UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2019-12-20 17:25

Műkorcsolya: Zagitova 17 évesen kiöregedett

Nem olyan régen – példának okáért a tornában – 18 éves versenyző már hovatovább „vénlánynak” számított, a világ sportjának egyre általánosabb fiatalodása jegyében pedig mind több sportágban választják a visszavonulást időnek előtte a tinédzser éveik végéhez közeledők. Az egyik ilyen „középkorú tini” a 17 esztendős orosz műkorcsolyázó olimpiai bajnok Alina Zagitova, aki a minap jelentette be: felhagy a versenyzéssel, s már a december végi hazai bajnokságon sem indul.

Az orosz műkorcsolyázás korszakos alakja, Alina Zagitova tizenhét évesen döntött úgy, hogy hátat fordít szeretett sportágának. Mondhatnánk persze, hogy motivációja érthetően fogyott el, hiszen még mielőtt felnőtté vált volna, már minden fontos titulust begyűjtött, valamennyi jelentős világversenyen győzött legalább egyszer. Tizennyolc aranyat nyert, ebből egyet-egyet olimpián, világ- és Európa-bajnokságon, illetve Grand Prix-döntőben, továbbá hat ezüst és két bronz is akad a kollekcióban.

5df4ca4c85f54044277d2843
5df4ca4c85f54044277d2843
Zagitova az elmúlt hónapokban adott ugyan jelzéseket a hozzá közelebb állóknak, hogy bajban van, elégedetlen saját magával, hogy rakoncátlankodik az egészsége, sérülések zavarják, hogy stresszes állapot kínozza vissza-visszatérően, ám félreállásának valódi oka más – és még csak nem is a motiváció hiánya - lehet. Inkább az, hogy úgy érezte: kilátástalanná vált a helyzete. Mármint éltető közegében, a jégen. A diadalait rendíthetetlenül arató szuperbajnoknő egyszer csak elkezdett hibázgatni, esni-kelni, holott korábban éppen a megbízhatóság, a gyönyörűen kivitelezett ugrások, a káprázatos előadásmód jellemezte fellépéseit. A mind gyakoribbá váló rontások következményeként pedig jöttek az újabb és újabb kudarcélmények, a mind gyengébb eredmények. De mitől kerülhetett leszálló ágba a 2018-ban olimpiai aranyérmes és Európa-bajnok, 2019 elején világbajnok Zagitova, aki idei utolsó – de lehet, hogy legutolsó - versenyén, a torinói GP-döntőben már csak hatodik lett? Túl a lélektani magyarázatokon, alighanem alapvetően sportszakmai oka van visszaesésének: hasonlóképpen tehetséges, ám nála két-három évvel ifjabb vetélytársnői technikai tudásban eléje kerültek. Ezek az orosz csitrik „túlugrották” Alinát, az eddigi csúcsprodukciót jelentő tripla helyett immár négyfordulatos ugrást is végrehajtva, amire viszont Zagitova – és tegyük hozzá: a női világelit többi tagja – pillanatnyilag nem képes. Ha úgy tetszik, versenyhátrányba került, lemaradt a tizenéveik elején járó honfitársnőktől. Bejelentésében, hogy szünetet tart karrierjében, egy kiskaput azért nyitva hagyott, mondván: csak a versenyzéssel áll le, az edzéseket folytatja. Hogy ezek levezető tréningek lesznek-e, avagy Zagitova belevág a nagy - szakmai és emberi - kalandba, hogy megtanulja ő is a négyfordulatosakat, nem tudni. Az bizonyos, hogy az új csúcselem hatalmas kihívást jelentő elsajátítása, bármennyire tehetséges is, nem fog menni máról holnapra. Siker esetén ugyanakkor nemzetközi méretű meghökkenést váltana ki, ha mondjuk egy év múlva, 18 esztendősen Zagitova azzal állna elő, hogy visszatér, folytatja versenyzői pályafutását. Mert az lenne a csoda, az igazi nagy fordulat a történetben, nem is a négyfordulatos ugrás... További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.