UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-12-13 12:50

Kosárlabda: okozhatnak meglepetést a Zalakerámia ZTE KK fiúcsapatai az utánpótlás-bajnokságokban

A Zalakerámia ZTE KK utánpótlás-szakágvezetőjével, Kovács Lászlóval beszélgettünk a fiú kosárcsapataik helyzetéről a korosztályos bajnokságokban, a klub filozófiájáról, emellett szóba került az is, milyen helyzetben van a sportág Zalaegerszegen.

Meglehetősen megbízhatóan teljesít a Zalakerámia ZTE KK fiú kadét- és juniorcsapata a kosárlabda-bajnokságokban. Utóbbi korosztályban a Zala megyei srácok már biztosan továbbjutottak a felsőházi rájátszásba, a kisebbek között ez még változhat: három meccsük van hátra, jelenleg a harmadik helyen tanyáznak.

A Zalakerámia ZTE KK juniorcsapata már biztosan ott van a bajnokság felsőházi rájátszásában Forrás: ztekosar.hu
A Zalakerámia ZTE KK juniorcsapata már biztosan ott van a bajnokság felsőházi rájátszásában Forrás: ztekosar.hu
„Igencsak kiegyensúlyozott mind a két sorozat, akár egyetlen mérkőzés is döntően befolyásolhatja a tabella állását. Az U16-osok ráadásul kemény riválisokkal néznek még farkasszemet. Kétségtelen, eddig meggyőzően játszottak. Bízunk abban, hogy nekik is sikerül a felsőházba jutniuk. Le kell szögeznem, nincs semmilyen elvárásunk csapatainkkal szemben. Persze örülünk, ha nyernek, de nem ez a legfőbb célunk. Sokkal fontosabbnak tartjuk, hogy megtaláljuk a potenciális játékosokat az élvonalban szereplő klubunknak, és a megfelelő képzésben részesítsük őket” − fejti ki a ZTE utánpótlás-szakágvezetője, Kovács László. Nem csupán ebben az évadban szerepelnek stabilan, hanem a helyzetük is meglehetősen szilárd az utánpótlás-bajnokságokban: „A legjobb tizenhat közé majdnem mindig bejutunk, egy-egy csapatunk pedig két-három évente a nyolcas döntőbe is. Az éremért zajló torna mindig teljesen más atmoszférát teremt, ott tényleg bármi megtörténhet, így akár az sem elképzelhetetlen, hogy ha bejutunk ebben az évadban, bravúrra is képesek lehetünk” − bizakodik a szakember. De kitért a problémákra is: „A városvezetés nagyon támogatja a sportot, mi is sokat köszönhetünk neki. Ugyanakkor más klubok is; vonzó lett sportolni a városban, ezért nagy az elszívóerő a kosárlabdától. Ez nyilván nemcsak a mi problémánk, hanem a többi, városi egyesületé is, osztozunk a gyerekeken. A nagyobb gond az, hogy − jelen pillanatban − nem is tudnánk bővebb bázist kialakítani, mivel nincs elég termünk; két előkészítőcsoport a maximum, amelyet elindíthatunk. Ez azonban hamarosan megváltozik, hiszen több csarnokot is építenek, felújítanak.” Ami pedig a zalaiak nevelési filozófiáját illeti: „Komoly koncepciónk van erre vonatkozólag. Ha röviden kellene megfogalmaznom, akkor azt mondanám, hogy több feladatot szeretnénk ellátni megfelelő szinten; az utánpótlás-nevelést és sportolási lehetőség biztosítását azoknak is, akikből nem feltétlenül lesz profi. Ennek érdekében próbálunk mindent megtenni, megteremteni a feltételeket azokból a forrásokból, amelyek adottak a számunkra.” Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.