UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2020-03-02 18:54

Vívás: kardaranyat és párbajtőrbronzot hozott a poreci Eb utolsó napja

Hihetetlen asszókat követően lett aranyérmes a Baaken Mátyás, Nagy Kristóf, Noseda Szabolcs és Rabb Krisztián alkotta junior kardvívócsapat a horvátországi utánpótlás Európa-bajnokság zárónapján, amelyen a leány párbajtőrválogatott harmadik helyet ünnepelhetett.

Nulla−öt − ez állt az eredményjelzőn a poreci utánpótlás Európa-bajnokságon, a Magyarország−Olaszország fiú junior kardvívó csapatverseny döntőjében az első asszót követően − Nagy Kristóf ilyen arányban maradt alul Luca Fiorettóval szemben. Az ifjúsági olimpiai bajnok Rabb Krisztián következett, ám a különbségen nem faragott (4:10). Noseda Szabolcson volt a sor, hogy brillírozzon. Ismét... Az oroszokkal szembeni elődöntőben ugyanis ő fordított 25:30-ról 35:34-re − innen nyert egy tussal a Navarrete József vezette alakulat(45:44).

Balról: Noseda Szabolcs, Nagy Kristóf, Baaken Mátyás és Rabb Krisztián − a junior Európa-bajnok kardcsapat Forrás: EFC
Balról: Noseda Szabolcs, Nagy Kristóf, Baaken Mátyás és Rabb Krisztián − a junior Európa-bajnok kardcsapat Forrás: EFC
Megint megcsinálta! Tizenegy−négyre behúzta az etapot, ezzel átvette az irányítást (15:14). Nem kérdés, ez a többieknek is hatalmas löketet adott a folytatáshoz, gyakorlatilag megállíthatatlanná vált a magyar gárda: Kristóf megtartotta (20:10), Szabolcs és Krisztián növelte (30:24) a különbséget. Noseda ismét parádézott, 5:0-ra iskolázta Mattia Reát (35:24). Tizenegy tusos vezetésénél (40:29) adta át a záróasszót Kristóf Rabbnak. A szombaton egyéniben bronzérmet szerző sportoló nem hibázott, így a válogatott kontinensbajnoki címet ünnepelhetett (45:35) a Zatika Sportcentrumban! „Erről szól a csapatviadal: ha valaki rosszul teljesít, akkor a másiknak kétszer olyan jól kell. A bizalom a kulcs. Tudtam, hogy Kristóf képes jól szerepelni, a negyedik ember, Baaken Mátyás is képes lett volna rá, ugrásra készen volt. Szabolcs érezte, hogy kell a bravúr, ott volt fejben, nagyon akart. Elképesztő, amit ma művelt. Voltak előjelei annak, hogy ez az egység bárhol nyerhet, hiszen folyamatosan szoros asszókban kapott ki a világkupaversenyeken. A magyar kardvívás mindig a világ élvonalához tartozott, és ezek a srácok most megmutatták, hogy ők képezik a következő generációt, át tudják venni a stafétabotot! Elhitték ezt végre magukról, és megcsinálták” − mondta néhány perccel a finálét követően Navarrete. A spanyolok és az izraeliek legyőzése után az oroszokkal nézett farkasszemet a Borsody Emma, Büki Lili, Kardos Edina és Muhari Eszter alkotta párbajtőrcsapat. Az erőviszonyokról sokat elmond, hogy a legutóbbi nyolc évben csupán kétszer nyertek a junior magyar lányok orosz együttes ellen. Plásztán Attila tanítványai ebben az évadban csak velük szemben maradtak alul, összesen ötször...
Balról: Muhari Eszter, Borsody Emma, Kardos Edina és Büki Lili bronzérmet ünnepelt Porecben Forrás: EFC
Balról: Muhari Eszter, Borsody Emma, Kardos Edina és Büki Lili bronzérmet ünnepelt Porecben Forrás: EFC
Ezúttal is az oroszok domináltak. A negyedik és az ötödik csörtét követően is hattusos előnyben tartották magukat. Muhari háromra csökkentette a különbséget, a lányok ezt megtartották az utolsó felvonásig. Eszter 44:44-re módosította az eredményt, amikor lejárt az idő. A mindent eldöntő tust ugyanakkor Milen Bavuge Habimana vitte be, így Bükiék a bronzcsatában maradtak érdekeltek. „Összetörtek. Minden tőlük telhetőt megtettek, nem szakadtak le, végig tartották a lépést. Nem volt mese, egy órán belül össze kellett szedniük magukat, hiszen a nagyon kemény olasz alakulattal kellett megküzdeniük a harmadik helyért” − emlékezett vissza Plásztán. A negyedik csörtéig két tussal a vetélytárs vezetett, amikor Lili egyenlített (25:25). Muhari a következő felvonást 5:1-re hozta el, így tovább nőtt a differencia (30:26). Taktikus, okos vívással tartották meg a lányok az előnyt, végül 45:40-re nyertek, és felállhattak a dobogó harmadik fokára. „Szép eredményt értek el, ők is boldogok − így a mester. − Nem szabad elfelejteni, hogy ebben az évadban csak az oroszoktól kaptunk ki, senki mástól. Lili egyéniben ezüst-, Eszter pedig bronzérmes lett. Mind a négyen éremmel térhetnek haza, ez nagyon pozitív előjel az egy hónap múlva kezdődő, Salt Lake City-i világbajnokság előtt.”
A junior leány tőrcsapat Forrás: EFC
A junior leány tőrcsapat Forrás: EFC
Nem úgy sikerült az Európa-bajnokság zárónapja a leány tőrválogatottnak, ahogy eltervezte, hiszen a cél az éremszerzés volt. Hajas Nóra, Nekifor Erika, Pöltz Anna és Zsoldosi Karolina jól is kezdett, mivel a nyolcaddöntőben − elképesztő ütközetben − 45:44-re utasította maga mögé a belorusz válogatottat. A következő körben aztán fájdalmas vereséget szenvedtek a hölgyek a lengyelekkel szemben (36:45), tehát az ötödik helyért folytathatták. Az első lépcsőfokot nem lépték meg − a román csapat is megállította őket (37:45). A törököknél 45:35-re jobbnak bizonyultak, így a hetedik helyen zárták az erőpróbát. „Nincs mit szépíteni, csalódottak vagyunk, bőven van mit átgondolnunk, nem ezért jöttünk. Az egyéni megméretés után arról beszéltem, hogy bőven szerepelhettek volna jobban, reménykedtünk a csapatban. Már a fehéroroszok elleni ütközet is kemény volt, ott azonban még fegyelmezetten, egységesen vívtunk. A lengyelek nehezen, de verhetőek lettek volna. Ez a csata olyannyira megtörte őket, hogy a folytatásban már nem tudták összerakni magukat fejben. Elismerem, ez utóbbi az én hibám. Biztos, hogy komolyan átértékeljük a helyzetünket, és megpróbáljuk kijavítani a hibáinkat a világbajnokságig” − értékelt a szakágvezető, Kiss Tibor.

UTÁNPÓTLÁS EURÓPA-BAJNOKSÁG, POREC, TIZEDIK VERSENYNAP Junior csapatversenyek FIÚ KARD Nyolcaddöntő: Magyarország−Románia 45:26 Negyeddöntő: Magyarország−Spanyolország 45:34 Elődöntő: Magyarország−Oroszország 45:44 Döntő: Magyarország−Olaszország 45:35 LEÁNY PÁRBAJTŐR Nyolcaddöntő: Magyarország−Spanyolország 45:36 Negyeddöntő: Magyarország−Izrael 45:37 Elődöntő: Oroszország−Magyarország 45:44 Bronzmérkőzés: Magyarország−Olaszország 45:40 LEÁNY TŐR Nyolcaddöntő: Magyarország−Fehéroroszország 45:44 Negyeddöntő: Lengyelország−Magyarország 45:36 Az 5−8. helyért: Románia−Magyarország 45:37 A hetedik helyért: Magyarország−Törökország 45:35

AMIT EDDIG AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGRÓL ÍRTUNK Szombaton kezdődik a junior és kadét Európa-bajnokság Porecben Kó Benedek nyolcaddöntős „Óriási csalódás volt ez a nap” Hat magyar még versenyben a második napon Szemes Gergő kadét Európa-bajnok Szemes Gergő felébredt, és kadét Európa-bajnok lett A fejes elmaradt, de Ondrik bronzérmes Bronzérmes a kadét fiú párbajtőrcsapat Pompás kardvirágok Érzelmi hullámvasút Minden jó, ha a vége nem is A mágia még segíthet Párbajtőrbravúr Rabb Krisztián bronzérmes Varázsolni kellett, hát varázsoltak További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.