UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2019-12-23 19:02

Vívás: a felnőttválogatott szövetségi kapitánya, Udvarhelyi Gábor elégedett a fiatalok felnőtt ob-n nyújtott teljesítményével

Remekül szerepeltek a húsz év alatti vívók a Budapesten rendezett felnőtt országos bajnokságon. Több olyan fiatal volt, aki dobogóra állhatott, a párbajtőröző Muhari Eszter (17) ráadásul címet védett. A felnőttválogatott szövetségi kapitányával, Udvarhelyi Gáborral beszélgettünk arról, hogyan látta az utánpótláskorúak teljesítményét.

Pusztai Liza egyéniben bronzérmet szerzett a felnőtt országos bajnokságon Forrás: hunfencing.hu
Pusztai Liza egyéniben bronzérmet szerzett a felnőtt országos bajnokságon Forrás: hunfencing.hu
Öt arany- és három bronzérmet nyertek az utánpótláskorú vívók a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban vasárnap véget ért felnőtt országos bajnokságon. Ebből négy medál olyan volt, amelyet csapatban szereztek a fiatalok: a BVSC-Zugló női kardcsapata csak húsz év alatti sportolóból állt: a Lantos Eszter (19), Pótz-Nagy Fanni (18), Pusztai Liza (18) és Szűcs Luca (17) alkotta egység aranyat ünnepelhetett. Nem mellesleg Pusztai a felnőtt-világranglista nyolcadik helyezettje, és egyéniben a harmadik helyen zárt: a lajstrom tizenkettedik helyezettjétől, egyben a legnagyobb hazai vetélytársától, Márton Annától szenvedett 15:9-es vereséget a négy között. „Nyilván van közöttük némi rivalizálás, a legfontosabb ugyanakkor az, hogy csapatban kvalifikálják magukat a tokiói olimpiára. A Salt lake City-i világkupaversenyen második lett az egység, így jelenleg továbbjutó helyen vannak a hölgyek. Biztosak ugyanakkor nem lehetnek a dolgukban, balgaság lenne elbízniuk magukat, hiszen két-két Grand Pirx- és világkupaverseny van még hátra. Szerencsére tudják, mi a dolguk!” − értékel a felnőttválogatott szövetségi kapitánya, Udvarhelyi Gábor. A 17 esztendős Muhari Eszter nem csak duplázott, hanem címet is védett egyéniben. „Azért tudni kell, hogy voltak nagy hiányzók ebben a szakágban: Szász-Kovács Emese, Budai Dorina és Bohus Réka sem indult. Ettől függetlenül hatalmas dolgot vitt véghez, jól is vívott. A válogatott nagyon fiatal, nem állnak túl jól a pontvadászatban. Tehetségesek, nagy a potenciál bennük, ugyanakkor még nem értek fel a legjobbakhoz. Úgy vélem, a 2024-es, párizsi olimpiára már nagyon komoly erőt képviselhetnek” − így a kapitány. A férfi tőrvívók között sem volt hiány utánpótláskorú sikerekből: a 19 éves Maior Mátyás egyéniben a dobogó második fokára állhatott fel, a Törekvés SE csapatának tagjaként pedig aranyérmet nyert. A 16 esztendős Szemes Gergőről sem szabad megfeledkezni, aki három kadét európai körversenyből hármat nyert meg az évadban; a felnőttmezőnyben ezúttal nyolcadik lett. „Öröm volt nézni ahogyan Mátyás teljesített, bátor és magabiztos volt. Ami Gergőt illeti: elképesztő, amit az ősszel művelt, szinte egyedülálló. Kimagaslik a kadétok között, és húzza magával a többi magyart. Jó látni, hogy elindult valami ebben a szakágban. Pár éven belül ezek a srácok is meghatározók lehetnek a nemzetközi porondon.” Az ifjúsági olimpiai bajnok kardozó, Rabb Krisztián egyéniben a harmadik helyet szerezte meg, míg a Vasassal a dobogó legfelső fokára állhatott. „Biztató volt az, amit láttam tőle. Tudni kell, hogy a felnőtt kardcsapat nagyon erős, meghatározó a nemzetközi porondon. Egy százalékot sem adnék arra, hogy nem lesz ott Tokióban. Krisztiánnak kell még kis idő ahhoz, hogy felnőjön a többiekhez, de nagyon jó úton halad!” További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.