UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2020-02-24 18:54

Tekvondó: uralták versenyzőink az Elnök-kupát

Három ifjú magyar győztest avattak a tekvondósok múlt heti svédországi világversenyén, amelyet ezúttal ötödször írtak ki az Elnök-kupáért a felnőttek mellett az utánpótlás legjobbjai számára is. A kadétoknál a Márton lányok diadalmaskodtak kategóriájukban, a junior fiúknál pedig Salim Omar bizonyult feltartóztathatatlannak súlycsoportjában.

Helsingborg adott otthont az idei tekvondós Elnök-kupának, amely 62 országból csaknem másfél ezer harcművészt szólított a küzdőtérre, köztük a magyar színeket képviselő Márton ikreket, Vivianát és Luanát, valamint az Amerikából honosított Salim Omart. A végeredmény tökéletes lett: mindhárman aranyérmet érdemeltek ki a svéd városban.

Patakfalvy Miklós a Márton ikrek, Luana és Viviana társaságában a „kétaranyos” díjátadás után Forrás: wtftaekwondo.hu
Patakfalvy Miklós a Márton ikrek, Luana és Viviana társaságában a „kétaranyos” díjátadás után Forrás: wtftaekwondo.hu
 „A kadétek küzdelmével indult a nagyszabású nemzetközi verseny, amely nyílt volt, ennél fogva nemcsak európai szereplőket vonultatott fel, hanem összesen négy kontinenst reprezentált a mezőny, melynek az utánpótlást felvonultató részében lépett pástra három ifjú tekvondósunk” – mesélte honlapunknak Patakfalvy Miklós, aki az európai szövetség jóvoltából az esemény versenyigazgatóságának tagjaként volt jelen a Helsingborg Arénában. Ahol kellemes külön feladatként jutott neki osztályrészül a nagyon is magyaros díjátadás. „Omar döntőjét már nem láthattam, mert mentem a repülőtérre, de a Márton-ikreknek én nyújthattam át az aranyérmet, miután Luana a 47, Viviana pedig az 51 kilósok között győzött” – mondta a „főállásban” idehaza a sportági elnöki tisztet és szövetségi kapitányi posztot is betöltő szakember, aki kiemelte, hogy a Spanyolországban élő, ebben az évben 14 éves nővérek csupa egyértelmű győzelmet aratva állhattak fel a dobogó legfelső fokára. A tavalyi kadét Európa-bajnokságon diadalmaskodó Viviana a nyolcaddöntőben kezdte meg szereplését a tornán, ahol dél-koreai, orosz, török, majd a fináléban újabb orosz riválist tanított móresre. Luana német, horvát, orosz és görög ellenfélen túljutva döntőzhetett, ahol egy orosz tekvondóst vert magabiztosan. Patakfalvy Miklós értékelése szerint Salim Omar is ellenállhatatlanul versenyzett a juniorok mezőnyében, a 48 kg-osok között senki sem tudta megszorítani. Ő francia versenyzővel kezdett, orosszal folytatta, az aranycsatában pedig egy görög fiú volt kénytelen fejet hajtani az idén 16 éves, korosztályos Eb-bronzérmes tehetség előtt. „Svédországi teljesítményük feltétlenül optimizmusra ad okot ez évi fő versenyeik előtt. Fogalmazhatok úgy is: nem irreális elvárás, hogy dobogón végezzenek az ikrek a szeptemberi kadét Európa-bajnokságon, Omar pedig az októberi junior-világbajnokságon…” További korosztályos hírek TEKVONDÓBAN a sportági aloldalunkon.