UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2020-02-29 16:54

Vízilabda: a 18 éves Kudella Pannán áll vagy bukik a fényes jövője

A korosztályos leány vízilabda-válogatottakkal már négy világeseményen szerepelt, most készül az ötödikre – ifi Eb-bronzérmes valamint a Szentes ifjúsági és felnőttcsapatának is meghatározó játékosa. A 18 éves Kudella Pannát remek érzékei mellett kivételes hozzáállása avanzsálta a sportág egyik legígéretesebb játékosává.

Színes és csúnya szóval mondjuk úgy, fülbemászó a Kudella Panna név. Viselője is szereti. De nem csak önmagában hangzatos, a vízilabdában is igen jól cseng. A 18 éves hódmezővásárhelyi lány régóta meghatározó tagja a Szentes korosztályos csapatainak, alapembere a felnőtt, OB I-es együttesnek, nem mellesleg az utánpótlás-válogatottak névsorából sem maradhat ki. Ahhoz, hogy a számos sikerrel és elismeréssel tűzdelt pályafutás most itt tartson, elég sokat kellett melózni. Bár neki ez alap. Tudatosan készül az élsportra. Talán már az óvodában is ezt tette, mert tény, hogy amíg a többiek a délutáni szieszta keretein belül nagyokat szuszogva szundítottak a szomszéd szobában, ő táncolt. És feltehetőleg azért, hogy valami tompítsa a dobogást, a mutatványhoz külön szőnyeget is kapott. Örökmozgására az óvónénik mellett a szülei is felfigyeltek, és miután a gyereket „nem lehetett lelőni”, nyilvánvaló lett, hogy sportolnia kell.

Kudella Panna az ifi és a felnőttcsapatnak is alappillére Szentesen Fotó: Vidovics Ferenc
Kudella Panna az ifi és a felnőttcsapatnak is alappillére Szentesen Fotó: Vidovics Ferenc
Kézilabdával kezdett, de hamar térd- és bokabántalmak gyötörték, így jött a vízilabda, melynek édesapja lelkes szurkolója volt. Tíz éve a hódmezővásárhelyi csapatban indult a karrier, két év után már Szentesen folytatódott. Gyorsaságával és lábtempójával annak ellenére tűnt ki korán társai közül, hogy azelőtt nem voltak úszó alapjai. „A mai napig, ha bárki megkérdezi, mitől van ilyen lábtempóm, azt mondom: a szorgalom és a plusz edzések mellett korábbi edzőmnek, Oltyán Gyula bácsinak köszönhetem, aki minden alkalommal leordította a fejem, amikor nem emelkedtem ki rendesen a passzolásnál.” Aztán Panna az eredményeivel is sorra kiemelkedett. 2015-ben a prágai ORV-n győztes csapat tagjaként legjobb játékos díjat kapott, két évvel később bemutatkozott a felnőtt első osztályban és elérte máig legnagyobb sikerét: bronzérmes lett az ifjúsági Európa-bajnokságon. 2018-ban ifi vb-n és junior-Eb-n is szerepelt, előbbin hatodik, utóbbin negyedik helyen végzett a válogatott, de még előtte gólkirály és serdülőbajnok lett a Szentessel. Tavaly az U20-as vb-n is ott volt a hetedikként zárt nemzeti együttesben. A 2001-es válogatott idén augusztusban Olaszországban szerepel majd kontinensviadalon, a csapat a héten is részt vett összetartáson Dunaújvárosban. Természetesen Kudellával soraiban. Az elmúlt öt év igazán sűrűre sikerült, éppen ezért számos élményt kínált a fiatal vízilabdázó számára. Jót is, rosszat is. „Emlékezetes az első meccsem az OB I-ben. Tizenöt évesen nagy dolog volt, hogy érett, felnőttjátékosok, netán klasszisok ellen szerepelhetek, de nem volt bennem félsz. Úgy álltam oda, hogy én vagyok a kicsi és megmutatom, mennyire jó vagyok. A magabiztosság mindig is jellemzett. A szüleimnek sokat köszönhetek abból a szempontból is, hogy sose hagytak elszállni. Ha kicsit egósabb voltam vagy többet hittem magamról, mindig visszatereltek a helyes útra. Egyébként az élet is nevel. Ha van egy kiváló sorozat, remek mérkőzéseket játszol és elkezded azt hinni, hogy hú, de jó vagy, akkor jön olyan meccs, ami észhez térít és újra rádöbbent, neked még nagyon sokat kell dolgozni.”
Kudella Pannára a korosztályos válogatott is számít Fotó: Madaras Dávid
Kudella Pannára a korosztályos válogatott is számít Fotó: Madaras Dávid
Ha már magabiztosság… „A serdülőbajnoki döntőre úgy mentünk, hogy már odafelé a ”We are the champions”-t hallgatta a csapat. Csak azért, mert mi elhittük azt, amit rajtunk kívül senki: hogy meg tudjuk verni az UVSE-t. Sikerült. Fantasztikus nap volt, a meccs után öt percig zokogva öleltem apukámat. Aztán nem sokkal később a junior Eb-n úgy lett negyedik a csapat, hogy a bronzmeccsen az utolsó pillanatban egyenlítettem és jöhettek az ötméteresek, kikaptunk. Ez a másik véglet.” Panna hajlamos sokat emészteni magát a balul elsült találkozók után. Szokása abból is fakad, hogy minden meccsre azzal a gondolattal érkezik: rajta áll vagy bukik a siker. Szentesen többnyire így is van. Ám ha mégsem a tervek szerint alakulnak a dolgok, akkor napokig rágódik még azon, mit kellett volna másképp csinálnia. Ezt úgy nevezi: a teljes összeomlás időszaka. Na, de van, hogy nincs idő se örömre, se bánatra. A felnőttmeccseket szombaton, az ifiket vasárnap játssza. „Elég nehéz, hogy a szombati felnőttbajnoki és a hétfői edzés között nincs pihenőnap. Leginkább a hosszú utazások fárasztóak, amikor idegenben játszik a csapat. De szívesen szerepelek a korosztályomban, nagyon sokat tanulok a lányoktól. Türelmesebb, körültekintőbb lettem általuk. Folyamatosan dicsérem és támogatom őket. Másodikak vagyunk a bajnokságban, ez a hely is volt kitűzve.” Az ifjúsági gárda csapatkapitányát Szentes és Csongrád megye is jónéhányszor elismerte már. Megemlítendő, hogy 2018-ban a város az „Év sportolója”, a megye az „Év utánpótlás-sportolója” címet ítélte neki oda. A következő feladatok között a közelgő érettségi teljesítése is szerepel, így mostanában Panna az ifi csapat buszán és az előttük játszó gyermek és serdülő korosztály összecsapásai alatt is a tankönyveket bújja. Nem bíz semmit a véletlenre, világos jövőképe van. „Az érettségi után szeretnék tartani egy év szünetet, amit csak a sportra és a nyelvvizsgára szánok. Utánpótlás-világversenyen még jövőre is részt vehetek, a következő két évet eredmények szempontjából is szeretném kimaxolni. A 2001-esek között is vannak, akik külföldön vágynak továbbtanulni, én egyelőre itthon tervezem. Célom, hogy bekerüljek a felnőttválogatottba és 2024-ben ott legyek az olimpián. Aztán később szóba jöhet olasz vagy spanyol csapat is a tapasztalatszerzés végett. Jól érzem magam Szentesen, ha csapatot is váltok majd, olyan helyre megyek, ahol a meccs elejétől a végéig meghatározó játékosként lehetek vízben – ahol a siker rajtam áll vagy bukik.”  További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon