UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2020-02-09 14:48

Atlétika: Csak idő kérdése volt, mikor dönti meg a felnőtt világcsúcsot a rúdugró Armand Duplantis (20)

A svédek csodagyereke, a mindössze húszévesen már felnőtt Európa-bajnoki címmel és vb-ezüsttel rendelkező Armand Duplantis megdöntötte a férfi rúdugrás világcsúcsát a lengyelországi Torunban zajló fedett pályás atlétikai versenyen – írja a World Athletics.

6,17 méter. Ennyi a férfi rúdugrás új világcsúcsa, amelyet a svéd Armand Duplantis ért el a lengyelországi Torunban rendezett nemzetközi, fedett pályás viadalon. A  20 éves svéd versenyző a francia Renaud Lavillenie 2014-es rekordját javította meg egy centiméterrel. „Ez volt az álmom hároméves korom óta" – mondta elérzékenyülve közvetlenül a viadal után a skandinávok büszkesége.

Armand Duplantis (20) a világ tetején Forrás: Getty Images
Armand Duplantis (20) a világ tetején Forrás: Getty Images
Az atlétika Kylian Mbappéjaként emlegetett fiú megszokhatta már, milyen az élen állni egy-egy ranglistán, elvégre héttől tizennégy éves koráig minden kategóriában ő tartotta a világcsúcsot. 2017 februárjában, jóval 18. születésnapja előtt pedig már olyan magasságokban járt, amely egykoron rúdugró édesapja és edzője számára sosem volt elérhető: 5,82 méterig tornázta magát, majd mondani sem kell, a junior-világcsúcsot is megdöntötte. „Képtelen vagyok hátradőlni, amíg azt nem érzem, hogy mindent kihoztam magamból. Nem feltétlenül a helyezések foglalkoztatnak. A célom minél magasabbra jutni. A közeljövőben szeretnék hat méter fölé kerülni" – nyilatkozta 17 éves fejjel a svéd csodagyerek. A világ tetején állva pedig így érez: „Próbálom elmondani, milyen érzés ez, de nem létezik az a szó, mindegy milyen nyelven próbálom, amely alkalmas lenne rá. Egyszerűen csak nagyon boldog vagyok." Hát még milyen boldog lenne a felnőtt Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes sportoló az olimpiai arannyal a nyakában? Mert bizony a tokiói játékok legnagyobb esélyesévé avanzsált a világcsúcsokra szakosodott, svéd fiatalember. További korosztályos híreink ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.