UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2020-01-10 12:06

Jégkorong: „A bronz volt a realitás” – helytállt a füsseni I/A csoportos vb-n az U18-as leányválogatott

Rendkívül kiélezett, nehéz tornán lett bronzérmes az U18-as leányválogatott a németországi I/A csoportos hokivébén. Bedő Botond együttese megismételte az egy évvel ezelőtti, ausztriai szereplését, a vezetőedző értékelte a csapat teljesítményét és azt is elmondta, mi hiányzik az elitbe kerüléshez.

Ha pontot szerez, bronzérmes. Így vághatott bele az utolsó csatába a németországi Füssenben rendezett divízió I/A csoportos világbajnokság az U18-as leány jégkorong-válogatott. Persze, addig mennyi minden történt az egyhetes tornán!

Seregély Míra (balra) és Kreisz Emma Füssenben is az U18-as válogatott vezére volt Fotó: Szűcs Attila/MJSZ
Seregély Míra (balra) és Kreisz Emma Füssenben is az U18-as válogatott vezére volt Fotó: Szűcs Attila/MJSZ
Mindjárt az első fordulóban óriási meccset vívott Bedő Botond együttese, a dánok ellen a mérkőzés hajrájában Kreisz Emma bődületesen nagy góljával egyenlített, majd a szétlövésben szintén Kreisz villanásával győzött. Utána következett a franciák felett aratott nyugodtabb 4–1-es siker, ám a németek elleni meccsről ugyanezt nem mondhattuk el: ahogyan az első körben, a magyar lányok ezúttal is a harmadik harmadban egyenlítettek, és harcolták ki az 1–1-et, valamint a hosszabbítást. Aztán következett a csendes ötperces túlóra és huszonöt kihagyott rávezetés. Majd jött a német Miller is eldöntötte a drámai csatát. A keddi japánok elleni 2–1-es vereség után pedig már eldőlt, a legkedvezőbb forgatókönyv szerint is csak megismételheti 2019-es szereplését a válogatott, vagyis már a harmadik hely volt a cél, és ehhez tényleg mindössze annyi kellett, hogy ne kapjon ki az olaszoktól. Bár kétszer is vezetett az ellenfél, mindkétszer sikerült egyenlíteni, és már az sem számított, hogy a végén a szétlövéseket 3–1-re az olaszok nyerték. A torna utolsó meccse után a válogatott vezetőedzője, Bedő Botond a két győzelem és három vereség ellenére sem lehetett elégedetlen a csapatával. „A minimális cél, amit magunk elé tűztünk a torna előtt, a tavalyi eredmény megismétlése, vagyis a bronzérem megszerzése volt. Ezt végül el is értük, emiatt egyáltalán nem kell szomorúak lennünk. A játékunk képével kapcsolatban azonban maradt hiányérzetem, tudunk mi ennél jobban, gyorsabban és a jobb helyzetkihasználással is jégkorongozni, tavaly ez jobban ment, de ebből is csak az látszik, hogy nemcsak mi dolgozunk év közben, hanem a többi csapat is.” Viszont azt is hozzá kell tenni, hogy a magyar csapat gyakorlatilag mindent megtapasztalt a füsseni viadalon. Túlórás győzelem, sima siker, drámai vereség, vagyis ha valamikor, most biztosan lehetett tapasztalatot szerezni; elvégre mégis ez az utánpótlás-világversenyek legfontosabb funkciója.
Bedő Botond szerint a bronzérem volt a realitás Fotó: Szűcs Attila/MJSZ
Bedő Botond szerint a bronzérem volt a realitás Fotó: Szűcs Attila/MJSZ
„Úgy gondolom, hogy ez a néhány nap kivétel nélkül minden játékosnak kitűnő lehetőség volt a rutinszerzésre – folytatta Bedő. – Azok a fiatalok, akik először voltak itt, szokhatták a világbajnokság légkörét, megtapasztalhatták az itt elvárt szintet, és láthatták, mit kell tenniük ahhoz, hogy a jövőben ők is húzóemberek legyenek. A nagyok számára pedig kiderülhetett, hogy mindig, minden körülmények között százszázalékos koncentrációra van szükség, mert ha az nincs meg, nagyon könnyen és gyorsan megbosszulja magát.” Jó hír lehet viszont, hogy a keret jelentős része jövőre is részt vehet az U18-as tornán, hét játékos „öregszik” ki a felnőttek közé. Egyúttal azt is látnunk kell, hogy a titokban áhított feljutás még nem volt karnyújtásnyi közelségre: a végül bajnok németek és az ezüstérmes japánok is kiemelkedtek a mezőnyből. „Őszintén szólva, még egyáltalán nem vagyunk a bennünket megelőzött két válogatott szintjén, és nem is a technikai képzettségre gondolok, hanem inkább a taktikai elemekre. Érnie kell még a csapatunknak ahhoz, hogy ebben a divízió I/A csoportban valóban téma lehessen a feljutás. Azt persze nem lehet megmondani, hogy jövőre mire lehetünk képesek. Az utánpótlásban évről évre rengeteget változnak a csapatok, cserélődnek az arcok. Szélsőséges esetben az is előfordulhat, hogy jövőre simán átgázolunk a mezőnyön és persze az is, hogy nem. Meglátjuk, mi lesz egy év múlva” – zárta a szövetségi kapitány.

LEÁNY U18-AS DIVÍZIÓ I/A CSOPORTOS JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG, FÜSSEN (NÉMETORSZÁG) A magyar válogatott eredményei: –Dánia 2–1 – szétlövéssel, –Franciaország 4–1, Németország 1–2 –szétlövéssel, –Japán 1–2, –Olaszország 2–3 – szétlövéssel A vb végeredménye: 1. Németország 14 pont, 2. Japán 12, 3. MAGYARORSZÁG 7, 4. Franciaország 6, 5. Olaszország 5, 6. Dánia 1 A magyar válogatott vb-kerete: Kapusok: Révész Zsuzsa (Debreceni HK), Szabó Fruzsina (MAC Budapest), Tóth Zsófia (KMH) Hátvédek: Faggyas Lilla (Győri ETO HC), Fecske Maja Ágnes (MAC Budapest), Gengeliczky Dorottya (Győri ETO HC), Kreisz Emma (MAC Budapest), Lázár Csenge (MAC Budapest), Márton Adél (UTE), Szamosfalvi Petra (KMH), Véghelyi Dóra (MAC Budapest) Csatárok: Horváth Imola (MAC Budapest), Ivády Nina (Óbuda HA), Józsa Orsolya (MAC Budapest), Losonci Zsófia (MAC Budapest), Metzler Regina (Vasas), Papacsek Réka (FTC), Pázmándi Zsófia (MAC Budapest), Seregély Míra (MAC Budapest), Strobl Lara Katalin (Vasas), Szelényi Nina (MAC Budapest)

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.