UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2020-02-02 17:11

Sportlövészet: az olimpiai kvótáért megy az Eb-re a 18 éves Klenczner Márton

A 18 éves puskás Klenczner Márton a felnőttek között indul a sportlövők február végi 10 méteres Európa-bajnokságán minden reményét életben tartva az olimpiai kvótaszerzésre. A Gödöllői EAC versenyzője a várakozásokról és a világcsúcsnál jobb eredményt lövő Pekler Zalán felnőttkeretből való „kiszorításáról” is beszélt.

December végétől január közepéig három válogatóversenyen dőlt el, hogy kik lesznek azok a sportlövők, akik február 23-tól képviselik Magyarországot a lengyelországi Wroclawban rendezendő 10 méteres Európa-bajnokságon. Ezen a versenyen puskában és pisztolyban is két olimpiai kvótát osztanak a felnőttek között, ezért sem volt mindegy, hogy a fiatalok ott vagy a saját, junior korcsoportjukban léphetnek lőállásba. A hazai puskás férfiak között a három fős keretben tulajdonképpen Sidi Péter és Péni István helye biztosnak tűnt, melléjük csatlakozott a válogatók eredményei alapján a 18 éves Klenczner Márton. „Edzésen és a felkészülési versenyeken is jó eredményeim születtek, így bíztam benne, hogy a be tudok kerülni a felnőttek közé. Az első válogatón nem jött ki olyan jól a lépés, eléggé izgultam, de a többiek talán nálam is jobban. A harmadik válogatón aztán sikerült bebiztosítanom a helyem.”

Klenczner Márton a harmadik Eb-válogatón Forrás: MSSZ
Klenczner Márton a harmadik Eb-válogatón Forrás: MSSZ
A múlt héten a müncheni H&N elnevezésű légfegyveres kupán Klenczner meg is mutatta, hogy valóban jó formában van. A felnőttek között indulva az alapversenyben 631.6 körös egyéni csúccsal az ötödik helyen végzett, később bronzérmet szerzett. Ez az eredmény az Európa-bajnokságon igencsak az élmezőnybe sorolhatja. „Sokat kell még készülnöm, de azt gondolom, jó úton haladok, hogy sikeresen szerepeljek az Eb-n. Ott természetesen számomra is az olimpiai kvóta a cél. A müncheni eredményem alapján joggal bizakodhatok, ha így tudok tovább lőni, még éremben is reménykedhetek. Addig persze még vár rám néhány edzés, lesz országos bajnokság és még mátraházi edzőtábor is.” A sok gyakorlás és a fizikai tréningek mellett ugyanúgy hatalmas hangsúlyt kell fektetni a mentális felkészülésre is. Szucsák László tanítványa a verseny napján már csupa pozitív gondolatokkal ébred. „A verseny előtt azt gondolom magamban, hogy igen, most minden rendben van. Azért dolgoztam már jó ideje, hogy most magabiztos legyek. Bízom a technikámban és bátorságot merítek. Ilyenkor mindig a kedvenc, pingvines zoknimat húzom fel reggel. Persze, nem abban lövök, hanem sportzokniban, de ez is része a készülésemnek. Az egyik pingvinen még piros fejkendő is van.” Ugyanazon a németországi versenyen történt, hogy a 19 éves Pekler Zalán a juniormezőny alapversenyében a felnőttvilágcsúcsnál is jobb, 637.1 körös eredményt ért el. Ha ezt a példátlan tettet kicsit korábban, mondjuk valamelyik Eb-válogatón tudja véghez vinni, akkor most könnyen lehet, hogy más a felállás az Eb-keretben. Bár jól tudjuk, a „mi lett volna, ha” felvetéseknek nincs létjogosultsága a sportban, Peklertől azért sokan megkérdezték, hogyan fogadja, ilyen eredmény után „csak” a juniorok között készül a kontinensviadalra? A szintén zseniális formát mutató Klencznertől azt kérdeztük, hogyan fogadja magát a helyzetet? „Zalánnal nagyon jó barátok vagyunk. Elképesztő, amit csinált. Tudtam, hogy nagyon tud, ha összejön neki, igazán felnézek erre az eredményre. A válogatóversenyeken más a ránk nehezedő nyomás. Jogosan érdeklődhetnek az emberek afelől, hogyan nem került a felnőttkeretbe, de úgy gondolom, én meg jogosan vagyok benne. A müncheni eredményem igazolja, teljes mértékben kiérdemeltem a helyem. Ugye ott is a felnőttek között szerepeltem és bizonyítottam, képes vagyok megbirkózni a nyomással. Elsősorban a kvóta miatt megyek az Eb-re, másodsorban, hogy magamnak megfeleljek, megmutassam, mit tudok, tapasztalatot szerezzek és tovább fejlődjek.” További korosztályos híreink SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.