UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2020-02-17 16:49

Kézilabda: rutin és tehetség – a bajnoki címre hajt a Balatonfüred ifjúsági csapata

Tizenöt meccsének mindegyikét megnyerte a Balatonfüred fiú ifjúsági kézilabdacsapata a bajnokságban, amely ezúttal talán minden eddiginél jobb eséllyel pályázik az aranyéremre. Kárpáti Krisztián vezetőedző elsősorban az összeszokottságban és a rutinban látja a sikersorozat titkát.

Remekül indult és tartja is a formáját a Balatonfüred fiú ifjúsági kézilabdacsapata a bajnokságban. A fiatalok a Nyugati csoport tabellájának élén százszázalékos mérleggel állnak, mind a tizenöt meccsüket megnyerték. Az 510 lőtt gól azt jelenti, hogy mérkőzésenként átlagosan 34-szer találnak a kapuba a fürediek, a 359 kapott góljuk pedig a legkevesebb az évadban. Persze, ezek csak a számok, a lényegi dolgok mindig az adott mérkőzéseken dőlnek el, legutóbb például a hajrában. A csapat a nagy rivális, második helyen álló NEKA otthonában győzött egyetlen góllal (29–28), így azt is bizonyította, a szoros csatákból is képes kikerülni győztesként. A Balaton-parti gárda azért többnyire sima meccseket játszik, a győzelmi sorozat titkát Kárpáti Krisztián vezetőedző elsősorban az összeszokottságban látja.

Az ifjúsági csapat hibátlanul vezeti a bajnokságot Forrás: balatonfuredikc.hu
Az ifjúsági csapat hibátlanul vezeti a bajnokságot Forrás: balatonfuredikc.hu
„Ebben az évben összejött egy végzős korosztály, a csapatból több mint tízen érettségiznek. Nálunk most a rutin és tehetség került összhangba. A bajnokságban négy-öt olyan csapat is van, amely hasonló játékerőt képvisel, mint mi, ezért dicséretes, hogy veretlenül vezetünk. Az őszünk nagyon jól sikerült és szerencsére tavasszal is elkaptuk a fonalat. A fiúk régóta együtt játszanak, a rivális együttesekben több fiatalabb szerepel, így a tapasztalat is mellettünk szól. A srácok ettől függetlenül keményen, alázatosan dolgoznak, gyorsak, robbanékonyak vagyunk és olyan játékszisztémát próbálunk alkalmazni, ami a tulajdonságainkhoz illik.” Ami könnyen szemet szúr a statisztikát figyelve, hogy a listavezető csapat legeredményesebb játékosa az az 50 gólos Draskovics Gellért, aki csupán 31. helyen áll a góllövőlistán. Mögötte azért már sorakoznak a társak, Brandt Balázs, Szász Bálint és Hutvágner Áron is negyven felett jár. Arra következtethetünk, a fürediéknél nincs kimondottan gólfelelős. „Nálunk azért lövik többen a gólokat, mert széles a választékunk, minden pozícióban van két vagy három minőségi játékosunk, ennek megfelelően igyekszünk a meccsterhelést elosztani – mondja az ifjúsági válogatottat is irányító vezetőedző. – Hogy nincs kiemelkedő góllövőnk nem probléma, így is elérhető a célunk, ami a Nyugati csoport első vagy második helyén végezni, bekerülni a négyes döntőbe, és ott nyerni. Tavaly az alapszakaszban harmadikok lettünk, előtte hetesekkel maradtunk le az aranyéremről, most szeretnénk megszerezni a bajnoki címet.” „Én is azt érzem, most érett be a csapat – veszi át a szót a 19 éves balátlövő, Draskovics Gellért. – Erőnlétben, magasságban és játéktudásban is rendben vagyunk. Az egy dolog, hogy én vagyok a házi gólkirály, de igyekszünk elosztani a gólokat, ugyanúgy játsszuk a széleket vagy a beállót is. Bízom benne, hogy meg tudjuk nyerni a bajnokságot. Jövőre már szeretnék a felnőttcsapatban is lehetőséget kapni, nekem azért is nagy élmény lenne a helyi első számú együttesben kézilabdázni, mert füredi vagyok.” A lehetőség adott a fiataloknak, többen is vannak, akik a helyi utánpótlásból felkerülve váltak stabil tagjává a felnőttgárdának. Kárpáti Krisztián szerint ez is az elsődleges cél. A tréner hangsúlyozza, az tölti el elégedettséggel a játékosával kapcsolatban, ha az eljut a felnőtt első osztályig, netán erős külföldi csapatba igazol, ezzel együtt kiharcolja a helyét a válogatottban. Mint ahogyan tette ezt többek között felnőttválogatottba nem is olyan régen  berobbanó Máthé Dominik is. További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.