UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2019-12-12 08:48

Kerékpár: tűzijáték előtt – az utánpótlásbázist növelné, az infrastruktúrát fejlesztené a szövetség

Több látványos siker jelezte utánpótláskorú bringásaink fejlődését 2019-ben. Princzinger Péter, a szövetség elnöke szerint a tehetségek és az elmúlt négy-öt év szisztematikus munkája mellett a hazai kerékpársportot támogató közeg kialakulása is kulcsszerepet játszott a sikerekben, jövőre pedig még nagyobb tűzijátékra számíthatunk.

A hazai kerékpársport utánpótláskorú képviselői az elmúlt időszakban jó néhányszor felhívták magukra a figyelmet. A minden idők legjobb magyar női vb-eredményét – 7. hely az angliai országúti világbajnokság junior mezőnyversenyében – szállító Vas Kata Blankáról külön bekezdést lehetne írni, elvégre három szakágban is kiemelkedő teljesítményt nyújtott 2019-ben. A fiúk sem muzsikálnak rosszul, hiszen a fiatalok Tourján (Tour de l’Avenir) szakaszt nyerő Valter Attila, valamint Peák Barnabás egyaránt neves, külföldi csapatokban teker.  Az infrastrukturális gondokkal küszködő pályakerékpárosok eredményei viszont elmaradnak a többi szakág versenyzőiétől. Princzinger Péter, a szövetség elnöke szerint a sikereknek három fő tényezője van.

Princzinger Péter szerint két éven belül minden szakágnak lesz zárt pályája Forrás: Magyar Kerékpáros Szövetség
Princzinger Péter szerint két éven belül minden szakágnak lesz zárt pályája Forrás: Magyar Kerékpáros Szövetség
„A veleszületett tehetség, a szisztematikus munka, illetve az a hajtóerő, amely egyre inkább megfogja a gyerekeket. Ez utóbbi azért is jelenhetett meg, mert 2014-ben kiemelt sportággá váltunk, és elkezdhettünk építkezni. A 2019-es csúcsteljesítmények mögött nagy munka folyik a háttérben, a versenyzőkön kívül mindenképpen megemlíteném az edzőket, a támogató családokat, de ne feledkezzünk meg a hazai viadalok szervezésében résztvevőkről sem, hiszen ha nem lenne verseny, a fiatalok sem mutathatnák meg oroszlánkörmeiket.” Az elnök az előrelépés ellenére a fejlesztésre szoruló területeket sem hagyja figyelmen kívül. A létesítménygondokra reagálva elárulta, a szövetség mindent megtesz annak érdekében, hogy két éven belül minden szakág rendelkezzen zárt pályával. „Természetesen a munka nagy része még hátra van. Valóban problémát okoz, hogy több szakágban, például pályakerékpárban nincs megfelelő pályánk. Hozzáteszem, minden szakágunknak érdeke, hogy fűthető velodromok épüljenek Magyarországon. Ideális helyzetben nyáron országúton, télen zárt pályán kellene edzeni, utóbbival még akadnak gondok. Hozzánk legközelebb Bécsben találunk alkalmas körülményeket a téli edzésekhez, de idén is végrehajtottunk néhány beruházást, és reményeink szerint legkésőbb két éven belül két velodrom is várja a  magyar bringásokat.” A szövetség az infrastruktúra fejlesztése mellett az utánpótlásbázist is növelné, amihez Princzinger Péter szerint láthatóvá kell tenni a kerékpározást. Az elnök úgy véli, a modern kor eszközeivel kell megszólítani a tehetséges fiatalokat. „Nem akarjuk feltalálni a spanyolviaszt, egyszerűen hatékonyságra törekszünk, és úgy gondoljuk, a közösségi média világában jártas influenszerekkel lehet a leghatékonyabban megcélozni a jövő bringásait. Ezért indítottuk útjára a GyereBringázni! pályázatunkat, aminek az volt a lényege, hogy a jelentkezőknek rövid videóüzenetekben kellett elmondaniuk, miért szeretik a kerékpározást. Nagyon ötletes, színvonalas munkák készültek. A nyerteseknek a szövetség támogatását élvezve az lesz a feladatuk, hogy minél több gyerekkel kedveltessék meg sportágunkat.” A koncepció tehát adott, de az elnök reméli, az eredmények terén is tartani tudják a 2019-es színvonalat. „Konyhanyelven fogalmazva igazi tűzijáték vár ránk 2020-ban azzal, hogy a Giro d’Italia első három szakaszát hazánkban rendezik, ha minden összejön, magyar versenyzőkkel. Ez óriásit dobna a hazai kerékpározás megítélésén, márpedig szükség van példaképekre. Olyanokra, akiknek a sikerei láttán mások is ki akarják próbálni ezt a sportágat.” További korosztályos hírek KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.