UtánpótlásSport Vívás: bronzérmes a junior női kardcsapat a rijádi korosztályos vb-n (részletek hamarosan...)
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2019-12-31 12:49

Öttusa: három korosztályban kilenc érem világversenyről

Korosztályos világbajnokságról négy, Európa-bajnokságról öt egyéni éremmel tértek haza fiatal öttusázóink 2019-ben, az U17-es leánycsapat pedig mindkét világversenyét megnyerte. Közben a sportág utánpótlásbázisa és az aktív klubok száma is nőtt.

Hogy remek évet zártak az utánpótláskorú öttusázók, mi sem jelzi jobban, mint hogy egyéniben három korosztályban kilencszer álltak világverseny dobogóján. Az U17-esek szófiai világbajnokságán Dobronyi Dorina ezüst-, Gyurka Márk Manó és Tóth Dorka Sára bronzérmet szerzett, az azt megelőző kaunasi Európa-bajnokságon pedig Gáll András ért harmadikként célba. Az U19-esek között Viczián Bence és Erdős Rita is Európa-bajnok lett, az idősebbek mezőnyében Barta Luca bronzérmet szerzett a junior-világbajnokságon, Kardos Bence második, Guzi Blanka harmadik helyen végzett a junior Európa-bajnokságon. „A sportágfejlesztési támogatás révén jelentősen nőtt az aktív klubok száma, azzal együtt a fiatal versenyzőké is – mondta évértékelőjében az utánpótlásról a szövetség elnöke, Bretz Gyula. – Jelenleg harmincöt egyesületünk van. Az volt és az a feladatunk, hogy az új klubokat, amelyek kéttusával, azaz úszással és futással kezdenek, felszereléssel és szakemberekkel támogassuk, ezáltal segítsünk nekik elindulni a magasabb szintet jelentő három-, illetve négytusa irányába. Pozitív, hogy szinte majdnem minden nagyobb egyesület mentorál egy kisebbet, jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy eljusson az öttusáig. A szövetség 2019-ben az utánpótlás-fejlesztésre szánt összeg körülbelül felét költötte alaptámogatásra, negyven százalékát eredmények alapján osztotta a szét, kilenc százalékot pedig a lövészet és a vívás felzárkóztatására szánt. Bízom benne, hogy fiataljaink továbbra is ilyen sikeresek maradnak, mert nagyon tehetségesek és szép jövő előtt állnak.”

Dobronyi Dorina egyéniben ezüst-, csapatban aranyérmet szerzett az U17-es vb-n Fotó: Philipp Jander
Dobronyi Dorina egyéniben ezüst-, csapatban aranyérmet szerzett az U17-es vb-n Fotó: Philipp Jander
A szövetség továbbra is elsődleges céljai között tartja számon a fiatalítást és az utánpótlásbázis szélesítését. A jelek szerint jó irányba halad a projekt, hiszen az U10 és U15 közötti korosztály különböző városokban rendezett Magyar-kupa fordulóin öt-hatszáz gyerek vett részt, közülük nagyjából kétszáz kvalifikált az év végi kaposvári elitbajnokságra. Hamarosan őket is érinti a szövetség másik fontos törekvése, miszerint szeretne minél több nemzetközi szereplést biztosítani a fiataloknak. Visszatérve a világversenyekhez, kiemelendő, hogy a váltó- és csapatsikerek sem maradtak el, hiszen csak a legnagyobbat említve: az U17-es leányok a kontinensviadalt és a világbajnokságot is megnyerték. Dobronyi Dorina és Tóth Dorka Sára mindkét csapatnak tagja volt, az Eb-n László Beáta, a vb-n Kozma Réka remeklése (országonként a három legjobb eredményt összesítik) kellett még az aranyhoz. „Az Európa-bajnokság után azért maradt bennem némi hiányérzet. Nagyon örültem a csapataranynak, de az egyéni nyolcadik helyemnél többet szerettem volna elérni. Aztán sikerült összeszednem magam a világbajnokságra. Szófiában jól ment az úszás, végig koncentrált maradtam. Az volt az első versenyem, amelyen selejtezőben is indulnom kellett. Ez jó hatással volt rám, hiszen nagyon izgulós vagyok, de a drukk nagy része a kvalifikáció után elmúlt. Ez is segített abban, hogy életem legnagyobb eredményét érjem el. Hihetetlenül boldog voltam” – idézte fel Dobronyi Dorina a versenyeket. Négy junior szeptember elején rajthoz állt a budapesti Kincsem Parkban rendezett felnőtt-világbajnokságon is. A 19 éves Barta Luca Réti Kamillával a nők váltóversenyében végig nagyszerűen teljesítve ezüstérmet szerzett, ugyanebben a versenyszámban Simon Sarolta párjaként a 20 esztendős Guzi Blanka végzett az előkelő ötödik helyen. A 21 éves Kardos Bence Szabó Illéssel lett hetedik a férfiak váltóversenyében, a 18 éves Gulyás Michelle pedig a selejtezőcsoport 12. helyén jutott az egyéni döntőbe, ahol később 27.-ként zárt. A zárónapon a Gulyás, Kardos vegyes váltó a 12. helyen végzett. További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.