UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2020-01-23 10:17

Labdarúgás: a 19 éves Erling Haaland a világ előtt jár, nagy elődök nyomában – félelmetes statisztikák

A norvég Erling Haaland idénybeli teljesítményére lassan elfogynak a jelzők, ezért ne is minősítsük, inkább szögezzük le a tényeket: a Dortmundban az első topligás bajnokiján az Augsburg ellen csereként beállva triplázó 19 éves csatár egyedülálló bemutatkozásra volt képes az öt, jelenleg legerősebb európai bajnokág történetében. Nem mellesleg toronymagasan vezeti korosztálya góllövőlistáját – nemcsak Európában, az egész világon.

Erling Haaland 19 évesen 23 tétmérkőzésen szerzett 31 gólnál jár ebben az idényben. Az osztrák és a német Bundesliga mellett az Osztrák Kupában és a Bajnokok Ligájában is pályára lépett és mindegyik sorozatban legalább háromszor eredményes volt. Pedig az Osztrák Kupában „csak” kettő, a német első osztályban pedig egy meccsen játszott (pénteken jöhet a második a Köln ellen). A Bajnokok Ligájában már ősszel több rekordot döntött meg: ő az első tinédzser, aki öt egymást követő BEK/BL-mérkőzésen egyaránt gólt szerzett és a BL 1992 óta íródó történetében még senki sem tudott legalább nyolc gólt szerezni élete első öt mérkőzésén.

Erling Haaland három gólt szerzett a Dortmundban első német bajnokiján Fotó: fifa.com
Erling Haaland három gólt szerzett a Dortmundban első német bajnokiján Fotó: fifa.com
A bajnoki gólokat tekintve 15 meccsen 19 találatnál jár (16 Ausztriában 14/16, Németországban 1/3), ezzel nemcsak Európában, hanem az egész világon ő a legeredményesebb tinédzser, a 2. helyen következő, Dortmundban immár csapattársnak számító, szintén 19 éves Jadon Sanchót kilenc találattal előzi meg. Ha a norvég ilyen ütemben termeli a gólokat, akkor az idény végére hasonló mutatót érhet el, mint tavaly a francia Kylian Mbappé, aki 20 éves korára 29 mérkőzésen lőtt 33 bajnoki góllal, vagyis 1,13-as meccs per gól mérleggel fejezte be a 2018–2019-es idényt (Haaland a nyáron tölti be a 20. életévét). A mostanival együtt tíz idényt visszanézve, csak ők lehetnek képesek arra, hogy 19-20 évesen több gólt szerezzenek a bajnokságban, mint ahány meccsen pályára lépnek. Haalandnak ehhez Németországban is meg kell őriznie az Ausztriában mutatott formáját, de ha csak az augsburgi találkozóból indulunk ki, ezzel nem lesz probléma... Ráadásul azon a mérkőzésen egy másik különleges rekordot is megdöntött, ugyanis csereként beállva szerzett három gólt az Augsburg ellen (így kétgólos hátrányból fordított és nyert 5–3-ra a BVB), pályafutása első topligás meccsén, a német Bundesligában. A topligákban, vagyis az öt legerősebb európai bajnokságban ő az első, aki csereként beállva három gólt szerzett a legelső meccsén az adott bajnokságban – derül ki a sportskeeda.com kimutatásából. A topligákban padról beállva triplával debütálni tehát korábban még senki sem tudott, olyan azonban már volt, hogy valaki egyből három gólt szerzett topligás bemutatkozásakor a kezdőcsapat tagjaként. A legutóbbi ilyen esetért 2013-ig kell visszamennünk az időben. A szintén dortmundi  Pierre-Emerick Aubameyang első Bundesliga-meccsén jutott ugyancsak három gólig, ráadásul a sárga-feketék ellenfele akkor is az Augsburg volt, de a gaboni csatár kezdőként triplázott azon a meccsen, igaz nem utánpótláskorúként, hiszen akkor már 24 éve volt. Viszont az angol élvonalban Alan Shearer 1988-ban 17 évesen triplázni tudott a Southampton színeiben az Arsenal elleni 4–2-es siker alkalmával. Erling Haaland nagy elődök nyomába lépett… További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.