UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2020-01-30 17:04

Fedett pályás ifi csúcs és ifi Eb pipa! – a 16 éves rúdugró Garamvölgyi Petra bakancslistája

Szeret előre tervezni a pécsi Garamvölgyi Petra. A 16 éves rúdugrólány összeírta egy papírra, idén milyen célokat kell teljesítenie, hogy megfeleljen saját elvárásainak, és bár még csak egy hónap telt el az évből, a célok felét már elérte.

A hétvégén a rúdugrók stockholmi Just pole vault! elnevezésű versenyén Garamvölgyi Petra 392 centiméter felett lendült át, ezzel a pécsi PSN Zrt. 16 éves versenyzője egy centivel megdöntötte a fedett pályás ifjúsági országos csúcsot, amelywt Juhász Fanni 22 éven át őrzött. Az eredmény nem a semmiből jött, már decemberben voltak jelei annak, hogy túlszárnyalható a rekord.

Garamvölgyi Petra céljai felét már elérte Forrás: Garamvölgyi Petra/Facebook
Garamvölgyi Petra céljai felét már elérte Forrás: Garamvölgyi Petra/Facebook
„Év végén már ugrottam 385 centimétert, akkor volt biztató kísérletem 395-ön is, így gondoltam, képes leszek a csúcsdöntésre, de azt nem, hogy ilyen hamar. Stockholmban remek hangulatban telt a verseny, és bár először ültem repülőgépen, jobban izgultam amiatt, hogy kijön-e már ott az országos rekord. Szerencsére igen. Második kísérletre sikerült, aztán 402 centin is megpróbáltam, és csak kevés hiányzott, hogy újra javítsak.” Petra hét éve kezdett atletizálni, távolugrásról váltott rúdra, és bár eleinte kétségei voltak afelől, valóban ez illik-e hozzá a legjobban, hamar megszerette. Ebben az is közrejátszott, hogy egyhónapos gyakorlattal már az első versenyéről (akkor még 232 cm-t ugorva) sikerélménnyel tért haza, harmadik lett. „Az egészben az a legjobb, amikor repülsz a levegőben. Nem utolsósorban a társaság is remek, kiváló a hangulat minden edzésen, versenyen, nagyon jó kapcsolatot ápolunk a rúdugróprogramban részt vevőkkel” – mondja Putsay Zoltán és Völgyi Erzsébet tanítványa, aki semmit sem bíz a véletlenre, idei céljait előre feljegyezte magának. Ennek felét már ki is pipálhatta. Így szól a bakancslista:
Garamvölgyi Petra Stockholmban ugrott csúcsot Forrás: Garamvölgyi Petra/Facebook
Garamvölgyi Petra Stockholmban ugrott csúcsot Forrás: Garamvölgyi Petra/Facebook
„Felírtam a papírra, hogy a nyári olaszországi ifjúsági Európa-bajnokságra megugorjam a szintet. Amikor ez feljegyeztem, még nem tudtam, mennyi lesz. Később kiderült, hogy 365 centi, és ez nekem már megvolt. Mindenesetre jó érzés, és megnyugtat, hogy ezzel már nem kell foglalkozzak. Felírtam, hogy a kenyai junior-világbajnokságra is szeretnék kijutni. Oda 407 centit kell ugranom, ha sikerülne teljesítenem, az is szükséges, hogy az előnyt élvező juniorok közül más ne csinálja meg, két versenyző mehet. Bár itt az is közbeszólhatna, hogy a két világesemény időben nagyon közel van egymáshoz. Persze, először meg kellene ugranom. Szerepel a papíron a fedett pályás és szabadtéri ifi csúcs megdöntése is. Előbbinek nagyon örülök, hogy összejött, utóbbival kapcsolatban bizakodom. Kint is Juhász Fanni tartja a rekordot, a négy métert 1997-ben ugrotta.” A pécsi Babits Mihály Gyakorló Gimnázium tizedik osztályos atlétalányának tehát a négyből még két feladata hátravan, de az ilyen szezonkezdet után joggal reménykedhet a tökéletes véghezvitelben. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.