UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2019-12-20 18:48

Vízilabda: már megint a görögöké az arany – a magyarokban több volt a férfi U20-as világbajnokságon

A görögök megvédték címüket, a férfi junior vízilabda-válogatott pedig kilencedik helyen végzett a kuvaiti U20-as világbajnokságon. A magyar szereplés alakulhatott volna másképp is, de a montenegróiak elleni sorsdöntő mérkőzését egyetlen góllal elveszítette Kemény Kristóf nagyon fiatal nemzeti csapata.

Várakozáson alul szerepelt a férfi junior vízilabda-válogatott a pénteken véget ért kuvaiti U20-as világbajnokságon, amelyen végül a kilencedik helyen zárt. A Kemény Kristóf és Lukács Gergő által irányított csapat a B csoportban kezdte meg a húsz országot felvonultató világeseményt, és az első napon a spanyoloktól elszenvedett kétgólos vereség – mint utólag kiderült – túl sokba került. A folytatásban minden csoportmeccsét megnyerte a csapat, az oroszok, a kanadaiak és az egyiptomiak ellen is könnyű győzelmet aratott, de ötöse második helyén végzett, így nyolcaddöntőre kényszerült, ahol egyből Montenegró fiataljai vártak a válogatottra. A meccs tétje tulajdonképpen az volt, hogy az együttes a döntőt célba véve folytathatja-e a tornát, vagy a kilencedik helyért kell tovább játszania. A létfontosságú összecsapáson a magyar fiúk a félidőre háromgólos hátrányba kerültek, a maradék két negyedben pedig csupán egy gólra tudták megközelíteni ellenfelüket, így 15–14-es vereséget szenvedtek. Az érhetően csalódott válogatott viszont a becsületéért tovább hajtott a tornán, és előbb az új-zélandiakat, utóbb a kanadaiakat fölényesen legyőzve a világbajnokság kilencedik helyén végzett.

Bóbis Botond (fehér) három gólja kevés volt a montenegróiak ellen Fotó: FINA/ Eszter Novak
Bóbis Botond (fehér) három gólja kevés volt a montenegróiak ellen Fotó: FINA/ Eszter Novak
„Nyilván  jó volt az utolsó két mérkőzésünkön fölényesen nyerni, mert ez azt mutatja, hogy azért sportemberekből áll a csapat – mondta Kemény Kristóf szövetségi edző, aki azért nem rejtette véka alá csalódottságát sem. – A kilencedik hellyel természetesen nem vagyunk elégedettek, ennél sokkal többre volt hivatott a társaság a világbajnokságon. Az biztos, nagyon kiegyenlített torna volt, hiszen a legjobb csapatok között csupán egy-egy gólok döntöttek. Sajnos, a mi montenegróiak elleni meccsünkön nem a mi javunkra, de ezek olyan mérkőzések, hogyha másnap újrajátszanák őket, akkor lehet már fordított lenne az eredménye. Nüanszokon múltak a dolgok, a szerencse sem minden esetben állt mellettünk. A sorsolásunk nem volt kedvező, bár mindenki a saját szerencséjének kovácsa, ha a spanyolokat megverjük az első meccsen, akkor már bent vagyunk a nyolcban. A mi csapatunk volt a legfiatalabb a világbajnokságon, ez persze nem azt jelenti, hogy ennél erősebb válogatottal is ki tudtunk volna jönni Kuvaitba. Vannak olyan játékosok a keretben, akik 2020 nyarán két, de olyanok is, akik a következő években három vagy akár öt világeseményen is ott lehetnék még, úgyhogy ez egy építkezési folyamat része is, bízom benne, a következő nagy tornákon jobb eredményt ér el az utánpótlás-válogatott.”
A görögök megvédték világbajnoki címüket Forrás: total-waterpolo.com
A görögök megvédték világbajnoki címüket Forrás: total-waterpolo.com
A világbajnokság döntőjébe a görögök és a szerbek jutottak. Előbbi válogatott viszonylag egyszerű úton. A sima csoportgyőzelem után az Egyesült Államok csapatát három góllal, a horvátokat kilenccel verték meg, míg a szerbek alaposan megszenvedtek a montenegróiak elleni negyed-, és az olaszokkal szembeni elődöntőben. A finálé hatalmas csatát hozott, az első nyolc percben a görögök 2–0-s vezetésre tettek szert, és annak is köszönhetően, hogy mindkét kapus hetven százalék felett védett, a negyedik negyed elején még 3–1-volt az állás. Végül a görög csapat megtartotta előnyét, és 6–4-re nyert, ezzel 2017-es belgrádi győzelme után megvédte címét. Ennek a korosztálynak a java azonban a 2018-as minszki junior Eb-n és a szombathelyi ifjúsági vb-n szerepelt: mindkét tornán első lett az aranygeneráció. A bronzmeccsen az olaszok 9–6-ra nyertek a horvátok ellen.

FÉRFI U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG, KUVAIT Végeredmény 1. Görögország. 2. Szerbia. 3. Olaszország. 4. Horvátország. 5. Spanyolország. 6. Montenegró. 7. USA. 8. Japán. 9. Magyarország A férfi juniorválogatott vb-kerete Kapusok: Bányai Márk (Szolnok), Mizsei Márton (Miskolc) Mezőnyjátékosok: Aranyi Máté (UVSE), Ágh György (BVSC), Baksa Benedek (Eger), Bóbis Botond (KSI), Dala Döme (UVSE), Fekete Gergő (Debrecen), Magyar Márton (Eger), Sugár Péter (BVSC), Szeghalmi Zsombor (Szolnok), Turnai András (Pécs), Vigvári Vince (UVSE)

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.