UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Karate

2020-02-07 22:40

Karate: két magyar bronzérem a budapesti korosztályos Eb nyitónapján

Jól indult a budapesti korosztályos karate Európa-bajnokság magyar szempontból: versenyzőink közül Bárdos Ádám és Kiss Zsófia is bronzérmet szerzett a BOK Csarnokban. A vasárnapig zajló kadét, junior és U21-es Eb késő esti megnyitóünnepségén Szabó Tünde sportállamtitkár kiemelte: a budapesti kontinensviadal több mint kiemelkedő sportesemény, mivel ebben a sportágban ősi, tradicionális kultúra jelenik meg. De lássuk a részleteket!

A délelőtti selejtezők, majd a kora esti elődöntők tisztázták, hogy az utánpótláshoz tartozó karatés korosztály Európa-bajnokságán a BOK-csarnokban az első napon csak formagyakorlatban (kata) lehetnek dobogósaink, mivel küzdelemben (kumite) valamennyi honfitársunk idő előtt elvérzett, pontosabban a legjobbaknak is be kellett érniük ötödik hellyel.

Bárdos Ádám a kadétok között lett bronzérmes a budapesti Eb-n Forrás: Magyar Karate Szövetség
Bárdos Ádám a kadétok között lett bronzérmes a budapesti Eb-n Forrás: Magyar Karate Szövetség
Katában viszont jól alakultak a dolgok: Bárdos Ádám a kadét fiúk, vagyis a 14-15 évesek mezőnyében két kört is sikerrel vett, a harmadik fordulóban pedig kiharcolta a bronzmérkőzés jogát. A harmadik helyért a Sportingbudo karatésa legyőzte ukrán ellenfelét, így tavalyi, dániai Eb-ezüstje után Budapesten is érmes helyen végzett. A magyar karate történetében Bárdos Ádám az első, aki katában két Európa-bajnokságon is dobogóra állhatott. A junior lányok, azaz a 16-17 évesek versenyében az MTK-s Kiss Zsófia a harmadik helyért orosz riválisánál bizonyult jobbnak a kisdöntőben. A finálék és az eredményhirdetések elhúzódása miatt már este kilenc is elmúlt, amikor dr. Szabó Tünde sportállamtitkár elmondta üdvözlő beszédét.
Kiss Zsófia a juniorok között állhatott fel a dobogó harmadik fokára Forrás: Magyar Karate Szövetség
Kiss Zsófia a juniorok között állhatott fel a dobogó harmadik fokára Forrás: Magyar Karate Szövetség
„Amikor a magyar kormány tíz éve stratégiai ágazattá nyilvánította a sportot, volt egy jövőkép egy sportoló nemzetről, a fiatal generációról, amelynek tagjai egészséges, mozgásban gazdag, sikeres életet élnek, amiből az egész ország profitálhat. Éppen ezért – húzta alá – célul tűztük ki, hogy egyre több rangos eseményt hozzunk Magyarországra, hiszen tudjuk, hogy a világversenyek igazi lehetőséget kínálnak a fiataloknak és fejlődést a különböző sportágaknak.” Ez utóbbiak sorából is kiemelkedik a japán gyökerű harcművészet. Szabó Tünde megfogalmazása szerint a 21. század kihívásaira kevés sportág készít fel olyan komplexen, mint a karate. Már fél tíz körül járt az idő, amikor Antonio Espinos, a nemzetközi, egyben az európai szövetség spanyol elnöke megnyitottnak nyilvánította a budapesti Eb-t, majd felhangzott a Himnusz, és hivatalosan is megkezdődött a korosztályos kontinensviadal. Szombaton a csapat formagyakorlatokkal és a junior küzdelmekkel folytatódik az Európa-bajnokság. További korosztályos hírek KARATÉBAN a sportági aloldalunkon.