UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2020-02-28 16:07

Labdarúgás: „Célunk, hogy visszaállítsuk a Ferencváros utánpótlásának megtépázott hírnevét”

Az elmúlt évekhez képest meglepően jól szerepelnek a Ferencváros csapatai az utánpótlás-bajnokságokban; a nem kierőszakolt változásokról Prukner Lászlót, a klub utánpótlás-szakmai igazgatóját kérdeztük.

„Szeretném, hogy magyar fiatalok játsszanak nálunk, de ez nem mindig kivitelezhető. A legnagyobb lemaradás az utánpótlásban volt, talán most van az első év, amikor a dobogón, vagy annak közelében tartózkodnak a korosztályos csapataink. Tehát alakul valami” − Ezt Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke mondta az együttes 2019-es évértékelő sajtótájékoztatóján.

Prukner László szerint az egyik legnehezebb feladat, hogy a játékosokat egyénileg és csapatszinten párhuzamosan fejlesszék Forrás: fradi.hu
Prukner László szerint az egyik legnehezebb feladat, hogy a játékosokat egyénileg és csapatszinten párhuzamosan fejlesszék Forrás: fradi.hu
Hogy mi is alakul pontosan a zöld-fehérek képzésében, arról Prukner László utánpótlás-szakmai igazgató mesélt az Utanpotlassport.hu-nak. A korábbi NB I-es szakvezető szerint a klub igyekszik visszaszerezni azt az identitást, amely évtizedeken keresztül jellemezte. „Amikor 2018 nyarán visszatértem a Fradihoz, azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy mihamarabb stabilizáljuk az utánpótlást, visszaállítva ezzel a klub megtépázott hírnevét. Ez hosszú folyamat, de igyekeznünk kell a szülőket meggyőzni arról, hogy hozzánk írassák be gyermekeiket. Olyan játékosokat szeretnénk nevelni, akik képesek saját egzisztenciát teremteni a labdarúgáson keresztül. Természetesen akkor lennénk a legboldogabbak, ha ez a Ferencvárosban vagy más nemzetközileg jegyzett együttesben sikerülne, de látni kell, hogy ezekben a csapatokban nincs egy-két év a ritmus felvételére: aki tűzközelbe kerül, annak azonnal bizonyítania kell.” Prukner megjegyzi, jómaga semmilyen változást nem erőszakolt ki. Csupán azt szerette volna elérni, hogy a fiatal fradistákat egységes arculat és elképzelések mentén képezze a klub, meghagyva az edzők mozgásterét és a gyerekek kreativitását, szabadságát a pályán. „A fradizmust átérző játékosokat, de elsősorban egészséges, felelősségteljes felnőtteket szeretnénk nevelni. Olyanokat, akik egyénileg is képesek alkalmazkodni, reagálni a különböző játékszituációkra, viszont emellett csapatban gondolkodnak. Sajnos a mai világban egyre önzőbbek az emberek, és ez az utánpótlásban is megjelenik. Igyekszünk visszaszorítani az egókat, mert abban hiszünk, hogy nincsen jó játékos jó csapat nélkül. Az egyik legnagyobb kihívás az egészséges balansz megtalálása az egyén, illetve a csapat képzése között. Mi mindkettőre hangsúlyt fektetünk. Ami az edzőket illeti, a fiatalabb gyerekek mellé kitűnő pedagógusok kellenek, akik a megfelelő irányba terelik őket. A legidősebb korosztályos együtteseink élén pedig olyan szakemberek dolgoznak, akik korábban a felnőttfutballban tevékenykedtek, így könnyen át tudják adni hasznos tapasztalataikat a fiataloknak.” Hogy aztán ezt mennyire tudják később kamatoztatni az FTC NB I-es gárdájában, az bizony jó kérdés. Az utánpótlás szakmai igazgató a nemzetközi trendek ellenére bízik benne, hogy egyre több fiatalt építhetnek be a felnőttalakulatba. „Az, hogy a bajnoki címre és a nemzetközi porondra hajtó együttesek kész játékosokat igazolnak a saját nevelésűek szerepeltetése helyett, ez nem a Fradi-módszer, ez a nemzetközi trend. Ha néhányan megvetik a lábukat az NB I-es gárdában, már boldogok lehetünk. Természetesen az a célunk, hogy a fiataljaink készen álljanak, mire a nagycsapat kapujába érnek.” További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.