UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sakk

2019-12-11 19:20

Sakk: „Az Európa-bajnokságokban az a szép, hogy egymás után nyertem meg őket” – Kozák Ádám

Hazánk legfiatalabb nagymestere, a 17 éves Kozák Ádám amellett, hogy a rapid- és a villámsakk Eb U18-as mezőnyében is bajnoki címet nyert, a felnőttek kontinensviadaláról sem távozott üres kézzel: további két érem a jutalma.

A december elején Tallinnban rendezett ifjúsági rapid- és villámsakk (másnéven blitz vagy schnell) Európa-bajnokság U18-as korosztályában parádézott Magyarország legfiatalabb nagymestere, a 17 éves Kozák Ádám. Előbb a 31 fős rapidmezőny kilencedik kiemeltjeként indulva hét győzelemmel egy vereséggel és egy döntetlennel zárt – így egy teljes pont előnnyel nyerte a versenyt a szintén remekül teljesítő Papp Levente előtt –, utóbb a 63 főt jegyző villámmezőnyben szerzett kontinensbajnoki címet. A versenyen, ahol a játékosoknak 3 perc, plusz lépésenként 2 másodperc gondolkodási idő állt a rendelkezésükre, a magyar sakkozó lemásolva rapid teljesítményét, újra hét győzelemmel egy vereséggel és egy döntetlennel végzett. Az évzáró így remekül sikerült a fiatal játékos számára, aki idén legjobb pontszerzője volt a Mitropa-kupa-győztes felnőttválogatottnak, továbbá nagymesteri címet szerzett.

KozakAdam3
KozakAdam3
„A tallinni eredményem nagyon szép, de talán a nagymesteri cím megszerzése van az első helyen idén – mondja Kozák. – A legutóbbi Eb-győzelmekben az a szép, hogy egymás után, egy helyen nyertem meg a kettőt, ez pedig elég ritka. Utána még a felnőttek között is játszottam, náluk is megfigyelhető volt, hogy aki például érmes rapidban, az blitzben már nem ért oda a dobogóra. Hogy nekem sikerült, arra igazán büszke vagyok.” Rapidban igazából nem volt kérdéses, hogy Ádám lesz a bajnok. Az első versenynapon hat, a másodikon három fordulót rendeztek, a magyar sakkozó a hetedik után került az élre, utolsó három partiján 2,5 pontot gyűjtött, így végül egy egész ponttal végzett az élen. A blitz már (harmadik kiemeltként) érdekesebben alakult. „A blitzben az első fordulót elveszítettem. Viccelődtünk is, hogy szándékosan adtam egy forduló előnyt a többieknek, de persze erről szó sem volt. A schnellben nagyon gyorsan darálják le a mérkőzéseket, a partik között 5-10 perc szünet van, így az eredményt nem igazán volt idő figyelnem. Talán a hetedik forduló után kerültem képbe, hány pontja is van az elől lévőknek. A hetedik parti elég nehéz volt és épp a barátommal, Horváth Dominikkal játszottam, de sikerült győznöm, ahogyan az utolsó kettőben is. Egyébként, ha az első meccsed elveszíted, akkor gyenge lesz az úgynevezett Buchholz-pontszámod, ami egy második számú számítás és holtversenyeknél alkalmazzák. Ezért is kellett pontelőnnyel nyerjek a végén.”
koz
koz
Ádám nemcsak Dominikkal találkozott ellenfélként az Eb-n, hanem egy másik barátjával is, rapidban a mögötte második helyen végző Papp Leventével remizett. „Mindig nagyon érdekes ellenük játszani. Nem azt mondom, hogy hatással vannak rám, de azért más. Egy ifjúsági versenyen sokkal jobban számít az eredmény, mint egy random openen, ott mindenki rivális, olyankor én is így állok a partikhoz. Összességében nagyon élveztem a tallinni szereplést, a két aranyérem közül számomra a rapid bír nagyobb jelentőséggel, hiszen az idő miatt az áll közelebb a rendes, minőségi sakkhoz. A blitzben sokkal inkább jelen van a szerencsefaktor.” A fiatal nagymester a felnőtt rapid Eb-n 25., a blitzen 31. helyen zárt, de újabb két éremmel gazdagodott, hiszen a rapidon a legjobb 2300 Élő-pont alatti játékosnak járó elismerést kapta meg, a villámsakkon pedig ő bizonyult a legjobb a 18 év alatti versenyzőnek. További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.