UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2019-12-26 17:19

Gyorskorcsolya: Bíró Hanna bombaformában várja az ifjúsági olimpiát

Arany- és ezüstéremmel hangolt a lengyelországi Zakopanéban rendezett, Tátra-kupa elnevezésű nemzetközi versenyen a lausanne-i téli ifjúsági olimpiára készülő egyetlen magyar gyorskorcsolyázó, Bíró Hanna. A Tornádó Team Szeged sportolója azt követően sem pihenhetett sokáig, pénteken már utazik is tovább, a németországi Inzellbe.

Mióta hivatalossá vált, hogy egyedüliként Bíró Hanna képviseli hazánkat a lausanne-i téli ifjúsági olimpia gyorskorcsolyaversenyén, a Tornádó Team Szeged sportolójának gondolatai kizárólag az ötkarikás viadal körül forognak. Edzőtáborból edzőtáborba jár, legutóbb a lengyelországi Zakopanéban járt, ahol nemcsak hogy részt vett a Tátra-kupa felkészülési versenyen, hanem egyenesen bombaformában futott: 3000 méteren – saját egyéni csúcsát megdöntve – az első, míg 1500-on a második helyen végzett a főleg Közép- és Kelet-Európa legjobb fiataljait felvonultató, nemzetközi megméretésen.

Bíró Hanna egyéni csúcsokkal hangol a januári téli ifjúsági olimpiára Forrás: MOKSZ
Bíró Hanna egyéni csúcsokkal hangol a januári téli ifjúsági olimpiára Forrás: MOKSZ
„Szerencsére, jól sikerült a lengyelországi edzőtábor, értékes tapasztalatokat szereztem és felmérhettem, milyen formában vannak a lehetséges ellenfeleim közül néhányan – kezdi értékelését a 16 éves gyorskorcsolyázó. – Az olimpián 500 és 1500 méteren versenyezhetek, de a 3000-es győzelmemnek külön örülök, mert a rövidebb távokon már megdöntöttem az egyéni csúcsomat az idén, és most végre ezen is összejött." Nincs megállás a lausanne-i repülőjegyre két hétig váró versenyzőnek, rövid ünneplés után már utazik is a németországi Inzellbe, hogy folytassa az ifjúsági olimpiára való felkészülését. „Még annak is örülhetek, hogy egyáltalán itthon tölthettem a karácsonyt. De ez természetes, nincs miért panaszkodjak, mert nem mindennap adatik meg az ember életében, hogy ifjúsági olimpián szerepelhet, ilyenkor mindennél fontosabb, hogy tisztességesen felkészüljek rá. December 27-én utazom Inzellbe, jól tudom hová, hiszen korábban hat héten keresztül edzettem ott azért, hogy kvalifikáljak a YOG-ra." A szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium tanulója a sikerek mellett azt is kiemelte, remekül érzi magát a külföldi edzőtáborokban, a felkészülés mellett a kapcsolatépítésre is alkalmasak a nemzetközi „összejövetelek". „Nyilván, nincs sok választásom, mert Magyarországon a körülmények nem túl ideálisak a felkészülésre, de én még ráadásul szeretek is utazni, szóval nekem találták ki ezeket az összejöveteleket. Múltkor Németországban például a román csapattal együtt mentem, nagyon gyorsan befogadtak, az edzők is ugyanúgy segítettek, mintha mindig is hozzájuk tartoztam volna. Így nem éreztem magam egyedül." Az ifjúsági olimpián sem szeretné ezt átélni. Mint ismert, a 16 esztendős lánnyal nem tarthat edzője, Garzó Erika, pedig Hanna elmondása szerint leginkább neki köszönhető, hogy jégre léphet Svájcban. „Nagyon örülnék neki, ha velem tarthatna ő is, mert hatéves korom óta foglalkozik velem – az általános iskolában Hanna testnevelő tanára és osztályfőnöke volt egy személyben (– A szerk.), és nagyon hálás vagyok neki, nélküle biztosan nem sikerült volna kvótát szereznem." További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági alodalunkon.