UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2020-01-31 21:53

Kötelező lesz az Extraligában U21-es asztaliteniszezőt játszatni

Több, az utánpótlást is érintő döntés született a Magyar Asztalitenisz Szövetség legutóbbi elnökségi ülésén. Ezekről beszélgettünk a sportszakmai igazgatóval, Fazekas Péterrel.

A Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöksége úgy döntött, támogatja, hogy az Extraliga-csapatbajnokságban minden klub szerepletessen legalább egy U21-es játékost a 2020/21-es évadtól.

Kötelező lesz játszatni a fiatalokat az Extraligában Forrás: MOATSZ
Kötelező lesz játszatni a fiatalokat az Extraligában Forrás: MOATSZ
„A szakmai és edzőbizottság javaslatát fogadták el az ülésen. A legfőbb ok az, hogy minél több lehetőséghez jussanak a fiatalok − a fejlődésük érdekében. Nem mellékes, hogy abban bízunk, ezzel jobban motiválhatjuk őket, és valamelyest visszaszoríthatjuk a lemorzsolódás mértékét is. Az érintett edzőket pedig arra ösztönözzük, hogy jobban figyeljenek oda ezekre a versenyzőkre és az oktatásukra” − magyarázza a hazai szövetség sportszakmai igazgatója, Fakezas Péter. A férfiak között tíz, míg a nők mezőnyében kilenc csapat versenyez az Extraligában. Adódik a kérdés: van-e elég olyan U21-es játékos idehaza, aki megállja a helyét? „Az NB I-ben eddig is kötelező volt az utánpótláskorúak szerepeltetése, és ez így is marad. Az Extraliga más, korábban is játszottak azok, akik elérték a szintjét. A többség nem üti meg a mércét, de akadnak olyanok, akik igen. Az alakulatokba mindazonáltal eddig csak hárman jutottak szóhoz, ezt a számot megemeltük négyre. Tehát más elől nem veszik el az ifjak a lehetőséget. Több huszonegy év alatti reménységünk is külföldön bizonyít, azt reméljük, emiatt nagyobb érdekük lesz hazajönni.” Átigazolási díjat ez idáig csak az ifjúsági sportolók után kellett fizetniük az kluboknak. A folytatásban az újonc- és a serdülőpingposok után is téríteni kell. „Ezzel is ösztönözni szeretnék az utánpótlás-nevelés hatékonyságát az egyesületekben. Asztaliteniszben két, három vagy akár négy évbe is telhet, amíg megszerzi valaki az első eredményét. A kiemelkedő kvalitású gyerekek általában − kényszerűségből − nagyobb csapatokhoz igazolnok még azt megelőzően, hogy igazán kiugró sikereket érnének el. Minimális szinten volt elismerve a nevelőmunka, és ezen változtatni kellett.” Egyéb korosztályos hírek ASZTALITENISZBEN a sportági aloldalunkon.