UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2020-02-21 13:32

Kézilabda: hazai sztárcsapatok helyett Németország felé vette az irányt a junior Európa-bajnok Albek Anna

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

Február elején derült ki, a német élvonal harmadik helyén álló TuS Metzingen csapatában folytatja pályafutását, a junior Európa-bajnok kézilabdázó, Albek Anna. A 18 éves jobbátlövő 2016 óta légióskodik Ausztriában, a Graz együttesét erősíti, a csapat egyik húzóemberének számít. A klubváltás azonban már nagyon benne volt a levegőben, hiszen a fejlődése szempontjából is elengedhetetlen volt, hogy egy erősebb ligába igazoljon. A fiatal játékos érdeklődésünkre elmondta, itthonról az FTC és Siófok is kereste, Franciaországból többek között a Nantes és Brest hívta, ő mégis a következő évadra szintén a nemzetközi porondra esélyes német Metzingent választotta.

Albek Anna egyelőre nem a hazai elitcsapatokat választotta, a német bajnokságban harmadik helyen álló Metzingenbe igazolt Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport
Albek Anna egyelőre nem a hazai elitcsapatokat választotta, a német bajnokságban harmadik helyen álló Metzingenbe igazolt Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport
„Engem is meglepett, mennyi helyről hívtak. Olyan csapatok kerestek meg, amelyekről álmomban sem gondoltam volna, hogy le akarnak igazolni – nyilatkozta az Utanpotlassport.hu-nak Albek Anna. – A családommal közösen hoztuk meg a döntést, és végül úgy láttuk, a pályafutásom jelenlegi szakaszában a játéklehetőség és a fejlődés szempontjából a német csapat a legjobb választás.” Az első hónapokban az lesz neki a legfontosabb, hogy lépcsőről lépcsőre megszokja az új környezetet. Aztán jöhetnek a nagyobb célok. „Először teljesen be kell épülnöm a csapatba, erre valószínűleg rámegy az első félév, de utána már szeretnék az együttes egyik erősségévé válni, és érmekért küzdeni a bajnokságban, rutint szerezni a nemzetközi kupákban. Abból a szempontból könnyebb dolgom lehet, hogy három-négy év osztrák liga után nem kell óriásit ugranom az NB I szintjére, de azért a Bundesligát sem mondanám gyenge bajnokságnak, sőt...” Természetesen manapság minden játékos számára csábító a világ talán legerősebb bajnokságának nevezhető NB I, az adai származású sportolónak is nagy célja, hogy itt játsszon, de közben tudatosan építené a karrierjét.    „Kettő plusz egyéves szerződést írtam alá Metzingenben, ami azt jelenti, hogy a következő két szezont biztosan ott töltöm. Hogy utána mi lesz, az még nagyon a jövő zenéje, viszont még akkor is csak húszéves leszek, nagyon sok minden előttem áll majd. Ha úgy látom, elérkezett az ideje, akár az is előfordulhat, hogy hazatérek.” További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.