valakit, akkor a mostanában remek formát mutató Bajos Gittát, vagy a jövőre felnőttkorosztályba lépő Toma Dorinát emelném ki, de Gáspár Lalitáról sem szabad megfeledkeznünk.”
Zombori Gábor az egyetlen A-szintes magyar úszó a férfiak között 400 m gyorson Fotó: Mura László
Zombori Gábor az egyetlen A-szintes magyar úszó a férfiak között 400 m gyorson Fotó: Mura László
ÚSZÁS – KIEMELKEDŐ EGYÉNISÉGEK „Normális” évet produkált 2019-ben a magyar úszóutánpótlás. Vagyis a netánjai, helsinki, illetve indianapolisi aranyeső elmaradt, de azért természetesen így sem maradtak adósak dobogós helyezésekkel a fiatalok. Az egy-egy junior Európa- és világbajnoki cím mellett hat érem jutott a mieinknek. A felnőttválogatott szövetségi kapitánya, Sós Csaba a „visszafogottabb” év után sem panaszkodott a fiatalokra.   „Az idei szereplés körülbelül olyan volt, mint amilyet várni lehetett, illetve amilyen lenni szokott. Akadt egy-két kiugró teljesítményt nyújtó versenyzőnk, és megint jött egy csomó érem. A Milák Kristóf ésKésely Ajna fémjelezte generációból nem lehet kiindulni, nekünk olyan erős utánpótlásunk – amikor a váltó is világcsúccsal nyer – nagyjából tizenöt évente van, és akkor az a korosztály jó pár évig el is viszi a válogatottat.” Tény, a magyar úszósportban nem számít kiemelkedőnek az idei csapat, de ez nem jelenti azt, hogy nincsenek kiemelkedő egyéniségek, akikre akár Tokióban is számíthat Sós. „Berecz Blanka vb-ezüstérmes, ifjúsági olimpiai és Európa-bajnok, mégis nagyon nehéz a helyzete, mert négyen is előtte vannak itthon. Ettől függetlenül menedzselni fogjuk őt, de az olimpiára Zombori Gábor és Békési Eszter a legesélyesebb. Rajtuk kívül Fábián Fanni fontos szereplője lehet a 4×200 m-es gyorsváltónak és ne felejtsük el a vb-negyedik hátúszót, Szabó-Feltóthy Esztert sem.”
Pusztai Liza jelenleg a felnőtt-világranglista kilencedik helyén van Forrás: hunfencing.hu
Pusztai Liza jelenleg a felnőtt-világranglista kilencedik helyén van Forrás: hunfencing.hu
VÍVÁS – HARC AZ UTOLSÓ VERSENYIG A magyar vívók közül jelenleg a férfi kardcsapatnak van a legnagyobb sansza a tokiói olimpiai kvalifikációra. Ami a női kardvívókat illeti: hét pontra állnak a kvótát érő helytől. Az alakulat tagja a többszörös utánpótlás Európa- és világbajnok, ifjúsági olimpiai bajnok, felnőtt Eb-ezüstérmes, csupán 18 esztendős Pusztai Liza is, aki a világranglista kilencedik helyén tanyázik. „Nagyon erős a fegyvernem, Liza megkérdőjelezhetetlenül a válogatott gerincét adó versenyzők közé tartozik. A vezetőedző, Gárdos Gábor az orléans-i világkupaversenyen ugyanakkor másik fiatalnak is lehetőséget adott: a mindössze tizenhat esztendős Battai Sugárnak, aki egy nappal korábban egyéniben is kiemelkedően vívott. Ez azt jelenti, hogy a hátralévő három világkupaversenyen is számolhat vele, tűzközelben van” – mondta a hazai szövetség elnöke, Csampa Zsolt. A 17 éves, ötszörös korosztályos Európa-bajnok, vb-aranyérmes párbajtőrvívó, Muhari Eszter is rendre helytáll a kvalifikációs sorozatban. „A csapatnak nagyon stabil teljesítményt kell nyújtania a folytatásban. Ahogyan Liza, úgy Eszter is alapemberré vált az együttesben. Minden lehetőséget megadunk a versenyzőknek, az a legfontosabb, hogy minél többet ragadjanak meg ezek közül. A vívás tipikusan az a sportág, amelyben nem lehet előre jósolni; gyakran az utolsó versenyen dől el minden. Elég a legutóbbi példát felidéznünk: a Rio de Janeiróban bronzérmet szerző férfi párbajtőrcsapat úgy jutott ki a játékokra, hogy megnyerte az utolsó vk-versenyt” – zárta szavait az elnök.