UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2020-02-11 21:13

Kézilabda: hiányzó kulcsemberek, villogó újoncok a női juniorválogatottban

Foghíjas összeállításban vereséget szenvedett, ám így is akadtak pozitívumok a női junior kézilabda-válogatottban az MTK Budapest elleni felkészülési mérkőzésen. Az ifjúsági korú „kölcsönjátékosok” kiváló szerepléséről, a felkészülésről és a csapat felnőttválogatottba bekerült fiataljairól beszélgettünk Golovin Vlagyimir szövetségi edzővel.

Csak kapkodták a fejüket a nézők kedd este az Elektromos Csarnokban az MTK Budapest kézilabdacsapatának mérkőzésén; a kék-fehérek ezúttal a női juniorválogatottat fogadták, a hatvan perc alatt hetvenkilenc gól esett. A tűzijátékban ezúttal a tartalékosan felálló juniorválogatott maradt alul, 41–38-ra az NB I-es rivális nyert. A mindkét csapat szakmai munkájáért felelős tréner I ezúttal a nemzeti együttest irányította, őt kérdeztük a látottakról.

Az ifjúsági Európa-bajnok Farkas Johanna hét góllal mutatkozott be a juniorválogatottban Forrás: EHF
Az ifjúsági Európa-bajnok Farkas Johanna hét góllal mutatkozott be a juniorválogatottban Forrás: EHF
„Nem voltunk sokan, mindkét oldalon bőven akadt hiányzó, ezért tizenöt percenként sort cseréltünk – kezdte a junior világ- és Európa-bajnok szövetségi edző az Utanpotlassport.hu-nak. – Elégedett vagyok a mutatott játékkal, bár nagyon sok volt a gól, a védekezés és a kapusteljesítmény most elmaradt a várttól. Ez az ilyen összeállításban korábban nem szerepelt juniorcsapatban érhető, az MTK védekezésében viszont kevés volt az ütközés.” A junior Eb-győztes alakulatból hiányzott a felnőttválogatottal készülő Kácsor Gréta és a hétvégén a DVSC-vel, illetve az Érddel az EHF-kupában szerepelt játékosokra sem számíthatott Golovin. Az újoncok azonban meghálálták a bizalmat: az ifjúsági válogatottból „felhozott” három győri játékos – Farkas Johanna, Koronczai Petra és Kürthi Laura – összesen tizennyolc gólt szerzett a találkozón. „Köszönettel tartozunk az ifjúsági válogatott szövetségi edzőjének, Kiss Szilárdnak, hogy kölcsönadott nekünk három játékost. Kiderült, hogy már ilyen fiatalon nagyon komoly tudású kézilabdázók, könnyű volt velük dolgozni, azonnal megértették, mit szeretnénk tőlük látni a pályán. Nagyon jó úton haladnak, hogy egy-két éven belül az NB I-ben szerepeljenek.”
Golovin Vlagyimir szerint az egész ország büszke lehet a felnőttválogatottban szereplő fiatalokra Fotó: Cseh Péter/MKSZ
Golovin Vlagyimir szerint az egész ország büszke lehet a felnőttválogatottban szereplő fiatalokra Fotó: Cseh Péter/MKSZ
A sok hiányzóval kapcsolatban a szakvezető elmondta, mivel a legtöbben már stabilan az élvonalban szerepelnek, a programjukat nem könnyű összehangolni a korosztályos válogatottal, és nem is akarják túlterhelni őket.  Abban azonban bízik, hogy a márciusi franciák elleni párizsi dupla rangadón már teljes csapattal utazhat. A csapatot meglátogatta a Népfürdő utcában a felnőttekkel az olimpiai selejtezőre készülő Kácsor Gréta (a juniorválogatottból korábban már Vámos Petra és Kuczora Csenge is szerepelt a keretben), aki a találkozó után Golovinnal is váltott néhány szót. „Tudom, hogy nincs egyszerű dolguk a felnőttek között, így nem is kell elkeseredni, ha esetleg nem sikerül valami. Azt mondtam neki, hogy az élet adja a lehetőségeket, azokkal kell tudni élni. Úgy gondolom, nem csak a válogatott és a klubcsapat, hanem az egész ország büszke lehet arra, hogy ilyen gyerekeink vannak.”

Nagy meccsen győztek a fiúk Bravúros győzelmet aratott az NB I-ben negyedik helyen álló B.Braun Gyöngyös otthonában a férfi junior kézilabda-válogatott. Sótonyi László együttese a 12–15-ös első félidő után szoros végjátékban 31–30-ra győzte le a Heves megyeieket. Részletes jegyzőkönyv ITT.

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.