UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2020-02-13 08:26

Gördeszka: a 11 éves Sky Brown és társai Tokióban átírhatják az olimpiai érmesek korrangsorát

Ha elámulunk a női műkorcsolya-versenyek dobogóit kisajátító orosz tinisztárok láttán, akkor készüljünk, mert a tokiói olimpián láthatunk cifrábbat is: elképzelhető, hogy a játékokon most bemutatkozó gördeszka versenyein alsó tagozatosok állnak dobogóra.

Vegyük csak elő az olimpiai kvalifikációs ranglistát! Gördeszka, nők, park versenyszám. Rangelső (egyben világbajnoki címvédő): Okamoto Miszugu, Japán. 13 éves. Harmadik: Sky Brown, Nagy-Britannia. 11 éves. Kilencedik: Hiraki Kokona, Japán. 11 éves. A street versenyszám kvalifikációs rangsorában a második: Rayssa Leal, Brazília. 12 éves. Körülöttük is csupa, csupa tini. Na, itt sem osztottak sok lapot az idősebbeknek.

A 11 éves Sky Brown minden idők legfiatalabb brit olimpikonja lehet Tokióban Fotó: Sky Brown/Facebook
A 11 éves Sky Brown minden idők legfiatalabb brit olimpikonja lehet Tokióban Fotó: Sky Brown/Facebook
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság először tűzte a nyári olimpia programjára a gördeszkázást, Tokióban a park és a street versenyszámban láthatjuk a versenyzőket. A NOB tisztában van azzal, hogy egyre több fiatalt hagy hidegen az olimpia, viszont a világ legnagyobb sporteseménye fennmaradásához szükséges az ő bevonásuk. És az olyan sportágaké, amelyeket rengeteg fiatal űz, amelyekben van „cool faktor”, jól közvetíthetők, jól szponzorálhatók, látványosak – és amelyeknek van világszerte erős, organikusan kialakult kultúrája. A gördeszka pedig épp ilyen. Mivel – szemben például a tornasportokkal – nincs korhatár a sportág olimpiai kiírásában, így számos kistini előtt nyílt meg az ötkarikás út. Immár nemcsak az X Gamesről (az extrémsportok nagy találkozójáról), a Dew Tour körversenyről, hanem a legnagyobb színpadról is lehet álmodozni. „Végre mindenki meglátja, a gördeszkázás mennyire menő. Mennyire szórakoztató. Mennyire kreatív. Teljesen be vagyok sózva, meg akarom mutatni a csajoknak, hogy teljesen mindegy, hány éves vagy, bármit elérhetsz. Így aztán ha megnéznek – pici lányt nagy trükkökkel –, remélem, ők is úgy gondolják, érdemes belevágniuk ebbe a sportba. Az edzéseimet nem is igazán edzésnek tekintem. Inkább játéknak. Ez az én játszóterem, de csinálok mást is. Deszkás vagyok, de szörfözök, táncolok, igazi csajos lány vagyok. És jó látni, hogy egyre több társam csatlakozik” – lelkendezett Sky Brown a Sky hírcsatornának. Olimpián már járt – bemutatózott a lausanne-i ifi ötkarikás játékokon. Hamarosan jöhet az „igazi”. A Japánban született, brit színekben versenyző, vb-bronzérmes kislány nagykövete lehet a sportágnak: elképesztően jó, s már most óriási követőtábora van, csak Instagramon több mint 450 ezer rajongót tudhat maga mögött. No meg szponzorok sokaságát. Olyan, mint egy tollpihe – mondja róla Lucy Adams, a brit szövetség elnöke. Miért ilyen jók a tízes éveik elején járó gördeszkás lányok? Amikor tornában forradalmi változásokat hoztak a gyerekversenyzők, a legtöbben arra mutattak rá, hogy kisebbek, könnyebbek, alacsonyabban van a súlypontjuk, félelemérzetük is kevesebb. Ez mind állhatna a gördeszkázásra is. Ám az amerikai fizikus Yung Tae Kim – aki maga is deszkás, és tanulmányozza a sportág fizikáját – más magyarázattal szolgált. „Sok szülő már két- vagy háromévesen gördeszkára teszi a gyermekét. Márpedig ha ez történik, akkor annak az lehet az eredménye, hogy nagyon gyorsan nagyon jó lesz az illető” – mutatott rá. Ha Sky Brown és társai nem is döntik meg Dimitriosz Lundrasz 1896 óta fennálló korrekordját (a görög tornászcsapat tagjaként 10 évesen és 218 naposan nyert korláton olimpiai bronzérmet), a lista élmezőnyét átírhatják. Nagy kérdés, hogy mennyire egészséges ennyire fiatalon a reflektorfénybe kerülni – a választ persze csak évek múlva tudjuk meg. Addig elégedjünk meg annyival: úgy tűnik, nemcsak nagyon jók, hanem nagyon élvezik is a sportjukat.

A NYÁRI OLIMPIÁK LEGFIATALABB ÉRMESEI Dimitrosz Lundrasz (Görögország, torna, 1896): 10 éves és 218 napos Luigina Giavotti (Olaszország, torna, 1928): 11 éves és 301 napos Inge Sörensen (Dánia, úszás, 1936): 12 éves és 24 napos Ines Vercesi (Olaszország, torna, 1928): 12 éves és 99 napos Carla Marangoni (Olaszország, torna, 1928): 12 éves és 269 napos Az 1900-as, párizsi olimpián a győztes holland kormányos kettesben egy helyi kisfiú volt a kormányos. Sem nevét, sem korát nem ismerjük – elképzelhető, hogy csak hétéves volt.