UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2020-02-05 18:48

A skótok magyar, vagy a magyarok skót bajnoka? – Csuta Dorottya (15) vezeti a 3000 méter fedett pályás ifi világranglistáját

Magyarországon az aktuális korosztályában szinte mindent megnyert, amiben elindult, aztán két évvel ezelőtt új kihívásokat keresett. Azóta kétszeres skót bajnoknak mondhatja magát, legutóbbi győzelmével pedig a fedett pályás 3000 méter ifjúsági világranglistáját is vezeti. Csuta Dorottya 15 évesen tartozik a magyar atlétika legnagyobb reménységei közé – azonban edzője szerint ezt csak Skóciában éreztetik vele.

Több, mint egy hónapja vezeti 3000 méteren a fedett pályás ifjúsági világranglistát a 15 éves Csuta Dorottya. A 9:42.96 perces egyéni csúcsot január elején Glasgowban futotta, ezzel másodszor szerzett skót ifjúsági bajnoki címet. Tavaly 1500 méteren a serdülők között nyerte meg a viadalt (ezen a távon idén az ifik között egyéni csúccsal lett ezüstérmes). A középtávok, valamint a mezei- és hegyifutás sokszoros korosztályos magyar bajnoklánya itthon a Pegazus Atlétika színeiben versenyez, az Egyesült Királyságban a Central AC-t képviseli. Kettős igazolásának történetét edzője, Gedeon Zsolt elevenítette fel. „Két éve találtam ki, hogy Dorkát külföldön kell versenyeztetni, de korántsem mindegy, hogy hol. Olyan mezőnyben kell szerepeltetni, ahol erős, minőségi atléták között fejlődhet. Például két éve a skót mezei futó bajnokságon 255 induló volt, miközben itthon 20-22. Most is készülünk Falkirkbe, 80 csapat adta le nevezését. Olyan közegre van szükség, amely inspirálja, amitől újra és újra lendületet kap, ami arra sarkallja, hogy a legkeményebben fusson. Itthon az atlétika mókuskerék. Mindig ugyanazok az arcok tűnnek fel, ugyanazok a versenyek, a fiatalok nem kapnak kellő motivációt és sokszor ezért is égnek ki.”

Csuta Dorottya (122) 3 ezer méteren vezeti a fedett pályás ifi világranglistát Fotó: Bobby Gavin
Csuta Dorottya (122) 3 ezer méteren vezeti a fedett pályás ifi világranglistát Fotó: Bobby Gavin
A pusztazámori lány hat éve dolgozik edzőjével, akkor egy Futapest viadalon találkoztak, azóta megbonthatatlan a kapcsolatuk. Ha a trénert tanítványa erényeiről kérdezik, rögtön a megbízhatóságát emeli ki, de megemlíti az alázatosságát, továbbá a precizitását. A nemrégiben magántanulóvá lett Dorka az iskolában is kitűnő, és amennyire szerény, csöndes, visszahúzódó a hétköznapokban, éppen annyira agresszív a pályán. Ezek a tulajdonságai is kellenek ahhoz, hogy most ott legyen a világranglista legelején. „Jól esik ránézni a világranglistára. Én picit kevesebbet pillantok rá, de apukám folyamatosan követi és mindig mondja, hogy még ma sem futottak jobbat nálam. Azon a versenyen igyekeztem szépen, lazán futni, és ez sikerült is. Utólag csak az zavarhat, hogy nem tudtam, mennyi a korosztályos magyar csúcs, amihez elég közel kerültem. Ha tudom, akkor annak tükrében talán ennél is jobb eredményt érhettem volna el.” A fedett pályás ifi csúcsot 3000 méteren lassan 12 éve Czebei Réka tartja 9:40.49 perccel. Gedeon Zsolt szerint azért is több mint biztató Dorka ideje, mert úgy véli, nem futotta ki magát teljesen, rengeteg tartalék maradt még benne. Na, de elsődlegesen nem is az a cél, hogy most alkosson maradandót: a közeljövő jelentősebb tervei között az ifjúsági Európa-bajnokságon való remeklés szerepel. A kontinensviadalra már megvan a szintidő.
Csuta Dorottya idén az ifjúsági Eb-n robbantana nagyot Fotó: Bobby Gavin
Csuta Dorottya idén az ifjúsági Eb-n robbantana nagyot Fotó: Bobby Gavin
„A glasgow-i versenyen rendkívül magabiztos és stabil volt, a végére még tudott gyorsulni. Ebből tovább tudunk lépni, a nyári ifi Eb-n minimum érmet szeretnénk szerezni. Úgy gondolom, erre reális esélyünk lesz, ha segít a szövetség, mert önerőből – ahogyan most is zajlik – nehéz lesz a sikert finanszírozni” – vélekedik Gedeon. „Az edzőm azt mondja, ha elmegyünk versenyezni, ne csak fussunk egy jót, hanem hozzuk ki magunkból a maximumot – meséli Dorottya. – Én minden futásom alkalmával erre próbálok törekedni, így volt az eddigi erőpróbákon is és az Eb-n is így tervezem. Aztán, hogy ez ötödik vagy második helyre lesz elég, az majd kiderül.” A következő verseny a február végi, skót ifjúsági mezei futóbajnokság lesz Falkirkben. Ha messzebbre tekintünk, Dorka számára a rekortánon az 5 és 10 ezer méter lehet kifizetődő. Előbbi távon az álmok között a 2023-as budapesti felnőtt-világbajnokság elsőként szerepel. Magyarországon hazai színekben versenyezni minden sportolónak feledhetetlen élményt jelent. Bár a dolog úgy is alakulhat, hogy… „Skóciában akarják őt – szögezi le trénere. – Az ottani klubvezetés közölte, akár azt is el tudja képzelni, hogy velem együtt maradjon kizárólag az ő kötelékükben. Pedzegetik a honosítást. Ő még most csak elsőéves gimnazista, de ha itthon nem becsülik meg – már pedig eléggé úgy fest –, bármi elképzelhető. Az elmúlt hat év alatt az eredményeink ellenére senki nem keresett a hazai szövetségtől, hogy miben tudnának segíteni. Igen erős elmaradásokat tapasztalok az itthoni utánpótlásképzésben.” Hogy mi lesz Csuta Dorottya sorsa, még nem tudni. Azt viszont igen, hogy a futás teljesen kitölti az életét. Úgy a pályán, mint a mezőn és a hegyen. Ahogy mondja, neki mindegyik versenyszám, táv a szíve csücske. Dagonyázni is imád – jelenti ki. És elsősorban nem is a kivételes időeredmények, helyezések motiválják. Csupán szereti, amit csinál. „Emeletes ágyban alszom és az aljára fel vannak akasztva az érmeim. Ha ránézek valamelyikre, eszembe jutnak a hozzá fűződő emlékeim. Van olyan, amelyik a kikötődő cipőfűzőmet idézi fel, és van olyan, ami még a gyerekkorosztályból őriz pillanatokat. Hatszáz métert futottunk, a rajtnál mindenki kilőtt és valahogyan négyen összegabalyodtunk. Felálltam és tovább mentem, meg is nyertem a versenyt, majd csak utána láttam, vérzik a lábam. Fogalmam sincs, hogyan csináltam, de kiderült, a saját szöges cipőmmel szúrtam magam térden” – sztorizza nevetve. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.