UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2020-02-29 12:05

Műkorcsolya: „A munkának egyszer meglesz az eredménye” – az Európa-bajnok Gór-Sebestyén Júliával beszélgettünk

Az előző évhez hasonlóan a legtöbb elsőséget – szám szerint nyolcat – idén is a Sebestyén Korcsolya SE (SKSE) fiataljai söpörték be az utánpótlás országos bajnokságon. A hazai és nemzetközi porondon elért sikerekről, valamint tanítványai elszántságáról a 2004-ben Budapesten Európa-bajnoki címet szerzett Gór-Sebestyén Júliát kérdeztük.

A tavalyi műkorcsolya-szezon legeredményesebb egyesülete, a Sebestyén Korcsolya SE idén is az élen áll a hazai műhelyek erőviszonyait tekintve. A 2004-ben, Budapesten Európa-bajnokságot nyert Gór-Sebestyén Júlia által alapított klub fiatal sportolóinál ugyanis senki nem szerzett több érmet a káposztásmegyeri Vasas Jégcentrumban megrendezett utánpótlás országos bajnokságon, szám szerint nyolc arany-, négy ezüst- és két bronzmedál ékesíti újabban az egyesület amúgy sem szegényes vitrinjét. Figyelem! Hosszú felsorolás következik. A legfiatalabbak között Incze Brigitta Éva, Berstad Katrine Victoria, Szentiványi Árpád, Kind Igor és Zhang Boglárka is győztesen távozott a legrangosabb hazai megméretésről, míg Pallagi Petra, Szentiványi Júlia és Tőkey Alíz második, Széplaki Zsófia harmadik helyen végzett. Az ifjúságiak (novice) mezőnyében Ekker Léna és Zsembery Katinka aratott fényes diadalt, a juniorok versengéséből pedig Berei Mózes József került ki győztesen, miközben Krizsanovszki Lili ezüst-, Albrechtovics Nikolett bronzéremmel zárt.

A Sebestyén Korcsolya SE fiataljai összesen 14 érmet nyertek az utánpótlás országos bajnokságon Forrás: SKSE/Facebook
A Sebestyén Korcsolya SE fiataljai összesen 14 érmet nyertek az utánpótlás országos bajnokságon Forrás: SKSE/Facebook
„Büszke vagyok az eredményeinkre, majdnem minden versenyzőnk kihozta magából a maximumot – ad helyzetjelentést Gór-Sebestyén. – Hogy mi a titkunk? Szisztematikusan neveljük a gyerekeket. Nemcsak az ugrásokat tanítjuk nekik, hanem például jégtáncedző és atlétikai szakember is segíti a fejlődésüket. A minőségi munkához komoly és népes edzői stábra van szükség, hiszen sok edzést kell tartanunk, a szezonban pedig egymást érik a versenyek. Amit még szintén kiemelnék, hogy rendkívül összetartó az egyesület, az országos bajnokságon is mindenki szurkolt a klubtársának, persze nálunk is van rivalizálás, de ezt akkor is jó volt látni.” A tiszaújvárosi Európa-bajnoknő hozzáteszi, az SKSE berkein belül dolgozóknak azért sincs egyszerű feladatuk, mert a műkorcsolyát rendkívül fiatalon el kell kezdeni űzni, viszont teljesen máshogy kell hozzáállni egy hároméves és egy hatéves gyerkőchöz. „Amikor hároméves korukban megérkeznek hozzánk a gyerekek, az első és legfontosabb, hogy megszerettessük velük a korcsolyázást. Sajnos ez a mai világban egyre nehezebb, mert egyre kevesebben választanak bármilyen sportágat. Amíg élek, biztosan nem küldünk el egyetlen gyereket sem azzal a címszó alatt, hogy megteltünk. Bárcsak ilyen problémákkal küzdenénk… Az érdemi munkát azokkal tudjuk elkezdeni, akik öt-hatévesen már komoly ambíciókkal rendelkeznek. Ezen a ponton fontos kiemelni a szülők szerepét, hiszen a hajnali edzésekre ők hordják a gyerekeket, és emellett is rengeteg áldozatot hoznak.” Mindezt úgy, hogy egyáltalán nincs kőbe vésve, hogy az, aki utánpótláskorban sikeres, a felnőttmezőnyben is megállja a helyét. Gór-Sebestyén Júlia gyakran hoz példákat a saját karrierjéből, amikor tanítványai nehézségekbe ütköznek. „Rendkívül összetett sportág a műkorcsolya. Olyan, mint az ezer darabos puzzle. Rengeteg elemből áll, és ha csak párnak nem találod meg a helyét, már nem lesz tökéletes az összkép. Csak a legelszántabbak és a legkitartóbbaknak sikerülhet felnőttkorukra átmenteniük a sikerességüket. Gyakran előfordul, hogy valaki mélypontra kerül, mert úgy érzi, rengeteget dolgozik, mégsem térül meg a befektetett energia. Ígérgetni nem szabad, de én hiszek benne, hogy az elvégzett munkának előbb-utóbb meglesz az eredménye, és az a célom, hogy a versenyzőim is így gondolkodjanak.” További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.