UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2020-01-16 12:47

Jégkorong: „Még csak a startvonalon állunk, az elitbe készülünk” – Jim Brithén, az MJSZ fejlesztési igazgatója

Feljutás, bronzérem, tornagyőzelem, magyar világszerte – így nézett ki a jégkorong-utánpótlás 2019-es éve. Az MJSZ fejlesztési igazgatójával beszélgettünk a sikerekről és a jövőről.

Parádésra sikerült az év vége a korosztályos jégkorong-válogatottaknak: decemberben az U20-as gárda 2016 után újra feljutott a divízió I/A csoportba, amely az utánpótlás-korosztályokban a 11-16. helyezett hat csapatott jelenti, az U16-os nemzeti együttes pedig – bár klubcsapatok ellen, de – aranyérmet nyert a svédországi MODO-kupán.

Óriási boldogság! 2016 után újra feljutott az U20-as válogatott Fotó: Szűcs Attila/MJSZ
Óriási boldogság! 2016 után újra feljutott az U20-as válogatott Fotó: Szűcs Attila/MJSZ
A juniorok (U20) szerepléséről a szövetség fejlesztési igazgatója, Jim Brithén is elismerően beszélt, az ötből öt megnyert mérkőzésbe persze nem is nagyon lehet belekötni. „Elismerés jár a csapatnak, és a szakmai stábnak is. Az U20-as alakulat már egy évvel ezelőtt is csak karnyújtásnyira volt a feljutástól, akkor az elúszott, az idén viszont már nem eresztették el a fiúk. Vas Márton és segítői remek együttest raktak össze, viszonylag szűk kerettel kezdték meg ősszel a munkát, a terveket végigvitték, Kijevben pedig láthattuk az eredményt. Újabb bizonyítékot láthattunk rá, hogy nem feltétlenül a legjobb játékosokból áll a legjobb csapat, a magyar válogatott legnagyobb erőssége az volt, hogy nagyon jól összerakták.” A svéd szakember szerint nagy szó, hogy az év végén feljutottak a fiúk, de arról nincs szó, hogy hátradőlnének a siker hatására.
A 18 éves Papp Kristóf az idén is remekelt az USHL-benFotó: Mura László/utanpotlassport.hu
A 18 éves Papp Kristóf az idén is remekelt az USHL-benFotó: Mura László/utanpotlassport.hu
„Fontos, hogy tisztázzuk: még csak a startvonalon állunk. Ez az alap, ahová most elértünk, a cél, hogy előbb itt megragadjunk, majd elérjük a legnagyobb célunkat, a világelitbe jutást. Azt tűztük ki magunk elé, amikor elkezdtük a közös munkát, és továbbra is ahhoz tartjuk magunkat.” Az U18-as válogatott még áprilisban szerepelt a hazai rendezésű, szintén I/B csoportos világbajnokságon. Svasznek Bence együttese megjárt nagy mélységeket és magasságokat is a székesfehérvári tornán, a hullámvasút vége a harmadik hely lett. „Az ifjúsági tornán újra megtanultuk, hogy apróságokon, a részleteken múlik, melyik irányba indul el a társaság – folytatta Brithén. – A kiesés lehetősége is benne volt a levegőben, de a remek hajrának köszönhetően végül bronzérmesek lettek. Nem mehetünk el szó nélkül az U16-osok svédországi tornagyőzelme mellett sem, amelyen Mayer Péter vezetésével remek munkát végeztek a játékosok, és rangos viadalt nyertek meg.” Szembetűnő az is, hogy évről évre több fiatal játékos szerepel külföldön, nívós ligákban. Az MJSZ fejlesztési igazgatója szerint az a legfontosabb, hogy minden játékos megtalálja a helyét, és a számára ideális környezetben dolgozzon.
Jim Brithén, az MJSZ fejlesztési igazgatója Forrás: MJSZ
Jim Brithén, az MJSZ fejlesztési igazgatója Forrás: MJSZ
„Vélemény szerint az első, hogy valahol mindenki találja meg a számításait. Lehet az a tengerentúlon, valamelyik európai topligában, az EBEL-ben, a szlovák Extraligában, de akár a hazai Erste Ligában is. De természetesen akadnak nagyon ígéretes fiataljaink külföldön: Papp Kristóf nagyon jó helyen van az amerikai USHL-ben, és már egyetemi ösztöndíjat is kapott, de említhetném a még nagyon fiatal, Svédországban játszó Hadobás Zétényt is, ahogyan még sok-sok nevet.” Brithén a második szezonját tölti Magyarországon, és büszke az elkezdett munkára. „Örülök annak, hogy nemcsak a pályán, hanem a szövetség szakmai stábjában is nagyon jó csapat állt össze. Elindultunk egy koncepció mentén, aminek már láthattuk az eredményeit, de tovább kell mennünk ezen az úton. Mert ahogyan korábban mondtam, még csak a startvonalon állunk, és a világelitbe szeretnénk érni.” További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.