UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2020-02-11 12:15

Atlétika: Tokióban már aranyérmet akar nyerni a 19 éves etióp Lamecha Girma

Február 19-én a liévini nemzetközi fedett pályás verseny 3000 m síkfutás számában rajthoz áll a 19 éves etióp Lamecha Girma is, aki a tavalyi szabadtéri világbajnokságon ezüstérmet nyert.

Noha Bikilával kezdve etióp közép- és hosszútávfutók sora állhatott már fel a dobogó tetejére ötkarikás játékokon, Lamecha Girma lehet az első, aki 3000 m akadályfutásban éri el ezt a dicsőséget.

Lamecha Girma a 2019-es dohai felnőtt vb-n. Fotó: AFP/Getty Images
Lamecha Girma a 2019-es dohai felnőtt vb-n. Fotó: AFP/Getty Images
Az Asselában felnőtt fiú – innen származik Haile Gebrselassie, Kenenisa Bekele, Tirunesh Dibaba és Derartu Tulu is – alig két éve tűnt fel, amikor az etióp U20-as bajnokságon harmadikként ért célba a 3000 m akadályfutásban. A 2019-es esztendő hozta meg számára az áttörést. Előbb áprilisban az afrikai U20-as bajnokságon szerzett bronzérmet, majd megnyerte a patinás hengelói versenyt, majd Párizsban és Brüsszelben egyaránt harmadikként ért célba. Majd következett a dohai felnőtt világbajnokság, ahol az előfutamban 8:16.64-es idővel a legjobbként került a döntőbe, majd három nappal később a fináléban 8:01.36-os kiváló eredménnyel a dobogó második fokára állhatott fel. „A célegyenesbe érve úgy éreztem megnyerhetem a versenyt” – nyilatkozta a verseny után –  „végül nem sikerült, de az ezüsttel is nagyon boldog vagyok, hiszen én lettem az első etiópiai, aki felnőtt világversenyen érmet szerzett ebben a számban.” S ha egy üzlet beindul… Girma már a tokiói dobogó legfelső fokát vette célba, s a felkészülés fontos állomása lesz Liévin. További korosztályos híreink ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.