UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2020-01-02 17:10

Atlétika: nem volt hiány korosztályos országos csúcsokból 2019-ben

Fedett pályán és szabadtéren is értek el országos rekordokat az utánpótláskorú atléták 2019-ben. Akad olyan versenyző is, aki egyszerre két korosztály addigi legjobbját javította meg, de olyan is, akinek a nevéhez már felnőttcsúcs fűződik.

2019 a korosztályos országos csúcsdöntések szempontjából is kimagasló, már a fedett pályás versenyeken születtek új rekordok. Az ifjúsági mezőnyben az Ikarus BSE versenyzője, az EYOF-bronzérmes Pap Márk, 60 gáton a belga bajnokságon ért el 7.80-as időt Gentben.

pap
pap
„Tíz perc után esett le, hogy ez országos rekord. Csak az volt bennem, hogy megnyertem, és nagyon örültem – emlékszik vissza az édesanyja munkája miatt három és fél évet Belgiumban töltő Márk. – Aznap négyszer melegítettem be, mert a 60 méternek is volt elődöntője. A 60 méterem is jól sikerült, még ha rajtom nem is volt tökéletes, de a gátas csúccsal együtt nagyon meg voltam elégedve azzal a nappal.” A Budafoki MTE színeiben az EYOF-ezüstérmes Kőszegi Míra 200 méteren többször is javított rekordot, végül az óra 24.29-en állt meg, a kecskeméti KARC-os Szűcs Szabina pedig ötpróbában 4065 pontra javította az ifi csúcsot. A juniorok között Takács Boglárka 60 és 200 méteren érte el korosztálya addigi legjobb eredményét. A rövidebb távon 7.43-at, a hosszabban 24.08-at. Megemlítendő, hogy a székesfehérvári ARAK sprintere szabadtéren, a felnőtt magyar bajnokság döntőjében 11.56-ot futott százon, és csupán egyetlen századdal maradt el Nguyen Anasztázia 2011-ben elért juniorcsúcsától. „Az országos bajnokság előtt nem fogalmaztam meg magamban, hogy mindenképpen junior rekordot szeretnék futni, mert ez az első évem, ezeket a csúcsokat jövőre is megdönthetem – mondta a verseny után Boglárka. – Igazából csak szerettem volna jól teljesíteni, bebizonyítani magamnak, az edzőmnek és mindenkinek, aki támogatott, és hitt bennem, hogy igenis bennem van az a jó eredmény, amit mondtunk, és vártunk év eleje óta.” Szabadtéren folytatódott a fiatalok jó teljesítménye és az Almási Olivér, Farkas Bence, Bánóczy Árpád, Molnár Attila alkotta svédváltó a nagyszombati Négy Nemzet-versenyen 1:53.57-tel végzett. Kőszegi Míra (200 m) és Szűcs Szabina (hétpróba) sem tétlenkedett a fedett pályás rekordja után, előbbi 23.95-tel, utóbbi 5556 ponttal javított. Az ARAK-os Mátó Sára a borasi U20-as Európa-bajnokságon két legyet ütött egy csapásra. A 400 gát döntőjében elért 56.89 az ezüstérem mellett új junior és egyben U23-as országos csúcsot jelentett. „Elárulhatom, hogy fogalmam sem volt, mennyi az U23-as csúcs – mondta a finálé után Sára a 35 éven át háborítatlan U23-as rekordról. – Mindig akkor sikerül jót futnom, amikor nem foglalkozom azzal, hogy ennyit vagy annyit kell teljesítsek, hanem úgy állok oda, magamból adjak ki mindent. Kicsivel a verseny után a telefonomon néztem meg tüzetesebben az eredményeket, és csak rácsodálkoztam.” Az U23-asok között az Egyesült Államokban tanuló hármasugró Bajnok Eszter Charlottesville-ben ugrott kiemelkedőt. A Favorit AC atlétanője 13.66-tal végzett. A Kéri Bettina, Sorok Klaudia, Csóti Jusztina, Hajdú Lotti összetételű 4×100-as váltó is túlszárnyalta az eddigi legjobb hazai eredményt. A gävlei U23-as Eb-n 44.93-as idővel értek célba. A korosztályos rekordok mellett a 2019-ben ifi Kőszegi Míra és Simon Virág, valamint a junior Molnár Janka tagja volt a fedett pályás felnőtt csúcsot döntő 4×400 méteres női váltónak, amely Ostravában futott 3:38.30-at Nádházy Evelinnel kiegészülve. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.