UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2019-12-11 12:28

Jégkorong: csütörtökön a házigazda ellen kezdi a magyar válogatott a kijevi U20-as vb-t

Tavaly közel volt a feljutás, az idén is az aranyérem a cél. Csütörtökön kezd Ukrajnában az U20-as divízió I/B csoportos jégkorong-világbajnokságon a magyar válogatott; a rajt előtt Vas Márton szövetségi kapitánnyal beszélgettünk.

Csütörtökön startol Kijevben az év magyar szempontból egyik legfontosabb jégkorongutánpótlás-eseménye, az U20-as világbajnokság. A juniorválogatott – csakúgy, mint tavaly – a divízió I/B csoportban szerepel a házigazda ukrán együttes mellett a francia, a lengyel, az olasz és az észt gárda társaságában.

Az U20-as válogatott ismét a feljutásért lép jégre Kijevben Forrás: MJSZ
Az U20-as válogatott ismét a feljutásért lép jégre Kijevben Forrás: MJSZ
A legidősebb korosztályos együttest 2018 nyara óta irányító Vas Márton és csapata kilenc nappal a start előtt kezdte meg a közvetlen felkészülést a tornára. A fiúk két mérkőzést játszottak a dél-koreai U25-ös válogatottal. Az elsőn hosszabbítás után 5–4 lett az eredmény, a második meccsen 9-1-es magyar győzelem született. Vas Márton pozitív érzésekkel készül a rajtra. „A felkészülés során minden úgy sikerült, ahogyan azt terveztük. Végigjártuk a kijelölt utat. Nincs semmi rendhagyó körülmény, a fiúk jól dolgoznak, valamennyien várjuk már a kezdést.” A juniorok egy évvel ezelőtt a lengyelországi Tychyben remekül meneteltek a világbajnokságon, azonban a szlovénokkal szemben a hajrában végül elúszott a feljutás, és bronzérem lett a vége. A szövetségi kapitánytól azt kérdeztük, mi hiányzott akkor a sikerhez. „Talán eggyel kevesebb bekapott gól vagy még egy gólra váltott büntető… A végjáték ilyenkor már mindig lutri. Persze az is igaz, hogy előnyben voltunk, játszhattunk volna okosabban, de már túl vagyunk rajta, tanultunk belőle. Sokan vannak itt a keretben a tavalyi együttesből, akik csak rutinosabbak lettek az előző világbajnokság óta.”
A vb helyszíne, a kijevi Palace of Sports Forrás: emw.kiev.ua
A vb helyszíne, a kijevi Palace of Sports Forrás: emw.kiev.ua
A szakvezető elmondta, hogy egy-két sérültet leszámítva teljes kerettel készülhetnek az esztendő fő feladatára. Az Egyesült Államokból hazatér a csapat egyik kulcsembere, Vértes Nátán, viszont a múlt héten klubot váltott, az előzetes NHL-draftlistán szereplő Papp Kristóf nem lesz ott az ukrán fővárosban. Ami a riválisokat illeti, friss emlékük lehet a játékosoknak a franciákról és az olaszokról, hiszen november elején a Vaujanyban megrendezett felkészülési tornán már megmérkőztek velük. A lengyelek ellen valószínűleg masszív, sokat ütközős hokira számíthatnak, míg az ukrán és az észt csapat Vas szerint is egy kicsit „sötét ló”. A magyar együttes természetesen az ellenfelek mellett a saját játékára is koncentrál, azt szeretné ráerőltetni a riválisaira. „Ugyanúgy, mint egy évvel ezelőtt, harcos, sokat korcsolyázó, de közben kreatív elemeket is felvonultató csapatot szeretnék a jégen látni. A kemény munkát beletettük, ezért azt gondolom, nem kell félteni a társaságot: sokat melózó, jó srácokból álló, ígéretes válogatottunk van.” A magyar válogatott kedden megérkezett Kijevbe, a helyszín készen áll, a játékosok várják a harcot, csütörtökön 19 órakor start a házigazda ukránok ellen.

U20-AS DIVÍZIÓ I/B CSOPORTOS JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG, KIJEV (UKRAJNA) A magyar válogatott programja (magyar idő szerint): December 12., csütörtök: Magyarország-Ukrajna, 19 óra December 14., szombat: Magyarország-Észtország, 12 óra December 15., vasárnap: Magyarország-Lengyelország, 15.30 December 17., kedd: Magyarország-Franciaország, 12 óra December 18., szerda: Magyarország-Olaszország, 15.30 A magyar keret: Kapusok: Horváth Dominik (ifj. Ocskay Gábor JA), Márkus Levente (UTE) Hátvédek: Bogesic Vedran (MAC Budapest), Csollák Márkó (MAC Budapest), Dóczi Zsombor (MAC Budapest), Farkas Botond (Vasas), Horváth Milán (Fehérvári Titánok), Pokornyi Dávid (UTE), Seregély Máté (MAC Budapest), Szécsi Patrik (HK Budapest) Csatárok: Ambrus Gergő (Fehérvári Titánok), Dézsi Bence (Fehérvári Titánok), Horváth László (SC Csíkszereda), Keresztes Levente (Twin City Thunder, amerikai), Kovács Alex (Fehérvári Titánok), Mesterházy Bálint (South Shore Kings, amerikai), Németh Kristóf (ifj. Ocskay Gábor JA), Páterka Bence (Vasas), Péter Donát (Augsburg, német), Rétfalvi Kristóf (Fehérvári Titánok), Révész Marcell (Zürich Lions, svájci), Vértes Nátán (Aberdeen Wings, amerikai)

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.