UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2020-02-26 15:48

Kézilabda: ő lehet az oroszok következő ásza – portré a 18 éves Jelena Mihajlicsenkóról

Évek óta az utánpótlás-világversenyek egyik legjobbja, decemberben bronzérmet nyert a felnőtt kézilabda-vb-n, januárban pedig az EHF megválasztotta a hónap játékosának. Portré a 18 éves Jelena Mihajlicsenkóról, akit a sportág következő nagy orosz csillagának tartanak.

Az elmúlt két év korosztályos kézilabda-világversenyeiről jól emlékezhetünk az oroszok 18 éves kiválóságára, Jelena Mihajlicsenkóra. S nem csak azért, mert előbb az U18-as vb-n, majd az U19-es győri Eb-n megválasztották a torna MVP-jének (legértékesebb játékosának). Mindkét alkalommal a magyar válogatott is keresztezte az útját. „A tavalyelőtti világbajnokság egyértelműen pályafutásom eddigi legtökéletesebb tornája volt. Elképesztő érzések játszódtak le akkor bennem, el sem akartam hinni, hogy igaz – mesélt az európai szövetség honlapjának Jelena Mihajlicsenko. Akkor a vb-döntőben éppen a mieinket múlták felül. Egy évvel később a junior Eb-n, Győrben elérkezett a visszavágás ideje, az elődöntőben Golovin Vlagyimir együttese drámai csatában nyert. – Sajnálom, hogy nem tudtuk véghez vinni ugyanazt a bravúrt Magyarországon, remélem, legközelebb sikerül.”

Jelena Mikhajlicsenkót az orosz kézilabda legnagyobb ígéretének tartják Forrás: EHF
Jelena Mikhajlicsenkót az orosz kézilabda legnagyobb ígéretének tartják Forrás: EHF
A fiatal balátlövő a decemberi, Japánban rendezett felnőtt-világbajnokságon a nagyválogatottban is bemutatkozhatott, sőt mindjárt első világversenyén bronzérmet nyert. „Időnként nagy nyomást helyezek magamra és kicsit túlstresszelem a helyzeteket, amikor azt látom, hogy világsztárok és olimpiai bajnokok vesznek körül a pályán. De szerencsére a csapattársak és az edzők ebben is sokat segítettek, nyugtattak, biztattak, csak azt kellett játszanom, amit tudok.” Mihajlicsenko azonban nemcsak a válogatottban, hanem klubcsapatában, a Lada Togliattiban is kitűnően szerepel. Az orosz együttessel a negyeddöntőbe jutott az EHF-kupában, 67 góllal vezeti a sorozat góllövőlistáját, így az sem csoda, hogy az európai szövetség megválasztotta őt januárban a hónap játékosának. Azt mondja, remekül érzi magát Togliattiban, de gyerekkora példaképe, Anna Szeny jelenleg éppen a nagy rivális Rosztov-Don alakulatát erősíti. „Győrben játszott, és az akkoriban különleges volt számomra, hogy orosz játékos magyar klubban kézilabdázik. A másik oka az volt, hogy poszttársak vagyunk, és ugyanúgy nyolcasban szerepelt, mint én. A válogatottban már játszottunk együtt, viszont még nem mondtam meg neki, hogy ő volt a kedvencem.” S az sem kizárt, hogy hamarosan a 18 éves oroszt és Szenyt is láthatjuk Győrben, hiszen márciusban az orosz csapat olimpiai selejtezőt játszik, többek között Magyarországgal. „Remélem, hogy újra megkapom az esélyt a bizonyításra. Egyébként nem szeretek túlságosan előre gondolkodni, mindig a mának élek, nem akarom tudni, mit tartogat számomra a jövő” – zárta gondolatait az oroszok felnőtt vb-bronzérmese. További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.