UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2020-02-24 13:42

Vívás: Szemes Gergő felébredt, és kadét Európa-bajnok lett Porecben

A 17 éves Szemes Gergővel és mesterével, Szabó Istvánnal beszélgettünk Porecben, néhány órával azután, hogy az ifjú tőrvívó megnyerte a kadét Európa-bajnokságot a Zatika Sportcenterben. Eközben beszámolunk a harmadik versenynap eddigi, magyar vonatkozású történéseiről.

Szemes Gergő levette a sisakját, és elegánsan megrázta maga előtt az öklét. A csapattársak ordítva futottak be hozzá a pástra, maguk fölé emelték, és dobálva ünnepelték a Zatika Sportcentumban vasárnap, miután a kadét tőrvívók között Európa-bajnok lett.

Így ünnepelte Szemes Gergőt a magyar csapat a Zatika Sportcentrumban Forrás: EFC
Így ünnepelte Szemes Gergőt a magyar csapat a Zatika Sportcentrumban Forrás: EFC
A Ferencvárosi TC 17 éves sportolója favoritként vágott neki a viadalnak; a szakág hazai történetében egyedülálló módon háromból három kadét európai körversenyen aratott diadalt, ezzel az európai ranglista élére repítette magát. „Azt mondtam neki, hogy úgy gondoljon erre az erőpróbára is, mintha európai körverseny lenne. Elvégre ugyanazokkal a tőrözőkkel kell szembenéznie, mint korábban. Olyanokkal, akiket ebben az évadban mindig legyőzött” – mondta a helyszínen honlapunknak Gergő mestere (egyben a szakág korosztályos válogatottjának vezetőedzője), Szabó István a kontinenstorna kezdete előtt egy nappal. Még mindig úgy kell tekinteni erre a megméretésre, mintha európai körverseny lett volna? – kérdeztük a hotel bárjában a szakembert a győzelem után néhány órával. Szemes persze erre csak mosolygott (nyugalom, ő csak kólát ivott), Szabó pedig válaszolt: „Ezt gondolom most is! Annyi különbséggel, hogy sűrűbb volt a mezőny, meg kicsit többet ér a cím…” „Ha azt mondanám, hogy nem éreztem a tétet, akkor hazudnék –vette át a szót az ifjú bajnok. – Az utóbbi két hétben talán három olyan éjszaka volt, amikor normálisan aludtam. Alapvetően nem vagyok izgulós típus, a megszokott eddig az volt, hogy csak a versenyek előtti napon nyom a teher, úgyhogy ez a helyzet engem is meglepett”
Így örült Szemes Gergő az Európa-bajnoki aranyéremnek Forrás: EFC
Így örült Szemes Gergő az Európa-bajnoki aranyéremnek Forrás: EFC
Pedig a mester a csoportkör után még elégedett sem volt tanítványa teljesítményével: „Álmosan vívott, lassan. Fel kellett ébrednie. Örültem, amikor öt-kettőre kikapott a francia Adrien Spichigertől, ez a pofon kellett neki ahhoz, hogy észhez térjen.” A lehetőség adott volt a visszavágásra. A tét már az érem volt, ugyanis a negyeddöntőben találkozott újra a két srác. Ellentmondást nem tűrően kezdett a magyar, és folyamatosan öt-hattusos előnyben volt − egészen 14:8-ig. Mindössze egy, határozott, pontos mozdulatra volt szükség a biztos dobogós helyezéshez. A rivális azonban nem adta fel, új erőre kapott, és elkezdte ledolgozni a hátrányát. Gergő ezt nehezen viselte, 14:12-nél levette a sisakját, és kiabált: „Egyszerűen semmi nem megy!” „Ekkor éreztem igazán a tétet − emlékezett vissza immár higgadtan Gergő. − Még mindig nem tudom felfogni, hogyan engedtem vissza tizennégy-tizennégyre. Pszichés gát alakult ki bennem, ott lebegett a szemem előtt az, amiért jöttem: az érem. Tusról tusra idegesebbé váltam, remegtem. Az utolsó szúrás végül sikerült. Nem is kérdés, ez volt a legnehezebb meccsem, innentől már nem volt megállás.” A legjobb négybe három orosz is bejutott. A döntőért nem okozott túl nagy gondot Ivan Buliga (15:10) – igaz, ez is hosszú, taktikus párharc volt. Az aranyért jöhetett a junior-világkupagyőztes Dmitrij Oszipov: Szemes 15:13-as diadalt aratott. „A döntőben próbáltam irányítani az asszót, minél többet mozgatni az ellenfelet. Buliga jóval kellemetlenebb vetélytárs volt, Oszipov ugyanakkor tapasztaltabb, nagyobb erőt képviselő vívó. Egyelőre még nem fogtam fel a történteket. Lehet, hogy még nem is kell, hiszen kedden jön a csapatverseny, ráadásul a juniorok között is szerepelek. Természetesen mindent megteszek azért, hogy újabb medál kerüljön a nyakamba!”
Kalocsai Luca (jobbról) az orosz Darija Maliseva ellen a csoportkörben Forrás: EFC
Kalocsai Luca (jobbról) az orosz Darija Maliseva ellen a csoportkörben Forrás: EFC
A kadét tőrvívó lányok is erőt meríthettek Szemes vasárnapi sikeréből. A Kreiss Gábor vezette alakulat hétfőn reggel kezdte meg a csoportkört. Wolf Eszter százszázalékos (5/5) mutatóval a 10., Kalocsai Luca hatból öt nyert asszóval a 22., Fenyvesi Viktória hatból három győzelemmel a 39., Kovács Réka pedig ötből két sikerrel az 56. helyen kvalifikálta magát a legjobbak közé. „Viktória stresszel, ez látszódik a teljesítményén. Abban bízom, hogy egy-két gyönyörű tus után elkezd bízni magában, és úgy vív, ahogyan tud. Réka a csapat megmondóembere, elképesztően magabiztos, nem számítottam rá, hogy ennyire megszeppen a páston. Nem vagyok elégedetlen egyébként az eddig történtekkel, a viadal elején vagyunk még, bármi megtörténhet. Azt mondtam a lányoknak, ha bármelyikük nyolc közé jut, akkor fejest ugrok a tengerbe. Remélem, ezzel kellőképpen motiválom őket, a víz ugyanis jelenleg alig tíz fokos Porecben…” − mondja Kreiss, aki persze örömmel vállalná ezt a „kellemetlenséget”. Kovács és Fenyvesi már az első körben búcsúzott: előbbi a lengyel Karolina Zurawskától (5:15), utóbbi pedig az orosz Darija Malisevától (3:15) kapott ki. Kalocsai és Wolf még versenyben van. A kadét fiú kardvívók eközben megkezdték a csoportkört. AMIT EDDIG AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGRÓL ÍRTUNK Szombaton kezdődik a junior és kadét Európa-bajnokság Porecben Kó Benedek nyolcaddöntős „Óriási csalódás volt ez a nap” Hat magyar még versenyben a második napon Szemes Gergő kadét Európa-bajnok További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.