UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2019-12-21 17:02

Curling: hajszálon múlt a lányok feljutása

Negyedik lett, s éppen csak lemaradt a jövő márciusi oroszországi junior-világbajnokságról a Joó Linda, Dobor Dia Regina, Nagy Laura, Nagy Laura Karolina, Bartalus Anna összeállítású leányválogatott. Nagy Gyöngyi, a csapat edzője úgy látja, a rendkívül fiatal társaságnak meg kell tanulnia nyomás alatt teljesíteni, amihez minél több rangos versenyen kell elindulnia.

Erős déja-vu érzéssel távozhatott a Jakab Zoltán és Nagy Gyöngyi vezette junior leányválogatott a Lohjában rendezett B ligás curling-világbajnokságról, elvégre az ezt megelőző seregszemlén – szintén a finnországi sportkomplexumban – is negyedik helyen végzett, és mivel csak a legjobb három csapat juthat fel az A ligába, ezúttal is hajszálon múlt a nagy siker. Egyetlen kövön… A lettek elleni elődöntőben az utolsó endet még 5–3-as magyar vezetéssel kezdték a felek, innen lett extra-end, és lett döntőbe jutás (5–6). Nagy Gyöngyi, a lányok edzője szerint inkább a mieink mentális fáradtsága hajtotta az ellenfél malmára a vizet.

A lányok egyetlen kővel maradtak alul a lettekkel szemben Forrás: worldcurling.org
A lányok egyetlen kővel maradtak alul a lettekkel szemben Forrás: worldcurling.org
„Főleg mentálisan kimerítő a mi sportágunk, ezen a világbajnokságon is 7-8 napon keresztül kellett csúcsformában lenni, ami nehezen teljesíthető. Sajnos a lettek fejben jobban bírták a párharc végét, így ők jutottak fel a jövő márciusi junior-vb mezőnyébe, és nem mi. Noha a bronzmeccsen javíthattunk volna, egyrészt az elveszített elődöntő után három órával mentálisan nehéz felpörögni, másrészt a dánok a felnőtt A ligás csapatukkal vettek részt a versenyen, jóval nagyobb rutinnal rendelkeznek, mint mi. Így elég nehéz feladatunk volt, nem is sikerült meglepnünk őket – a dánok 8–2-re nyerték a bronzcsatát (a szerk.).” Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Joó Linda, Dobor Dia Regina, Nagy Laura, Nagy Laura Karolina és Bartalus Anna összetételű leányválogatott az egyik legfiatalabb átlagéletkorú csapatként vett részt a vébén, a mester nem is győzi eléggé hangsúlyozni, az idő a mieinknek dolgozik. „Még három-négy év múlva is indulhat akár ugyanez a társaság a junior-vb-n, én inkább optimistán próbálom felfogni ezt a negyedik helyet. Elindultunk egy úton, most már a juniorkorosztály számára is egyre több nemzetközi versenyt rendeznek, ezeken kell megszereznünk a szükséges rutint ahhoz, hogy aztán nyomás alatt is tudjuk hozni a legjobb formánkat. Ha azt nézem, hogy a mi skippünk 16 éves, míg az ellenfeleknél kész nők játszottak, akkor azt gondolom, szép teljesítmény a negyedik hely, és a jövőben még jobb teljesítményre is képesek lehetünk, ha folytatjuk azt a munkát, amit az idén elkezdtünk.”

B LIGÁS JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, LOHJA (FINNORSZÁG) A magyar leányválogatott csoportmérkőzései Magyarország–Japán 7–5 Magyarország–Kazahsztán 7–4 Magyarország–Anglia 8–4 Magyarország–Lengyelország 11–5 Magyarország–Finnország 12–1 negyeddöntő Magyarország–Csehország 4–3 elődöntő Magyarország–Lettország 5–6 bronzmérkőzés Magyarország–Dánia 2–8

További korosztályos hírek CURLINGBEN a sportági aloldalunkon.