UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2019-12-16 20:00

Vívás: Szemes Gergő (16) már nem tart attól, hogy jön egy ismeretlen, aki meglepi

A tőrvívó Szemes Gergő sorozatban a harmadik kadét európai körversenyét nyerte meg szombaton: Budapest és Mödling után ezúttal Halléban aratott diadalt. Cikkünkben arról beszélgettünk vele, mi rejlik a bravúrsorozat hátterében.

Nem akármilyen hónapokat tudhat maga mögött a Ferencvárosi TC tőrvívója, a 16 éves Szemes Gergő. Előbb a budapesti, majd a mödlingi, végül most szombaton a hallei kadét európai körversenyt is megnyerte. Mindezt úgy, hogy a legszorosabb asszója 15:11 volt − mindhárom megméretést beleértve.

Szemes-Gergő_511x365_acf_cropped_511x365_acf_cropped
Szemes-Gergő_511x365_acf_cropped_511x365_acf_cropped
„Őszintén, nem fogtam még fel, ezt hogyan csináltam. Keresem a válaszokat, nem tudom hova tenni. Legfőképpen azért nem, mert jóval erősebb volt a mezőny, mint tavaly. Csak ezekre a viadalokra koncentráltam, fejben maximálisan ott voltam. Úgy gondolom, ebben a tekintetben sokat fejlődtem a nyáron, szóval ennek tudom be a sikereket. Már nem tartok attól, hogy jön egy ismeretlen, aki meglep” − értékel Gergő. A legszebb emlékei Budapestről maradtak. „Itt volt a legkeményebb a mezőny, örömvívást éltem át. Mödlingben más volt a helyzet: amíg Budapesten tompábbnak éreztem magam, addig itt minden összejött. Pedig a legnehezebb párharcom is ezen a versenyen volt: a négy között az amerikai Brandon Livel találkoztam, aki nagyon kellemetlen ellenfél volt. Eleinte nem is tudtam mit kezdeni vele, elhúzott. Mindig nekiestem az első ütemben, épphogy ki tudta védeni, és visszatámadott. Rájöttem arra, hogy ki kell kényszeríteni belőle a támadást, és második szándékból megcsinálnom a tust.” A sikereknek köszönhetően merőben megváltoztak Gergő ez évadbeli tervei. „A mesterek úgy döntöttek, hogy a kadétviadalokat kicsit félretesszük, és kihagyom az utolsó körversenyt. Ugyanakkor szeretnék, ha elindulnék a párizsi felnőtt-világkupaversenyen, és részt vennék a juniorok vk-sorozatában. Nem tudom, hogy a francia megméretésen indulhatok-e még a nagyok között, nyilván attól függ, hogyan teljesítek. Nem lesz bennem bizonyítási kényszer, egyelőre csak ki szeretném próbálni, milyen.” A bravúrsorozatot figyelembe véve se biztos benne, hogy a korosztályos Európa-bajnokságon dobogóra állhat. „Az aranyérmektől nem bíztam el magam, inkább félek. Nem sokat érnek ezek az elsőségek, ha eközben nem jön össze az Eb vagy a vb, amelyre egész évben készülök. Egyáltalán nem lehetek biztos a dolgomban, elképesztően erős a mezőny. Lehet esélyem akár az aranyéremre is, ez a sport ugyanakkor nem arról szól, hogy előre el lehet ilyet könyvelni. Bármi megtörténhet, rengeteg múlik az adott napi formán. A célom persze az, hogy medál kerüljön a nyakamba mind a két világversenyen” − zárja le Szemes. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.