UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Karate

2020-02-10 19:32

Karatéból ötös jár a magyaroknak a budapesti utánpótlás Európa-bajnokság után

Szavatartó emberek a magyar karate szakmai vezetői és legifjabb művelői egyaránt: előbbiek négy-öt érmet ígértek az utánpótlás vasárnap zárult budapesti korosztályos Európa-bajnoksága előtt, utóbbiak pedig hibátlanul teljesítették a feladatot a BOK Csarnokban a két arany és a három bronz itthon tartásával.

Ötösre vizsgáztak a kadét, junior és U21-es karate Európa-bajnokság szervezői és maguk a versenyzők is a Budapesti Olimpiai Központban lezajlott múlt heti Eb-n. A 14 és 21 év közötti korosztályokat mozgósító kontinensviadal tökéletes rendben zajlott le, ráadásul öt érem a magyarok nyakába került a japán eredetű küzdősport összeurópai seregszemléjén.

Az „alaphangot”, ha úgy tetszik az elvi fundamentumot megadták dr. Szabó Tünde sportállamtitkár megnyitón elhangzott szavai,  melyek szerint amikor a kormány tíz éve stratégiai ágazattá nyilvánította a sportot, egyértelmű jövőképet is megfogalmazott  egy sportoló nemzetről, benne a fiatal generációról, amely egészséges, mozgásban gazdag, sikeres életet él. Olyat, amelyből az egész ország profitál.

És ebbe a képbe szervesen belesimul a karate. Amely – s idézzük ismét az olimpiai, vb- és Eb-ezüstérmes úszóból lett államtitkár asszonyt:

Falusi Márton MKSZ-alelnök, az Eb főszervezője (balra) és dr. Mészáros János, a hazai szövetség első embere (jobbra) társaságában Antonio Espinos, az európai szövetség vezetője, aki a világszövetségnek is elnöke Forrás: karate.hu
Falusi Márton MKSZ-alelnök, az Eb főszervezője (balra) és dr. Mészáros János, a hazai szövetség első embere (jobbra) társaságában Antonio Espinos, az európai szövetség vezetője, aki a világszövetségnek is elnöke Forrás: karate.hu

„Az a sportág, ahol a test megedzése mellett a lélek és a mentális felkészülés is elsődleges, és amely egyike azon kevés sportágnak, amely komplexen készít fel a 21. század kihívásaira.”

Ami a konkrét kihívást illeti, a Magyarországra érkező újabb és újabb világversenyek egyikeként Európa-bajnokság keretében tehették próbára magukat, adhattak ízelítőt eddig felhalmozott tudásukból az ifjú harcművészek, akik az öreg kontinens egészét reprezentálták. Az európai szövetség tagállamai közül egyedül Monaco nem képviseltette magát versenyzővel fővárosunkban, a többi 52 viszont kivétel nélkül igen, együttesen csaknem ezerkétszáz karatést felvonultatva. Okkal említették többen is, hogy számos sportág felnőtt-világbajnokságán sincs ilyen mértékű részvétel, s a mennyiségi mutatók mellett a minőség is nagyon a helyén volt a BOK-csarnokban, ahogyan az Eb szervezése, lebonyolítása is olajozottan, közmegelégedésre zajlott mindvégig.

Távolról sem az udvarias látogató, hanem az okkal elégedett vendég szólt a karatésok legfőbb emberéből, az európai – egyben a nemzetközi – sportági szövetség spanyol elnökéből, Antonio Espinosból, aki szuperlatívuszokat használt érdeklődésünkre, hogy mit szól a korosztályos csúcstalálkozóhoz. Hangsúlyozta, hogy a sokadik budapesti útja ez már, s ahogyan korábban, most is teljes mértékben elégedett a látottakkal, a tapasztaltakkal, mert megint egy remekül megrendezett világverseny házigazdái voltak a magyarok. Csúcsszintű Európa-bajnokságról beszélt, s külön kiemelte azt a hozzájárulást, amellyel évtizedek óta segíti nemcsak a hazai, hanem az egyetemes karatét is dr. Mészáros János, a magyar szövetség elnöke.

Utóbbi érthető elégedettséggel nyugtázta a világkarate első számú irányítójának méltató mondatait, az Eb-ért kapott jeles osztályzatot, a minősítést, hogy a budapesti volt minden idők legjobb korosztályos Európa-bajnoksága, majd versenyzőinket dicsérte.

Így örült Baranyi Zsófia az U21-es Európa-bajnoki címének a BOK Csarnokban Fotó: Mura László
Így örült Baranyi Zsófia az U21-es Európa-bajnoki címének a BOK Csarnokban Fotó: Mura László

„Nagyon jó felkészülés után a magyar csapatból tizenhárman is éremért léptek tatamira, s közülük öten végeztek dobogós helyen. Külön elismerés a két Európa-bajnoknak, a juniorkorú lányok mezőnyében, 48 kilogrammban első Jakubovics Dalmának és az U21-esek között, az 55 kilósok között szintén küzdelemben győztes Baranyi Zsófiának. Ahogyan kijár a dicséret a három bronzérmesnek: a plusz 76 kilós Dvorák Ádámnak, illetve a formagyakorlatban jeleskedő Kiss Zsófiának és Bárdos Ádámnak egyaránt” – mondta Mészáros, aki az összteljesítményt tekintve is elégedett lehetett, merthogy pontszerző, így ötödik és hetedik helyekből is jócskán termeltek a mieink, ennél fogva az 52 ország rangsorában Magyarország hetedikként végzett. Az elért eredmények értékét pedig fokozza, hogy a karate olimpiai bemutatkozásának évében, a tokói debütálás előtt sikerült ilyen jól szerepelnünk.

Az elnök kiemelte, hogy az Eb apropóján személyesen 49  ország sportági vezetője jött el Budapestre, ami a maga nemében egyfelől példa nélküli, másfelől a vendégek a legnagyobb elismerés hangján szóltak a kontinensviadalról.

„Nem kétséges, sikerült  tovább emelnünk a magyar karate és Budapest ázsióját” – fogalmazott a hazai enök, aki úgy látja, hogy a korosztályos Európa-bajnokság méltó felkészülés volt a 2022-as felnőtt-világbajnokságra is, amelynek ugyancsak a magyar főváros lesz a házigazdája.

További korosztályos hírek KARATÉBAN a sportági aloldalunkon.