UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2020-03-01 20:37

Atlétika: egyéni csúcsok és duplázások a fedett pályás ifi és junior ob-n

Egy héttel a felnőtt fedett pályás atlétikai országos bajnokság után (ahol számos junior szerepelt kiválóan) az U20-as és az U18-as korosztályok küzdelmeit is megrendezték a BOK-csarnokban, ahol izgalomban és hatalmas csatákban ezúttal sem volt hiány.

Két napra újra megtelt a budapesti BOK-csarnok, a létesítményt a legjobb hazai ifjúsági és junior atléták lepték el, hogy összemérjék tudásukat a fedett pályás országos bajnokságon. Csak néhány eredményt kiemelve: szombaton az egyik legnagyobb párharc az U20-as fiúk 400 méterén alakult ki, Huller Dániel végül 47.58-as egyéni csúcsával 19 századdal előzte meg a szintén legjobbját produkáló Molnár Attilát.

Huller Dániel a juniorok között 400-on és 800-on is győzött Forrás: atletika.hu
Huller Dániel a juniorok között 400-on és 800-on is győzött Forrás: atletika.hu
A junior rúdugró fiúk között Nagy Marcell felnőtt bajnoki címe után újra győzött, most 511 centivel, de biztatóan ugrott 525-re is, nem sok hiányzott, hogy megdöntse egy hete elért egyéni rekordját, az 520-at. A junior távolugrók között Gerics Roland is új egyénivel, 730 cm-rel győzött, a többpróbázó Szűcs Szabinának viszont nem kellett legjobb egyéni  eredmény, hogy megnyerje a magasugrást (171 cm), mint ahogy Molnár Jankának sem a 400 méter bajnoki címéhez (54.85). Ugyancsak a juniorok között lett aranyérmes hármasugrásban Áts Viktóra 12.73-mal, aki a felnőttbajnok Szűcs Szabinát előzte meg. Vasárnap Gerics a távol után a hármasugrást is megnyerte, ehhez is egyéni csúcs kellett (14.69), de többen is második elsőségüket szerezték. A juniorok között Takács Boglárka a 60 méter után 200-on is simán nyert (24.65), Szűcs Szabina 60 gáton lett bajnok (8.76), Huller 800-on győzött (1:55.30). Az ifik között a két távon is korosztályos csúcstartó Varga Gréta az 1500 után a 3000-en is papírformának megfelelően nyert (9:33.21), az egy évvel fiatalabb Csuta Dorottya közel 15 másodperccel maradt el tőle az utóbbi számban. Izgalmas versenyt hozott az U20-as fiúk magasugrása. Hodossy-Takács Sámuel idei legjobbját beállítva, 205 centivel lett bajnok, ugyanebben a korosztályban Farkas Bence több mint egy másodpercet adott a mezőnynek (21.48) 200 méteren, Endrész Klaudia pedig magabiztosan nyerte a lányok távolugrását (607 cm). Az U18-as fiú súlylökők közül Horváth Márk teljesített a legjobban, 17.69 méteres egyéni csúcs kellett az aranyhoz, a hétvége legelkeseredettebb bajnoka pedig az ifjúsági rúdugró lányok között győztes Garamvölgyi Petra lett, aki esélyeshez méltóan 401 centivel győzött, de igen csalódottan vette tudomásul, hogy sikertelenül próbálkozott a 415-re – szerette volna újra túlszárnyalni ifi csúcsát (410), sőt a jó kísérlet már juniorrekordot is ért volna. A bajnokság egyik érdekessége, hogy az ifi fiúk 3000 méterén az a Gáll András győzött (8:51.70), akit elsősorban az öttusában elért sikerei által ismerhetnek az utánpótlássport követői. „Úgy gondolom, a junior korosztály elsősorban a múltheti felnőttbajnokságra készült, ezért most picit visszafogottabb szereplést láthattunk tőlük – értékelt röviden Kovács Zoltán utánpótlás-referens. – Az ifiknél szinte minden versenyszámban egyéni csúcs vagy idei legjobb eredmény kellett a bajnoki címhez. Összességében elégedett vagyok a teljesítményekkel, bizakodóan várhatjuk a szabadtéri világeseményeket. A fedett pályás szezon során számos fiatal atléta bizonyított, amiben lehet még javítani az a precizitás és a téthelyzetben való teljesítés.” Az ifjúsági és junior fedett pályás országos bajnokságon az említettek mellett több fiatal is élete eddig legjobb teljesítményét mutatta be, az eredményeket ITT lehet böngészni. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.