UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-12-27 16:30

Kosárlabda: szombaton kezdődik Léván az Olimpiai Reménységek Versenye

Szombattól hétfőig Szlovákiában, Léván rendezik a fiú és leány kosarasok Olimpiai Reménységének Versenyét. Az U16-os válogatottjaink vezetőedzői, Berényi Sándor és Mészárosné Kovács Andrea beszélt az alakulataink erősségéről, valamint a várakozásaikról.

Szombaton kezdődik Léván az U16-os fiú és leánykosarasok Olimpiai Reménységének Versenye, amelyen a lengyel, a szlovák és a cseh válogatott mellett a magyar is részt vesz. A fiúegyüttest immár Berényi Sándor vezeti, aki arról beszélt, szeretné, ha minél hamarabb összeállna az egység:

Az U16-os leánycsapat a nyári, U16-os szkopjei Európa-bajnokságon Forrás: FIBA
Az U16-os leánycsapat a nyári, U16-os szkopjei Európa-bajnokságon Forrás: FIBA
„Átlagos erejű generációnak mondanám a mostanit. Nem látok hatalmas, világklasszis szintű tehetséget, viszont vannak olyan játékosok, akik A csoportos kosarassá válhatnak. A lengyelek nyerték tavaly a korosztály B divíziós Európa-bajnokságát, rendkívül erősek, atletikusak és magasak. A csehekkel ugyanabban a csoportban vagyunk az augusztusi, bulgáriai Eb-n.  A csehek azt mondják, hogy kiemelkedő garnitúrájuk a 2004-es, ráadásul van egy klasszis kvalitású játékosuk is. A szlovákokról van a legkevesebb információnk, de velük játszunk az utolsó meccsen, addig kellőképpen tájékozódhatunk. Most nem az eredményesség a legfontosabb, hanem az, hogy csapattá formáljuk magunkat, és minél többet lássunk azokból a dolgokból, amelyeket elképzeltünk, gyakoroltunk az összetartásokon” − fejti ki Berényi. Az ORV lényegéről hasonlóképpen vélekedik a leányok mestere, Mészárosné Kovács Andrea is: „Igazán magas, erős ötös centerünk nincsen, de van néhány olyan játékosunk, akit hármas-négyes poszton is jól tudunk mozgatni, ezt használhatjuk ki elsősorban. Az összetartásokon voltak hiányzók, megnézzük, ilyen formában hogyan működünk. Az U16-os korosztályban sok ország együttes ereje ismeretlen. A stílus kiszámíthatóbb.  A csehek darálnak rengeteg hibával, lerohanással és sok egy-egyes párharccal. A lengyelek kemények, gyorsak. Senki nem úgy készül erre a viadalra, hogy a győzelem a legfontosabb. Mindenki tesztel, megnézi, a játék mely szegmenseiben kell a legtöbbet fejlődnie.”

OLIMPIAI REMÉNYSÉGEK VERSENYE, LÉVA A magyarok programja Fiúk Szombat: Magyarország−Csehország, 14.30 Vasárnap: Magyarország−Lengyelország, 12 Hétfő: Magyarország−Szlovákia, ? Leányok Szombat: Magyarország−Csehország, 12 Vasárnap: Magyarország−Lengyelország, 14.30 Hétfő: Magyarország−Szlovákia, 14

Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.