UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2020-01-06 20:17

Birkózás: a kötöttfogású Szőke Alex Tokióig menetelne

„Jövő héten lesz a felnőtt válogatóverseny, amelyet egyértelműen meg szeretnék nyerni. Persze, ehhez nálam jóval rutinosabb birkózókat kell magam mögé utasítanom. Például a világbajnok Kiss Balázst vagy az U23-as vb-aranyérmes Szilvássy Eriket. Az elsődleges célom az, hogy kijussak a tokiói olimpiára − mondta honlapunknak a kötöttfogású kadétvilágbajnok birkózó, Szőke Alex (97 kg).

Felemás évet zárt az ESMTK kadétvilágbajnok kötöttfogású birkózója, Szőke Alex (97 kg). Noha a pontevedrai junior Európa-bajnokságon diadalt aratott, a tallinni junior-vb-n és a budapesti U23-as világbajnokságon sem sikerült dobogóra állnia.

Szőke Alex a pontevedrai junior európa-bajnokságon Forrás: UWW
Szőke Alex a pontevedrai junior európa-bajnokságon Forrás: UWW
„Jól kezdődött az esztendő, hiszen úgy nyertem meg a kontinensviadalt, hogy a teljesítményem hagyott némi kivetnivalót maga után. A döntőt a német Patrick Neumaierrel szemben vívtam, s a vártnál jóval szorosabbat meccseltünk. Nem tartom kiemelkedő versenyzőnek, mégis megnehezítette a dolgomat. Ami a vb-t illeti: mindenképpen medálért utaztam Észtországba. A kubai Gabriel Rosillo Kindelan jobb volt nálam, a török Kayisdag Beytullah elleni helyosztót viszont sajnálhatom. Az Eb-n találkoztunk egymással, akkor kétszer is megpörgettem, itt viszont egyszer sem sikerült. Azt hiszem, ebben a pillanatban lelkileg megtörtem kicsit, és nem tudtam már felpörgetni magam olyan szintre, amilyenre szükség lett volna a győzelemhez” − emlékezik vissza Alex. Így fogalmaztunk augusztusban a tallinni Tondiraba Jégcsarnokból: ritka az, amikor Alex mellett azt lehet mondani valakire, hogy sokkal jobb volt, ám ez most így történt. Habár Szőkéé volt az első pont passzivitás miatt, a kubai már az első menetben megfordította a párharcot levitellel, és abból egy gyönyörű dobással (1−6). A második felvonás Rosillo Kindelan újabb levitelével kezdődött, a technikai tus pedig úgy alakult ki, hogy a bírók elutasították a vezetőedző, Struhács György által kért challenget  (1−9). „Visszagondolva, tényleg megérdemelten nyert, de szorosabbá tehettem volna az ütközetet. A dél-amerikaiak az esetek döntő többségében az európaiaknál jóval hamarabb érnek be fizikálisan. Idővel azonban utolérjük őket. Az utánpótlás-világversenyeken is fontosak az eredmények, mindazonáltal ezek csak igazolások arról, hol is tartunk adott pillanatban a profivá válásban. Nem szabad összetörni az ehhez hasonló csalódásoktól. Ahogyan mondani szoktam: nincs lehetetlen, csak tehetetlen!” Szőke az U23-as vb után sem keseredett el: „A tapasztalatszerzés volt a legfőbb feladatom. Megtudtam, milyen birkózni a világ legjobbjaival egy korosztállyal a felnőtt alatt. Nem sétagalopp, borzasztó kemény volt a mezőny. Sajnos, egyetlen olyan verseny sem volt, amelyen csúcsformában lettem volna. Májustól lefelé ágazott a teljesítménymutatóm. Ez annak is betudható, hogy súlcsoportot váltottam felfelé, bele kellett erősödnöm, emiatt máshogy reagált a szervezetem a felkészülésre. Már okosabbak vagyunk. Jövő héten lesz a felnőtt válogatóverseny, amelyet egyértelműen meg szeretnék nyerni. Persze, ehhez nálam jóval rutinosabb birkózókat kell magam mögé utasítanom. Például a villágbajnok Kiss Balázst vagy az U23-as vb-aranyérmes Szilvássy Eriket. Az elsődleges célom az, hogy kijussak a tokiói olimpiára. Ha ez sikerül, úgy csak erre koncentrálok, kihagyon az utánpótlás-világversenyeket. Amennyiben nem jön össze, akkor természetesen ez utóbbiak lesznek a célkeresztben” − zárja le az ifjú bajnok. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.