UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2020-01-24 20:09

A junior leány párbajtőrvívók egyéniben és csapatban is tarolhatnak a világversenyeken

„Úgy vélem, az Európa- és a világbajnokságon egyaránt érmesek lehetünk – egyéniben és csapatban is. Nem is kérdés, képesek rá ezek a lányok!” – mondja bő egy hónappal a poreci junior vívó Európa-bajnokság előtt a leány párbajtőr-válogatott vezetőedzője, Plásztán Attila.

Kicsivel több, mint egy hónap múlva kezdődik Porecben – a kadét után – a junior vívók Európa-bajnoksága, amelyen az egyik legerősebb magyar szakág a leány párbajtőr lesz. Ebben nincs túl nagy meglepetés, elég csak rápillantani a korosztályos világranglistára, amelyen Gnám Tamara a hatodik, Borsody Emma a kilencedik, Muhari Eszter a tizenötödik, Büki Lili a tizenkilencedik, Kardos Edina a huszonegyedik – tehát öten vannak a top21-ben.

Borsody Emmának úgy néz ki, 2020-ban összejön a válogatottság Fotó: Augusto Bizzi/FIE
Borsody Emmának úgy néz ki, 2020-ban összejön a válogatottság Fotó: Augusto Bizzi/FIE
„Jó érzés ilyen kiváló versenyzőkkel együtt dolgozni. Ők a páston, én meg amellett teszek meg mindent a sikerek érdekében. Hatalmas csata lesz a négyfős Eb-keretbe kerülésért, hatan vannak még nagy csatában. Jövő héten, a pozsonyi junior-világkupaverseny után okosabbak leszünk, ezzel zárjuk ugyanis a ranglistát. Nagyjából ugyanolyan szinten vannak a lányok. Tamarának és Emmának a cipője picit jobban szoríthat, hiszen utolsó évesek. Biztos vagyok benne, szépen szeretnének búcsúzni az utánpótláskortól. Mindig, mindenkinek azt mondom: oda kell állni a tudásuk legjava szerint küzdeni, a nap végén húzunk egy vonalat, és meglátjuk, ez mire volt elég” – mondja a leány junior párbajtőr-válogatott vezetőedzője, Plásztán Attila. A hölgyek egy héttel később, a dijoni vk-viadalon is részt vesznek, amelyen már meglesz az utazó keret – a legfontosabb ezúttal a csapatverseny lesz. „Jelenleg a világranglista ötödik helyén állunk, ezen szeretnénk javítani. Nehéz pontosan megmondani, milyen erőt képviselünk. Az mindenesetre biztató adat, hogy nincs olyan forgatókönyv, amelyben Eb-érem nélküli vívóval állunk fel. Az oroszok a mumusaink: a legutóbbi nyolc évben csupán egyszer győztük le őket, rendkívül kellemetlenek. Vigyáznunk kell az olasz, az amerikai és a francia alakulattal is, nagyon veszélyesek.” A korosztályos magyar lajstromon a tatabányai Gnám Tamara a negyedik, míg a tatai Büki Lili az ötödik – 570 pont választja őket el egymástól. „Mindkét helyen edzősködöm, Lili ráadásul az én tanítványom. Jól ismerem őket, és ők is egymást. A páston ellenfelek, azon kívül kiváló barátnők. Tisztelik és motiválják egymást. Példaértékűen kezelik a helyzetet, nem tudnám megmondani, melyikük öltheti magára végül a címeres szerelést. Tavaly is hasonlóan szoros volt a verseny: többen is utaztak a mindent eldöntő, dijoni világkupa-viadalra (az első és a második számú párbajtőrvívó itthon maradt – a biztos részvétel tudatában). Emma, Dékány Kinga és Tamara egyaránt a nyolcadik helyig menetelt. Az erőpróbát végül Gnám nyerte. Borsody és Dékány között mindössze öt pont különbség volt az utazás előtt – Kinga javára –, ami így meg is maradt, tehát Emma lecsúszott a válogatottságról.” Hogy mit vár a mester a hölgyektől? „Úgy vélem, az Európa- és a világbajnokságon egyaránt érmesek lehetünk – egyéniben és csapatban is. Nem is kérdés, képesek rá ezek a lányok!” További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.