UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2020-02-27 17:02

Hamar eldőlt

Az utánpótláskorú Szőke Alex az elméleti hat helyett tulajdonképpen már három menetben elvesztette a 97 kg-os kötöttfogású válogatót, így Szilvássy Erik képviseli a színeinket a budapesti olimpiai kvalifikációs versenyen.

A bőség zavara. A kötöttfogásban a 97 kilósok közül a világbajnok Kiss Balázs a vállműtétje után még nem versenyképes, így két trónkövetelő vívott válogatót csütörtökön délután a Körcsarnokban azért, hogy ki képviselje a színeinket a március 17-én kezdődő, európai olimpiai kvalifikációs viadalon Budapesten.

A párharc beharangozó fotója a birkózószövetség facebook-oldalán
A párharc beharangozó fotója a birkózószövetség facebook-oldalán
A két szereplő. Egyrészt a húsz éves, még utánpótláskorú Szőke Alex, az ESMTK birkózója, aki junior Eb-győztes, kadét világ- és Európa-bajnok, a másik oldalon Szilvássy Erik a Pénzügyőr SE-ből, aki U23-as világ- és Európa-bajnok volt, de tavaly már felnőtt Eb-bronzot is nyert. A januári pécsi felnőtt-válogatóverseny felemás eredményt hozott kettőjük között. Miután az úgynevezett nordic metódus szerint rendezték a viadalt, kétszer is megküzdöttek egymással. Előbb Szilvássy győzött 4–1-re, majd a döntőben, amikor újra találkoztak, a fiatalabbik diadalmaskodott 2–1-re, és ő nyerte a versenyt. A kiírás szerint a mostani csata két nyert mérkőzésig zajlott (és le is zajlott), ami elméletileg három mérkőzést, illetve hat menetet jelentett volna. A szövetség facebook-oldalán kommentelők biztatták mindkét felet, és ameddig számoltuk, Szőke 20–10-re elhúzott. Az utanpotlassport.hu tudósítója természetesen egyiküknek sem szurkolt, de a honlap rendeltetése szerint az utánpótláskorú versenyző szemszögéből figyelte a fejleményeket. Az első találkozón az első menetben Szilvássy remek ütemű válldobással küldte szőnyegre a megfigyeltünket (0–2), majd passzivitási ponttal növelte előnyét (0–3), a folytatásban Szőke igyekezett, próbálkozott, de minduntalan lepattant a lábán stabilan álló ellenfeléről. Maradt a 0–3. A második mérkőzésen megint az első három perc hozott történést, nem is akármilyet. Szőkét leküldték a bírók (0–1), ahonnan Szilvássy oda-vissza megpörgette (0–5). Az aktuális erőviszonyok tükrében ekkor már eldőlt a válogató sorsa. Szőkének persze maradt három perce a csodára. Az ellenfelét leküldték a bírók (1–5), ő viszont hiába kísérletezett előbb felfordítással, majd emeléssel, egyik sem jött össze. A maradék idő úgy folyt le, mint a sakkban a tisztelőnyös végjáték. 1–5 lett a végeredmény. Szőke tavaly váltott súlycsoportot, tíz kilóval ugrott feljebb, és noha több biztató versenye volt, csak ezután várható, hogy mindinkább beleerősödik a 97 kg-ba. És még az olimpiára is eljuthat, legalábbis a matematikai esélye megvan. Ha Szilvássy a budapesti kvalifikációs viadalon döntőbe jut, megvan a kvóta. Ha nem, akkor az áprilisi országos bajnokság dönthet arról, ki képviselje a színeinket a szófiai világselejtezőn. Igaz, akkor talán már a világbajnok Kiss Balázs is részese lehet a versengésnek. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.