UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2020-02-03 09:07

Jégkorong: a 17 éves Spiller Pétert hamarosan tengerentúli ligákban tesztelik

„Nagyon izgulok, de jó értelemben, hiszen rendkívüli módon motivál, hogy megmutathatom magam odakint" – meséli izgatottan az EHC Red Bull München és a Bad Tölz korosztályos jégkorongcsapatának kapusa, a 17 éves Spiller Péter azt követően, hogy meghívást kapott a világ egyik legerősebb juniorligájának, az USHL-nek az áprilisi felmérőjére, valamint az egyetemi bajnokságnak (NCAA) a tesztjére is. Kapusedző és televíziós szakkomentátor édesapja pedig azt is elárulja honlapunknak, mennyi kritériumnak kellett megfelelnie fiának ahhoz, hogy egyáltalán szóba kerüljön a neve a tengerentúlon.

Sporttörténelmi lehetőség előtt áll Spiller Péter, a kettős igazolással az EHC Red Bull München és a Bad Tölz korosztályos jégkorongcsapatának hálóját őrző, 17 esztendős hokis, aki első magyar kapusként meghívást kapott a világ egyik legerősebb junorligájának, az USHL-nek az áprilisi felmérőjére, majd azt követően az NCAA-nek, vagyis az egyetemi ligának a tesztjére is. A magyar fiatalok közül ez idáig csak a 2001-es születésű Papp Kristóf kapott hasonló lehetőséget két esztendeje; ő már nyolcéves kora óta az Egyesült Államokban él, hamarosan pedig a felnőtt magyar válogatottban is bemutatkozik.

Spiller Péter (17) az USHL kapujában
Spiller Péter (17) az USHL kapujában
„Nagyon izgulok, de jó értelemben, hiszen rendkívüli módon motivál, hogy megmutathatom magam odakint. Nagyon szeretném, ha kiderülne, mire vagyok képes, és nyomot akarok hagyni az ottani edzőkben annak érdekében, hogy legyen esélyem bekerülni a legjobb amerikai juniorligába” – mondta honlapunknak Spiller Péter. Hozzátette: számára a tanulás ugyanolyan fontos, mint a sport, így az is a szeme előtt lebeg, hogy a sport révén bekerülhet valamelyik nívós amerikai egyetemre. Arról, hogy egy ifjú magyar hokis miképpen juthat el az álmok országába, a sportág csúcsának számító NHL közvetlen előszobájába, a kapusedző édesapa, Spiller István, a Magyar Távirati Iroda sportszerkesztőségének újságírója, televíziós szakkommentátor árult el részleteket. Elmondta, hogy Péter a 2012/13-as évad óta nyaranta rendszeresen edzőtáborozik Kanadában, ahol többek között az NHL-ben szereplő Philadelphia Flyers, és az egyik legjobb juniorcsapatnak számító Victoria Royals kapusedzőivel dolgozik, így a teljesítményével és annak folyamatos fejlődésével napra kész információik birtokában vannak a tengerentúlon. Az egyik fontos pontja karrierjének a 2016 tavaszán a németországi Füssenben rendezett torna volt, amelyen több német és svájci klub is felfigyelt teljesítményére, és már ekkor többen a soraikban szerették volna tudni őt. A Spiller család 2017 januárjában költözött Münchenbe, Péter pedig az EHC Red Bull München játékosa lett. A klubban hétről hétre olyan társak között készülhet, akik idővel az U18-as és az U20-as német válogatott tagjaiként a korosztály élvonalbeli világbajnokságán bizonyíthatnak. Ráadásul neki magyarként extra teljesítményt kellett nyújtania, hiszen a légiós kvóta miatt korlátozottak a külföldi játékosok lehetőségei. Ezzel párhuzamosan sem szakadt meg a kanadai szál, így a család – szakemberek független véleményét figyelembe véve – úgy döntött, érdemes lenne elgondolkodni egy lehetséges tengerentúli karrieren. Azt azonban már előre eldöntötték, hogy Péter 2021-ben esedékes érettségiét még mindenképpen Németországban teszi le. Igaz, ezzel egyszersmind csökkent a tengerentúli szerződés esélye, mert európai játékost csak akkor draftolnak, ha utána a fiatal azonnal ki is költözik.
Spiller István fiának magyarként számos kritériumnak meg kellett felelnie ahhoz, hogy egyáltalán szóba kerüljön a neve az áprilisi felmérőn
Spiller István fiának magyarként számos kritériumnak meg kellett felelnie ahhoz, hogy egyáltalán szóba kerüljön a neve az áprilisi felmérőn
Spiller István a folytatással kapcsolatban elmondta, ahhoz, hogy fia neve egyáltalán szóba kerülhessen a USHL-, illetve az NCAA- felmérőn, szükséges volt felvenni a kapcsolatot egy úgynevezett családi tanácsadóval (family advisorrel). Ahhoz, hogy az illető Péter képviseletét egyáltalán elvállalja, számos követelménynek kellett megfelelni: mivel a fiú nem a hat nagy hokinemzet – a finn, a svéd, az orosz, a cseh, a kanadai vagy az amerikai – egyikéből érkezik, feltétel volt például, hogy folyamatosan játsszon német klubjában. A mérkőzéseiről vágatlan felvételeket kértek, azaz nem összeollózott „nagy védéseket”, s azt is megszabták, hogy legalább 180 centiméter magas legyen. Péter ezt követően kapott meghívást az április 16. és 19. között Chicagóban sorra kerülő USHL combine-ra, valamint a két héttel később Prágában tartandó európai NCAA-tesztre. Ezeken a „vizsgákon” fizikai és kognitív képességet felmérő feladatok, továbbá mérkőzések sora vár a fiatal játékosokra, akik közül a legjobbakat akár már az idén kiválaszthatják a legjobb amerikai egyetemek. Miután Spiller a müncheni Rupprecht Gimnáziumban is helyt áll, ezért a családi tanácsadó a „jobb tanuló” jelöltek közé sorolta, és olyan egyetemet igyekszik találni neki, amelyben nemzetközi kapcsolatok szakra járhat. Édesapja megjegyezte: nem szeretne semmit sem elkiabálni, mert már sok magyar hokisgyereknek ígértek szép nemzetközi karriert, de sajnos még mindig várni kell a Szuper Levente 2000-es vagy a Vas János 2002-es szerződéséhez hasonló sikerre, noha a válogatott azóta kétszer is megfordult a legmagasabb világbajnoki osztályban. „Végtelenül szurkolok Papp Kristófnak, és a többi magyar fiatalnak is, hogy jussanak minél magasabbra. De tudni kell, hogy őrült nagy a verseny, és mi, magyarok nem tartozunk a kiemelt hokis nemzetek közé, miközben a nagyok folyamatosan elárasztják a fiataljaikkal a piacot. Ezért fontos, hogy minél komolyabb bajnokságokban mutassák meg magunkat a gyerekeink, mert az elitklubok azokból merítenek.” – mondta Spiller István. További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.