UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2020-02-13 20:13

Labdarúgás: a Salzburg két magyarral a keretében búcsúztatta a címvédő Portót az UEFA Ifjúsági Ligában

Az ifjúsági labdarúgók „Bajnokok Ligájában”, vagyis az UEFA Ifjúsági Ligában a héten kialakult a legjobb 16 mezőnye, amely innen már egyenes kieséses rendszerben folytatódik, a párharcokban egy meccs dönt.

Az UEFA Ifjúsági Liga a héten az úgynevezett playoff-körrel folytatódott, melyben az őszi csoportkörben 2. helyen végzett csapatok találkoztak azon országok korosztályos bajnokaival, melyeknél a felnőttcsapat  nem szerepelt a BL csoportkörében, így az ifjúságiak sem, viszont az úgynevezett csoportkörös ágon két párharcot már megnyertek ősszel. A továbbjutásról ettől a körtől már csak egy mérkőzés dönt, a bajnoki ágról érkezők voltak a pályaválasztók, ha döntetlennel zárul a rendes játékidő, akkor 11-esek következnek. Ezt azért is érdemes hangsúlyozni, mert a nyolc párból ötben is 11-esek döntöttek.

A Rangerst 4–0-val kiejtő Atlético aratta a legnagyobb különbségű győzelmet a playoff-körben Fotó: uefa.com
A Rangerst 4–0-val kiejtő Atlético aratta a legnagyobb különbségű győzelmet a playoff-körben Fotó: uefa.com
Mint például a forduló slágerpárharcában, a címvédő FC Porto és a 2017-es győztes Salzburg meccsén. A vendég osztrákok két magyarja, a sorozatban eddig három meccsen szerepelt  Major Sámuel és a korábban két találkozón játszott Bukta Csaba a kispadról nézte végig csapatuk továbbjutását, azok után, hogy ők a téli felkészülést már a felnőtt másodosztályú Liferinggel csinálták végig, az elmúlt hétvégén két edzőmeccsen is szerepeltek a felnőtteknél. A salzburgiak a 23. percben Alexader Prass szögletét követően a védelemből előrehúzódó David Affengruber találatával szerezték meg a vezetést, ez volt a védő 2. gólja a sorozatban.  A vendégek a vezetésük birtokában sem vettek vissza, Karim Adeyemi lövése például a lécen csattant, de a kihagyott helyzet megbosszulta magát. Nunes Silva szabálytalankodott a tizenhatoson belül Rodrigo Valentével szemben, Fábio Vieira pedig értékesítette a büntetőt. Mivel újabb gól nem született, jöhettek a 11-esek, melyek során a Porto háromszor, a Salzburg kétszer rontott, így a vendégek 7–6-re megnyerték a párbajt, és továbbjutottak. Kimondottan izgalmas párharcot hozott a spanyol bajnok Zaragoza és a francia Lyon csatája. A hazai pályán játszó Zaragoza a 28. percben 1–0-ra vezetett, de az utolsó bő húsz percben a vendégek három gólt is szereztek, így fordítottak és 3–1-re győztek. A francia sikerben két góljával főszerepet játszott a 19 éves csatárreménység, az U-válogatott Amine Gouiri, aki ősszel első játékosként, ugyanazon a napon az UEFA Ifjúsági Ligában és csereként a felnőtt BL-ben is pályára lépett a Zenit ellen. A bajnoki ágról a nyolcból három csapat jutott tovább. Az angol bajnok Derby County 3–1-re győzött a Dortmund ellen, a francia Rennes 1–1 után 11-esekkel verte ki a belga FC Brugest. Ezenkívül a dán Midtjylland szintén 1–1 után 11-esekkel jutott tovább a Lille ellenében. Ebben a párharcban akár a magyar bajnok MTK is szerepelhetett volna, mert a bajnoki ág 2. fordulójában a dán csapat várt volna a kék-fehérekre, akik azonban alulmaradtak a Zrinjskivel szemben, a bosnyák együttes pedig 3–1-re kapott ki a Midtjyllandtól. A playoff-kör legsimább párharcában az Atlético Madrid 4–0-ra diadalmaskodott a skót Rangers vendégeként. A horvát Dinamo Zagreb és a szerb Crven zvezda egyaránt 0–0 után nyert idegenben 11-esekkel, előbbi az ukrán Dinamo Kijev, utóbbi a moldovai Sheriff Tiraspol otthonában. A továbbjutók a nyolcaddöntőben csatlakoznak az ősszel a csoportkörös ágról csoportelsőként továbbjutott Real Madrid (spanyol), Bayern München (német), Atalanta (olasz), Juventus (olasz), Liverpool (angol), Inter (olasz), Benfica (portugál), Ajax (holland) alkotta társasághoz. A nyolcaddöntő meccseit március 3-4-én rendezik, a sorsolást február 14-én tartják, melyen a teljes hátralévő menetrendet elkészítik. A négyes döntőt április 17-20. között rendezik a svájci Nyonban.

UEFA IFJÚSÁGI LIGA PLAYOFF-KÖR Deby County (angol)–Borussia Dortmund 3–1 Porto (portugál)–Salzburg (osztrák) 1–1, 11-esekkel: 6–7 Zaragoza (spanyol)–Lyon (francia) 1–3 Dinamo Kijev (ukrán)–Dinamo Zagreb (horvát) 0–0, 11-esekkel: 3–4 Sheriff Tiraspol (moldovai)–Crvena zvezda (szerb) 0–0. 11-esekkel: 2–4 Rangers (skót)–Atlético Madrid (spanyol) 0–4 Midtjylland–Lille 1–1, 11-esekkel: 7–6 Rennes (francia)–FC Bruges (belga) 1–1, 11-esekkel: 5–3 A győztesek továbbjutottak a nyolcaddöntőbe.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.