UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2020-01-07 16:06

Kézilabda: „Bárhogy is lesz, mi hiszünk bennük!” – Gulyás István a felnőtt Európa-bajnokságra készülő válogatott fiataljairól

Gulyás István elmondta, kiáll döntése mellett, és bízik roppant fiatal csapatában a csütörtökön kezdődő felnőtt férfi kézilabda Európa-bajnokság előtt. A szakvezető szerint a legfontosabb, hogy 2022-re érjen be a társaság, de azért nem feltett kézzel utaznak Svédországba.

Csütörtökön rajtol a férfi kézilabda Európa-bajnokság, amelyet ezúttal Ausztria, Norvégia és Svédország közösen rendez hat helyszínen (Graz, Bécs, Trondheim, Malmö, Göteborg, Stockholm). Érdekesség, hogy a január 9. és 26. között zajló eseménye – amelyen a spanyolok a címvédők – először szerepelhet huszonnégy együttes.

Gulyás István tartja, most a fiatalok beépítése a legfontosabb Fotó: Kovács Anikó/MKSZ
Gulyás István tartja, most a fiatalok beépítése a legfontosabb Fotó: Kovács Anikó/MKSZ
Természetesen a magyar válogatott is résztvevője a tornának, azonban meg kell jegyeznünk, a szakmai stáb egyáltalán nincs könnyű helyzetben: sérülés miatt a hosszú évek óta a nemzeti együttest erősítő Ancsin Gáborra, Bodó Richárdra, Lékai Mátéra sem számíthat Gulyás István szövetségi kapitány. Így nincs más hátra, a fiatal játékosoknak szavaz bizalmat a szakvezető, az Eb-keretben öt olyan játékos (Andó Arián, Máthé Dominik, ifj. Rosta Miklós, Szita Zoltán, Ubornyák Dávid) szerepel, aki a nyáron még juniorkorú volt. „Még ha a lelkünk mélyén reménykedtünk is benne, pontosan tudtuk, hogy néhány kulcsemberünk nélkül kell majd harcba szállnunk – kezdte Gulyás a vehir.hu-nak. – Éppen ezért így is készültünk: badarság lett volna, ha kockáztatjuk a lábadozók egészségét. Magam is láttam, hogy többször felmerült Császár Gábor neve, én viszont kiállok a döntésem mellett: a fiatalokat be kell építenünk. Minden új játékos passzol arra a posztra, amelyen szerepel majd. Higgyék el, mentálisan erősek, végigjártak már egy-két korosztályos világversenyt.” A csapat az egyetlen nyilvános edzőmérkőzésén nem okozott csalódást, időnként kifejezetten jó játékkal győzte le a cseheket 27–24-re a győri Audi Arénában. Így jó élményekkel készülhetnek a fiatalok is a kontinenstornára.
Szita Zoltán az egyik, tavaly még juniorkorú játékosa az Eb-csapatnak Forrás: MKSZ
Szita Zoltán az egyik, tavaly még juniorkorú játékosa az Eb-csapatnak Forrás: MKSZ
„Stabilitásra kellett, és kell is még törekednünk. A felkészülési mérkőzések során láttuk, hogy vannak hullámvölgyeink, de azért is dolgoztunk meccsről meccsre, hogy azokat minimalizáljuk. Akadtak szép pillanataink, amelyekből a játékosok erőt és önbizalmat is meríthetnek: úgy gondolom, ez az egyik legfontosabb.” A kapitány nem is akart konkrét célt megfogalmazni az osztrák-norvég-svéd közös rendezésű viadal előtt, de megnyugtatott mindenkit: nem feltett kézzel mennek Malmőbe. „Nincs kimondott célunk, de természetesen szép lenne a csoportból továbbjutni. A legfontosabb feladatunk egyelőre az, hogy a helyén kezeljünk mindent, ami körülöttünk történik, tisztán kell látnunk. A fiataloknak pedig tapasztalatot kell szerezniük. Bárhogy is lesz, mi hiszünk bennük”zárta a szakvezető.

A magyar válogatott csoportmérkőzései (az első két helyezett jut tovább): Január 11, szombat: Magyarország–Oroszország, 16 óra Január 13., hétfő: Dánia–Magyarország, 20.30 Január 15., szerda: Izland–Magyarország, 18.15

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.