UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2020-01-31 17:26

Nem szoktam ilyet, de most kijelentem: van esélyem! – Vas Kata Blanka az U23-as cyclocross-világbajnokságról

Ahogyan egy évvel ezelőtt, most is a Vas testvérpár, a 19 éves Balázs és a 18 éves Blanka képviseli Magyarországot a hétvégén Svájcban kezdődő cyclocross-világbajnokság U23-as mezőnyében – ezúttal a tavalyinál mindketten sokkal jobb helyezésben bíznak.

A hétvégén a svájci Dübendorfban rendezik a cyclocross-világbajnokságot. A legjobb terepkerékpárosok U23-as mezőnyében a 19 éves Vas Balázs és a 18 éves Vas Kata Blanka képviseli Magyarországot. A Vas testvéreknek nem kellett többet tenniük az indulási jog kiharcolásáért, mint év elején megnyerniük a férfi és a női magyar bajnokságot. Ezt meg is csinálták, sőt, sikerük már címvédésnek bizonyult hazánkban.

Vas Blanka a pályával ismerkedik Fotó: Vas Péter
Vas Blanka a pályával ismerkedik Fotó: Vas Péter
A svájci világeseményen hat korosztályban (női és férfi elit, női és férfi U23, valamint leány és fiú junior) hirdetnek eredményt, a junior lányoknak először rendeznek világbajnokságot. A helyszín is elég érdekes lesz, ugyanis a dübendorfi repülőtéren bonyolítják le a viadalokat, ennek a szervezők szerint elsősorban a könnyen megközelíthetősége volt az oka. A pályát, ami két kisebb domb mellett mesterséges és természetes akadályokban is bővelkedik, Vasék két nappal a verseny előtt ismerték meg. A magyar testvérpárnak nem ez lesz az első közös cyclocross-vb-je, tavaly Dániában ugyanebben a korosztályban Blanka 12., Balázs 44. helyen végzett. Ennél most mindketten jóval előrébb vágynak. „Ahogyan tudtam, feltérképeztem a mezőnyt, tudom, kiket kell megelőzzek – mondja Blanka. – Az mindenképpen kedvező, hogy a korosztály egyik nagy esélyese, Alvarado az elitben indul. Spanyolországi edzőtáborból érkeztünk Svájcba, úgy érzem, talán még annál is jobb formában vagyok, mint mikor Essenben második lettem (december elején az Ethias Cross-sorozat németországi állomásán a hétszeres világbajnok Marianne Vos mögött végzett – a szerk.). Tulajdonképpen minden eddigi versenyem a világbajnokságra való felkészülés jegyében telt, és a sikerek kellettek ahhoz, hogy most nagyon bízzak magamban. Az edzések remekül sikerültek, fejben is rendben vagyok. A top 5-öt tűztem ki célként, de igazából annál is többre vágyom, a dobogó valamelyik fokára. Nem szoktam ilyet kijelenteni, de most megteszem: van esélyem!”
Balázs a legjobb 20-ba várja magát Fotó: Vas Péter
Balázs a legjobb 20-ba várja magát Fotó: Vas Péter
Blankának azért így sem lesz könnyű dolga, noha a holland Ceylin del Carmen Alvarado egy korosztállyal feljebb nevezett. A 33 fős mezőnyben ott lesz a szintén holland címvédő Inge van der Heijden és a britek kiválósága, Anna Kay is. „Én is nagy reményekkel érkeztem – nyilatkozza Balázs. – Blankával együtt voltunk Spanyolországban, nagyszerűen sikerült a felkészülés hajrája. Nagyon kemény lesz a mezőny, mindenki itt lesz, aki számít. Persze, az országos bajnokság előtt már sejtettem, hogy én fogok jönni, ennek szellemében már korábban elkezdtem készülni, biztos azonban nem lehettem semmiben. Azt viszont nem gondoltam, hogy mostanra ilyen jó formába kerülök, a top20-ban szeretnék végezni. Mindent megteszek majd a jó helyezésért, aztán meglátjuk, mi lesz.” Az U23-as férfimezőnyben 63 versenyző áll rajthoz, köztük ott lesz a tavaly a junioroknál aranyérmes brit Ben Tulett is, valamint az egyik legnagyobb ígéret, a svájci Kevin Kuhn, akinek feltett szándéka otthon tartani az elsőséget. Vas Balázsék versenye szombaton 13 órakor kezdődik, Blanka világbajnoki futamára vasárnap kerül sor. További korosztályos hírek KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.