UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2020-01-30 15:27

Rövid pályás gyorskorcsolya: Mi jót tartogat Bormio? – nyolcfős csapattal vágnak neki a magyarok a junior-vb-nek

Holnap kezdődik a rövid pályás gyorskorcsolyázók junior-világbajnoksága az olaszországi Bormióban, ahol hazánkat nyolc fiatal képviseli. Az utánpótlás-válogatott vezetőedzője, Szabó Krisztián ad jelentést a helyszínről, amit elég jól „belaktak” már a mieink.

A helyszín változatlanul Bormio, csak ezúttal nem edzőtáborba és nem is felkészülési versenyre utaztak a magyar junior rövid pályás gyorskorcsolyázók, hanem egyenesen a világbajnokságra. A szezon legfontosabb megméretésére.

Ők nyolcan képviselik Magyarországot Bormióban Fotó: Szabó Krisztián
Ők nyolcan képviselik Magyarországot Bormióban Fotó: Szabó Krisztián
„Nyolc versenyzővel érkeztünk: Somogyi Barbara és Jászapáti Péter a felnőtt országos bajnokságon mutatott teljesítményével, Dobrán Flóra, valamint Szász Attila pedig a hétkörös teszten kvalifikálta magát a csapatba. A további két-két versenyző személyéről Knoch Viktor és Lakatos Tamás kollégámmal együtt döntöttünk, így esett a választásunk Somodi Majára, Varga Reginára, Talabos Attilára és Nógrádi Bencére – magyarázza Szabó Krisztián, az utánpótlás-válogatott vezetőedzője. – Fiataljaink nagyon elszántak. Valóban, ez az elsődleges célversenyünk, rendkívül sok munkát fektettek bele a gyerekek, hogy minél eredményesebben képviselhessék hazájukat. Hogy mást ne mondjak, nyáron ugyanitt két kemény hetet töltöttek edzőtáborozással, és ősszel is kipróbálhatták az itteni jeget a hagyományos felkészülési versenyen, amelyen az elmúlt 3-4 évben mindig részt vett utánpótlásunk. Vagyis nem mondhatjuk, hogy nem ismerjük kellőképpen a pályát.” Az elmúlt pár napban a magyarok már felmérték leendő ellenfeleik teljesítményét is, Szabó Krisztián igyekszik reálisan hozzáállni a világbajnoksághoz. „Folyamatosan az lebeg a fiatalok előtt, hogy kihozzák magukból a maximumot. Tavaly Montrealban versenyzőink összesen 10 új egyéni csúcsot futottak. Elsősorban ezt tartjuk szem előtt, mert az, hogy ki hányadik helyen végez az adott távon, leginkább a szerencsén és a futambeosztáson múlik. Az egyéni csúcsok jobban visszatükrözik, ki hogyan teljesít saját magához képest. Mindenesetre, ha kijön a lépés, a fiúk esetében reális elvárás lehet, hogy bármelyikük bármelyik távon B döntőbe jut, a váltó esetében pedig szeretnénk legalább megismételni a tavalyi hatodik helyezést. A lányok közül hárman is először szerepelnek világbajnokságon, ha a váltóval B döntőt futnának, elégedettek lennénk.” A mieink minden távon két-két versenyzővel méretik meg magukat, leszámítva a fiúk 500 méteres viadalát, amelyen hárman is rajthoz állhatnak – köszönhetően a váltó tavaly Montrealban elért hatodik helyének (az előző junior-vb-n a fiúnégyes mellett Talabos Attila 500 méteren szintén hatodik lett). Hogy Bormio mit tartogat a magyarok számára, arra csak a pénteki selejtezők, valamint a szombati és vasárnapi döntők után derül fény, mindenesetre joggal bízhatunk benne, hogy az európai szinten bizonyított korisaink világviszonylatban is megállják a helyüket.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, BORMIO (OLASZORSZÁG) Fiúk 500 m: Szász Attila (MTK), Talabos Attila (MTK), Nógrádi Bence (FTC) 1000 m: Talabos Attila (MTK), Nógrádi Bence (FTC) 1500 m: Szász Attila (MTK), Jászapáti Péter (SZKE) Váltó: Szász Attila (MTK), Talabos Attila (MTK), Nógrádi Bence (FTC), Jászapáti Péter (SZKE) Leányok 500 m: Varga Regina (MTK), Somogyi Barbara (JSE) 1000 m: Somogyi Barbara (JSE), Somodi Maja (SZKE) 1500 m: Somodi Maja (SZKE), Dobrán Flóra (MTK) Váltó: Varga Regina (MTK), Somogyi Barbara (JSE), Somodi Maja (SZKE), Dobrán Flóra (MTK)

További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.