UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2020-02-01 17:50

Ez nagyon durva! – a rúdugró Garamvölgyi Petra az egy héten belüli második ifjúsági csúcsáról

Nincs egy hete, hogy a 16 éves rúdugró, Garamvölgyi Petra megjavította a több mint 20 éves fedett pályás ifjúsági országos csúcsot Stockholmban, szombaton Bécsben még képes volt fokozni teljesítményét és újabb négy centivel növelte a rekordot.

Egy hét sem telt el azóta, hogy vasárnap a rúdugrók stockholmi Just pole vault! elnevezésű versenyén Garamvölgyi Petra 392 centiméter felett lendült át, ezzel a pécsi PSN Zrt. 16 éves versenyzője egy centivel megdöntötte a fedett pályás ifjúsági országos csúcsot, amelyet Juhász Fanni 22 éven át őrzött. Putsay Zoltán és Völgyi Erzsébet tanítványa szombaton Bécsben szerepelt újabb fedett pályás versenyen, és remeklését ott folytatta, ahol Svédországban abbahagyta. Petra harmadik kísérletre jutott túl a 396 centiméteren és bár decemberben már volt biztató kísérlete 395 centire, őt is alaposan meglepte az ugrás. Honlapunknak úgy fogalmazott, még a sokk hatása alatt nyilatkozik.

Garamvölgyi Petra 396 centire javította a fedett pályás ifi csúcsot Forrás: Garamvölgyi Petra/Facebook
Garamvölgyi Petra 396 centire javította a fedett pályás ifi csúcsot Forrás: Garamvölgyi Petra/Facebook
„Elképesztően boldog vagyok! Amikor tudatosult, hogy átugrottam, majdnem elsírtam magam. Most sokkal jobban sikerült a bemelegítésem, mint Svédországban, meg tudtam fogni erősebb rudakat. A hangulat fergeteges volt, már a második kísérletemnél 396-ra a versenytársak elkezdtek tapsolni, biztatni. Szuper érzés volt. Nagyon durva, hogy 22 évig senki nem javított csúcsot, én meg egy héten belül kétszer is! Az a célom, hogy én is olyan eredményt érjek el fedett pályán, amit nagyon sokáig nem fognak tudni túlszárnyalni. Bár ehhez szerintem négy méter fölé kell kerülnöm. A budapesti versenyeken próbálkozhatok majd négy méterre, mert ott valószínűleg 10 centikkel emelik a magasságot, Bécsben 15-tel tették, így 411 centire is ugrottam. Az még egy kicsit soknak tűnt. Azért az reménykedésre ad okot, hogy a mostani ugrásban még rengeteg hiba volt, ezeket ha elkezdem kiküszöbölni, elvileg tudok még javítani csúcson.” Petra a napokban arról is mesélt, hogy az idei évre külön listán jegyezte fel, milyen eredményeket szeretne elérni. A fő célok közül a fedett pályás ifi csúcs és az ifi Európa-bajnokságra való kvalifikáció már megvalósult. A nyári junior-világbajnokság 407 centis szintjének teljesítése és a kinti korosztályos országos rekord megjavítása még hátra van. Utóbbit négy méterrel Juhász Fanni és Horváth Felícia tartja. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.