UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2020-02-10 14:26

Kézilabda: bajnokok a bajnokok között – megválasztotta 2019 legjobbjait a szövetség

Vámos Petra, Szita Zoltán, Kajdon Blanka, Bognár Alex – őket választotta a junior és ifjúsági korosztály legjobbjainak 2019-ben a Magyar Kézilabda Szövetség. Összefoglalónkban visszaemlékszünk az év arany pillanataira, és bemutatjuk a győzteseket is.

Aki szereti a kézilabdát, és figyelemmel követi az utánpótláskorúak szereplését is, alighanem szívesen emlékszik vissza 2019-re. A leányválogatottak elsöprő teljesítmény nyújtottak, az U19-esek Győrben, az U17-esek Celjében nyerték meg az Európa-bajnokságot. A fiúkra sem lehetett panasz, ők is az élen végeztek az összesített EHF-ranglistán az U19-es vb-n és az U17-esek nyílt Eb-n elért ötödik helyével. Egyedül a juniorok, az U21-esek produkciója lóg ki a sorból, ám a vb-15. helyet feledtették a felnőttválogatott-szerepléssel.

Vámos Petra lett az év juniorkorú játékosa Fotó: Kovács Anikó/MKSZ
Vámos Petra lett az év juniorkorú játékosa Fotó: Kovács Anikó/MKSZ
A Magyar Kézilabda Szövetség hétfőn nyilvánosságra hozta az év legjobbjait, így természetesen az utánpótláskorúakat is. A juniorok mezőnyében az Eb-aranyérmes alakulat 19 éves csapatkapitánya, Vámos Petra győzött, aki amellett, hogy kitűnő játékkal vezette győzelemre Győrben a nemzeti együttest, kitűnően mutatkozott be az NB I-es DVSC-ben, az EHF-kupában és a nagyválogatottban ott volt a decemberi Japánban rendezett felnőtt-világbajnokságon is. Hasonlóan nagyot fordult a világ a 22. születésnapját éppen hétfőn ünneplő Szita Zoltánnal is. Tavaly bemutatkozhatott a felnőttválogatottban, közben pedig elhagyta a Balatonfüredet, légiósnak állt, immár a lengyel Wisla Plockot erősíti. S ugyan az Európa-bajnokság már az idén januárban volt, nem lehet elmenni szó nélkül a Svédországban mutatott teljesítménye mellett sem, amikor a nemzetközi mezőny is megismerte a nevét.
A legjobb ifjúságinak választott Bognár Alex vezére volt a történelmi sikert elért válogatottnak Fotó: Cseh Péter/MKSZ
A legjobb ifjúságinak választott Bognár Alex vezére volt a történelmi sikert elért válogatottnak Fotó: Cseh Péter/MKSZ
Talán az ifjúsági korú lányok között volt a legkézenfekvőbb a választás. Na nem azért, mert nem lenne sok-sok kitűnő egyéniség a celjei Eb-győztes társaságban. Hanem, mert az Európa-bajnokság MVP-jét (legértékesebb játékosát) a mieink adták a 17 esztendős Kajdon Blanka személyében, akit akkor az EHF (Európai Kézilabda Szövetség) is megválasztott a hónap legjobbjának. Jelenleg a NEKA dobogóért harcoló NB I/B-s csapatában szerepel. Az ifjúsági válogatott minden idők legjobb szereplésével, az ötödik hellyel tértek haza az észak-macedóniai világbajnokságról, az év legjobbja címet pedig a gárda egyik vezéregyénisége, Bognár Alex kapta. A 19 éves irányító-átlövő nem csak a címeres mezben, hanem a felnőttélvonalban is kitett magáért. Olyannyira, hogy az év végén az ötödik helyezett FTC szerződtette a váci sportolót. A serdülők között a Veszprémi KKFT 16 éves irányítója, Fazekas Gergő és a Győri Audi ETO 15 esztendős játékosa Farkas Júlia kapta az elismerést. A strandkézilabdázók Uhrin Lili és Fekete Ádám lett a legjobb, míg a felnőttek között a 18 éves Melnyicsuk Viktor az év játékosa.

Az év legjobb kézilabdázói: Felnőttek: Bánhidi Bence (MOL-Pick Szeged), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria) Juniorok: Szita Zoltán (Balatonfüredi KSE/Wisla Plock, lengyel), Vámos Petra (NEKA/DVSC) Ifjúságiak: Bognár Alex (Váci KSE/FTC-HungaroControl), Kajdon Blanka (NEKA) Serdülők: Fazekas Gergő (Veszprémi KKFT), Farkas Júlia (Győri Audi ETO KC)

A korosztályos kézilabda-válogatottak 2019-ben: Fiúk U21: világbajnoki-15. (Vigo és Pontevedra, Spanyolország) U19: világbajnoki-5. (Szkopje, Észak-Macedónia) U17: nyílt Európa-bajnoki 5. (Göteborg, Svédország) Leányok U19: Európa-bajnok (Győr) U17: Európa-bajnok (Celje, Szlovénia)

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.