UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2019-12-30 19:12

Tizenkilenc érmet szereztek az utánpótláskorú cselgáncsozók az idei világversenyeken

A tavalyihoz képest (3 arany, 1 ezüst és 5 bronz) tízzel több érmet nyertek az utánpótláskorú cselgáncsozók (19), a legutóbbi három évben mégsem ez volt a legkiemelkedőbb esztendő: 2017-ben 21 medál lett a magyaroké. Akkor Magyarországon, Győrött rendezték az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, amelyen 3 arany, 2 ezüst és 5 bronz maradt itthon. Igaz, az idén is volt EYOF, Bakuban viszont „csak” a harmadik helyre futotta.

Briliáns évet zártak az utánpótláskorú dzsúdósok, és ez legfőképpen a junioroknak köszönhető. Előbb a vantaai kontinenstornán szereztek egy-egy arany- és ezüst-, valamint két bronzérmet, majd nem sokkal később ugyanezt az eredményt érték el a marrákesi világbajnokságon. Végül az izsevszki U23-as Európa-bajnokságon nyújtottak hárman is kontinensbajnoki címet érő teljesítményt.

Szofi (fehérben) a marokkói junior-világbajnokság döntőjében Forrás: IJF
Szofi (fehérben) a marokkói junior-világbajnokság döntőjében Forrás: IJF
A pikantéria az, hogy az Eb-n és a vb-n ugyanazok a cselgáncsozók szereztek ugyanolyan színű érmet: Özbas Szofi (63 kg) a dobogó legfelső fokára állt, Gőz Roland (90 kg) második lett, míg Sipőcz Richárd (+100 kg ) és Vég Zsombor (100 kg) nyakába bronz került. Zsombort leszámítva a többiek mind diadalmaskodtak Oroszországban. Özbas, Vég és Sipőcz ráadásul elsőévesként. „Azt gondolom, hogy nem volt még olyan esztendő a magyar cselgáncs történelmében, amikor a juniorok ennyire sikeresek lettek volna. Habár igazán nagy reményeink a 2022-es budapesti világbajnokságon és a 2024-es párizsi ötkarikás játékokon lesznek velük kapcsolatban, már a tokiói olimpián is bízunk abban, hogy meglepetést szerezhetnek. Ehhez előbb persze végig kell csinálniuk a kvalifikációs időszakot. Ha szeretnék, akkor minden lehetőséget megteremtünk ehhez” – mondta a hazai szövetség elnöke, Tóth László. A fiatalok a már befutott sztárokra is veszélyesek lehetnek. Ki tudhatná ezt jobban, mint a magyar dzsúdósport eddigi egyetlen olimpiai aranyérmese, a szövetség szakmai alelnöke, Kovács Antal, aki juniorként állhatott Barcelonában a dobogó legfelső fokára? „Richárd nagyon szeretné megcsinálni, beszélgettem vele. Kérdéses volt, hogy Szofi is így lesz-e ezzel, de ő is amellett döntött, hogy megpróbálja. Mindegyiküknek tudnia kell, hogy csak akkor van értelme, ha igazán hisznek benne, akarják. Ha valaki juniorként ott van az olimpián, akkor jókora meglepetést is szerezhet, hiszen teher nélkül küzdhet meg a legjobbakkal.”
Így örült Gőz Roland az U23-as Európa-bajnoki címnek Forrás: IJF
Így örült Gőz Roland az U23-as Európa-bajnoki címnek Forrás: IJF
Gőz Rolandot is ki kell emelni. Őszi teljesítményére ugyanis nem túlzás a parádés jelzőt használni. Utolsó éves juniorként úgy állt háromszor a dobogóra, hogy ez idáig nem volt komolyabb sikere a nemzetközi porondon. Egyetlen olyan cselgáncsozó volt, aki meg tudta állítani a 2019-es világversenyeken: a junior Eb- és vb-döntőben is a grúz Lasa Bekauri bizonyult a jobbnak. Sipőcz sem panaszkodhat az eredményekre, a marokkói vb-n ugyanakkor számára nem alakultak a legoptimálisabban  a dolgok. Nem akármilyen skalpot szerzett: az idei felnőtt-vb bronzérmesét, a dél-koreai Kim Min Dzsongot ejtette ki, ez a párharc azonban annyit kivett belőle, hogy a folytatásban már nem bírt a német Erik Abramovval (a két párharc között mindössze negyed óra pihenő volt). A német fiú mestere oda is ment Richárdhoz a mérkőzés után, és – végtelenül sportszerű módon – közölte, sajnálja, hogy nem tudott tökéletes formában küzdeni. Az ifjúságiak is kitettek magukért. A varsói Európa-bajnokságon Farkas Bence (55 kg) és Mamira Luca (40 kg) ezüst-, Sáfrány Péter (81 kg) bronzérmet szerzett. A kazahsztáni Almatiban rendezett világbajnokságon Mamira nem talált legyőzőre, míg Kriza Anna (48 kg) a harmadik helyen zárt. A bakui EYOF-on csak Farkas nyakába került érem: bronz.
Farkas Bence volt a zászlóvivője a magyar küldöttségnek a baki EYOF-on Forrás: MOB/Szalmás Péter
Farkas Bence volt a zászlóvivője a magyar küldöttségnek a baki EYOF-on Forrás: MOB/Szalmás Péter
Valószínűleg Bencének is emlékezetes marad 2019. A fináléig mind a három mérkőzését ipponnal nyerte meg, csupán az aranycsatában állította meg őt az olasz Vincenzo Skenderi. Noha Farkas két intéssel is vezetett (a harmadik sido után ő nyert volna), a párharc végül az aranypontig folyt, amelyet az olasz bírt jobban, és vazari értékű akcióval győzött. Az újabb lépcsőfokot aztán az EYOF-on szerette volna meglépni, amelynek megnyitóünnepségén ő vihette a magyar küldöttség zászlaját. Azerbajdzsánban egészen az elődöntőig menetelt, ahol a török Berat Bahadir jobbnak bizonyult nála. Egy feladata maradt: le kellett győznie a vigaszág bajnokát a harmadik helyért – és ismét Vincenzo Skenderi került az útjába. Az olasz ezúttal nem tört túl sok borsot Bence orra alá, aki 54 másodperc alatt, ipponnal győzött. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.