UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2020-01-15 20:10

Már megint csak a kerékpározás: bajnok az egész Vas család

„Sosem volt ebben tudatosság, egyszerűen csak szerettem volna, hogy a biciklizés sportos oldalát is megtapasztalják” – mondja gyermekei, Balázs, Blanka és Barnabás sikereiről az édesapa, Vas Péter. A hazai kerékpársport utánpótlásának legnagyobb reménységei közé tartozó testvérek a hétvégén egyszerre szereztek országos bajnoki címet.

A hétvégén Kecskeméten teljesült Vas Péter egyik régóta dédelgetett álma. A cyclocross országos bajnokságon mindhárom gyermeke, Balázs, Blanka és Barnabás is a dobogó legfelső fokára állhatott fel. A 19 éves Balázs és a 18 éves Blanka a felnőttek között, az elit kategóriában védte meg bajnoki címét, Barnabás az U15-ös korosztályban győzött. A kiskunlacházi család sikerszériája persze nem most kezdődött, sőt a gyerekek szinte hamarabb megtanultak biciklizni, mint járni. „Amatőr szinten mindig sportoltam – meséli az apuka. – Fiatalként indultam olimpiai ötpróbán, kisebb országúti versenyeken, kerékpáros túrákon. Mindenhová elmentem biciklizni, és Balázs féléves volt, amikor télvíz idején felültettem magam mögé a gyerekülésbe. Néha kicsit átfagyott, a végére elaludt vagy ordibált, de az elejét mindig élvezte. Blanka tizenhárom hónapra követte őt, és amikor már ketten voltak, kétszemélyes utánfutón jöttek velem a túrákra. Ahogy megtanultak két keréken biciklizni, négy éves kortól minden gyerekversenyen elindultak. Blanka többnyire meg is nyerte őket. U7-es korosztályban még a fiúkkal együtt versenyezve lett országos bajnok. Balázs nem volt ennyire kiemelkedően tehetséges, eleinte nem is lelkesedett annyira, mint Blanka, ő körülbelül 15 évesen döntötte el, hogy komolyan szeretne foglalkozni a sportággal, aztán a következő két évben óriási fejlődésen ment keresztül.”

Vas Kata Blanka három szakágban is kitűnő Fotó: Vígh Attila
Vas Kata Blanka három szakágban is kitűnő Fotó: Vígh Attila
A két fiatal egy évvel ezelőtt is megnyerte a cyclocross országos bajnokság elit küzdelmeit, de ez a szakág csak télen köti le a versenyzőket, így az év további részében, országúton és hegyen is vadásztak a sikerre. Balázs stabil válogatottként országúton a Tour de l'Aveniren és a Hongrie-n is helytállt, Blanka teljesítményére meg nehéz jelzőket találni. Előbb a brnói hegyikerékpáros Európa-bajnokságon, majd a kanadai világbajnokságon lett negyedik a juniorok között, míg szeptemberben az angliai Yorkshire-ben rendezett országúti világbajnokság U19-es mezőnyében ért célba hetedikként. November elején csapata, a Doltcini-Van Eyck székhelyére költözött Belgiumba, és bár egyhuzamban még csak két hetet töltött kint azóta, szinte minden hétvégéjére akadt rangos cyclocrossverseny. Ezek közül kiemelkedik, amikor az Ethias Cross-sorozat esseni állomásán a kétszeres olimpiai, háromszoros országúti és hétszeres cyclocross-világbajnok Marianne Vos mögött lett második, valamint amikor a regnáló világbajnok, Sanne Cant előtt ért be ötödikként Overijsében. „Hogy ennyire sikeres lesz az éve, nem gondoltam volna – mondja lányáról a családfő. – Folyamatosan meglepett a jobbnál jobb eredményekkel. A titok talán az lehet, hogy az előző évhez képest nagyon sokat erősödött, tulajdonképpen nővé érett. A kiköltözéstől picit féltem. Balázs már megtapasztalta, milyen Belgiumban lakni, ő is hónapokat töltött kint egy amatőr csapatnál, míg végül hazatért, és az Epronex BSS OIL csapatához csatlakozott, de úgy gondolom, ő önállóbb. Blanka eleinte sokat panaszkodott, ám mellette nagyszerűen teljesített. Hogy a világ legjobbjaival ilyen hamar felveszi a versenyt, arra tényleg nem számítottam.”
A Vas fiúk (balról: Barnabás, Péter, Balázs) Fotó: Vígh Attila
A Vas fiúk (balról: Barnabás, Péter, Balázs) Fotó: Vígh Attila
A szövetség év végi díjátadó gáláján nem is siklott el a kimagasló eredmények fölött, és Balázst a legjobb férfi, húgát a legjobb női cyclocrossversenyzőnek nevezte meg. Blanka továbbá országúton is „nyert” a felnőttek között, hegyikerékpárban (MTB-XC) meg a legjobb utánpótláskorú bringás lett. Maga a Vas család rendhagyó módon különdíjban részesült. „Nagyon örültem a külön elismerésnek, igazán jól esett – mondja Vas Péter. – Hogy pontosan miért kaptuk? Talán azért, amit a gyerekeinkért és ezáltal a magyar kerékpársportért teszünk. A munkámon kívül valóban ez tölti ki az életemet. Őket istápolom, egyengetem az útjukat. Sosem volt ebben tudatosság, egyszerűen csak szerettem volna, hogy a biciklizés sportos oldalát is megtapasztalják. Ez lett belőle. A hétvégén mindhárman egyszerre lettek bajnokok. Ilyen még nem volt. Ezzel az egyik álmom vált valóra. Barna U15-ben nyert, de ő még abban a korban van, amikor véleményem szerint nem tanácsos nagyon komolyan venni az edzéseket, a sportágat. Persze, van edzésterve, de ha éppen valamit nem szeretne megcsinálni, nem erőltetjük. Ígéretes versenyzőnek tűnik, viszont nem akarunk elkiabálni semmit. A testvérei szerint ő a legtehetségesebb hármuk közül.” A három testvér remekül megérti egymást. Édesapjuk szerint nincs közöttük rivalizálás, büszkék egymás sikereire. A példás családi légkör megteremtésében pedig kinek lennének elévülhetetlen érdemei, ha nem az édesanyának, Katalinnak? „Szegényre a legdurvább és legnehezebb feladat marad, a háttérmunka – avat be az édesapa. – Főzés, mosás és minden egyéb, amire szükség van, hogy el tudjunk indulni versenyezni. Eleinte ő is jött velünk mindenhová, most már csak a legnagyobb viadalok lelkes helyszíni drukkere. Ha nem vagyunk otthon, örül, hogy picit pihenhet. Ha otthon vagyunk, akkor mindennapos téma a biciklizés. Olykor túlzásba is visszük az eszmecserét, és addig fejtegetjük a dolgokat, amíg az egyikőnk kérdőre nem vonja a többieket: ti már megint csak a kerékpározásról tudtok beszélgetni?” További korosztályos hírek KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.