UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2020-03-02 17:39

Atlétika: így látták a bajnokok a fedett pályás ifi és junior ob-t

A fedett pályás ifi és junior atlétikai országos bajnokság győztesei közül Garamvölgyi Petra, Varga Gréta, Blaumann Marcell, Gáll András, Hodossy-Takács Sámuel és Horváth Márk értékelte a hétvégi viadalt.

Számos egyéni csúcs és idei legjobb eredmény született a hétvégi ifjúsági és junior fedett pályás atlétikai országos bajnokságon. Több fiatal versenyző is kiemelkedően szerepelt, néhányan pedig kétszer is felállhattak a dobogó legfelső fokára. A fiatalabbak között Blaumann Marcell 200 méteren és a 4x200-as váltó tagjaként, Varga Gréta 1500 és 3000 méteren győzött, az idősebbek mezőnyében Gerics Roland a távol- és a hármasugrás, Huller Dániel a 400 és a 800 méter, Pap Márk a 60 és a 60 gát bajnoka lett, de két aranyérem került Szűcs Szabina (60 m gát, magasugrás), Takács Boglárka (60 m, 200 m) Répássy Hanna (800 m, 4x200 m), valamint Zsetnyai Ákos (1500 m, 3000m) nyakába is.

Az ifjúsági fiú súlylökés dobogósai Forrás: Győri AC
Az ifjúsági fiú súlylökés dobogósai Forrás: Győri AC
A versenyen, amelyen ezúttal korosztályos csúcs nem született, a papírformák mellett néhány meglepetésnek is szemtanúi lehettek a budapesti BOK-csarnokba kilátogatók. Néhány bajnokot kérdeztünk a viadalról. Az ifjúsági fiúk 200 méterén a székesfehérvári ARAK versenyzője, Blaumann Marcell győzött 22.72.es egyéni csúccsal. Futamában két klubtársával, a bronzérmes Tatai Zalánnal és Csornai Jánossal indult együtt. „Úgy gondoltam, hogy Zalán, de talán még Janó is le fog futni. Engem épp úgy meglepett a győzelmem, mint mindenki mást. Az első százon még vezettem, aztán mivel a négyes pályán szerepeltem, a második kanyarból kifutva a hosszú lábaimnak jól jött a lejtő. Még első éves ifi vagyok, nagyon örülök az egyéni csúcsnak és a bajnoki címnek, sok erőt ad a folytatáshoz.” Az U18-as fiúk súlylökését a Győri AC atlétája, Horváth Márk 17.69-es egyéni rekorddal nyerte. „Számítottam rá, hogy bajnok leszek, de van pici hiányérzetem, mert az edzések alapján ennél is nagyobb egyéni csúcsra lehettem volna képes, a bemelegítésnél is azt éreztem, jó formában vagyok. Ettől függetlenül boldog vagyok. Két és fél éve kezdtem ezt a versenyszámot, és eddig mindig csak második és harmadik voltam, örülök, hogy végre aranyérem került a nyakamba. Az a célom, hogy a nyári ifi Eb-n hozzam ki magamból a legtöbbet.” Az ifi fiúk 3000 méteres síkfutásában az eredetileg öttusázó Gáll András győzött a veszprémi VEDAC színeiben indulva. Az első helyhez 8:51.70-es idő kellett.
Gáll András Fotó: Gáll András/Facebook
Gáll András Fotó: Gáll András/Facebook
„Nézegettük a tavalyi országos bajnokság eredményeit, és úgy láttuk, lenne esélyem a távon az egytől hatodik hely valamelyikére – ezért is indultam. Maga a verseny rendkívül élvezetes volt, három nagyon ígéretes atlétával együtt szerepeltem a futamban. Én titkon reménykedtem a dobogóban, de hogy megnyertem, az meglepett. Úgy gondolom a megfontolt taktikám mellett a jól sikerült hajrámnak köszönhető a bajnoki cím, és miután senki nem hitte, hogy bármi keresnivalóm van itt, természetesen nagyon örülök.” Hodossy-Takács Sámuel idei legjobb eredményét beállítva, 205 centivel nyerte a juniorok magasugrását. A Debreceni SC-SI ugrója győzelme nem meglepetés, de kiélezett versenyen van túl. „Vezettem a junior-ranglistát fedett pályán, így számíthattam az aranyéremre, de sajnos sokat rontottam. Kemény verseny volt és felettébb izgalmas. Az eredményemmel teljesen meg vagyok elégedve, a következő cél az, hogy kvalifikáljam magam a junior-világbajnokságra. Örülök a győzelemnek, nem az első bajnoki címem, de mindig jól esik felállni a dobogó legfelső fokára.”
Az ifi leány 3000 méteres síkfutás dobogója Forrás: SVSE
Az ifi leány 3000 méteres síkfutás dobogója Forrás: SVSE
Az U18-as lányok 3000 méterén fő esélyeshez méltóan az ifi és junior csúcstartó, immáron felnőttbajnokként, Varga Gréta győzött. A veszprémi SVSE-s versenyző 9:33.21-es idejétől, a szám másik nagy ígérete, az egy évvel fiatalabb Csuta Dorottya közel 15 másodperccel maradt el. „Nagyon élveztem a versenyt, az elején sokáig együtt futottunk Dorottyával, aztán sikerült tempót váltanom és azt a végéig tartanom. Az időeredménnyel semmilyen problémám sincs, számítottam rá, hogy valószínűleg most nem fogok csúcsot javítani. Nem vagyok telhetetlen, fantasztikus fedett pályás szezonon vagyok túl.” A hétvége talán legszomorúbb bajnoka az ifjúsági csúcstartó Garamvölgyi Petra lett. A pécsi PSN Zrt. fiatalja csak azért búslakodott keveset, hogy nem szárnyalta túl az utóbbi időben sorra javított, a felnőttbajnokságon 410 centire emelt ifjúsági csúcsát. „Szerettem volna újabb egyéni csúcsot, ezért próbálkoztam 415 centiméterre. Ha sikerül, egyben juniorrekord is. A legutóbbi 410-es ugrásomban benne volt ennek a lehetősége, most nem úgy jöttek össze a dolgok, ahogyan terveztem – ezért vagyok csalódott. A győzelmem papírformának mondható, de nem bíztam el magam, mert tudom, hogy bármi közbejöhet a versenyen. Összességében nem panaszkodhatom a fedett pályás szezonomra, örülök, hogy csúcsokat döntöttem és meg tudtam ugrani a junior-világbajnokság kvalifikációs szintjét.” Az ifjúsági és junior fedett pályás országos bajnokságon az említettek mellett több fiatal is élete eddig legjobb teljesítményét mutatta be, az eredményeket ITT lehet böngészni. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.